בשיתוף מוז"א
בצל הימים הקשים שעוברים על המדינה, 'עדות מקומית', התערוכה השנתית הגדולה והחשובה בישראל לצילום עיתונות וצילום תיעודי, נפתחה לקהל הרחב במוז״א, (מוזיאון ארץ ישראל), תל אביב. לצד התערוכה מוצג גם מיצב וידאו שיצר האמן רן סלוין ובו תצלומי עיתונות מ–20 שנות קיומה של עדות מקומית. מאז היוסדה, התערוכה מביאה לחזית הבמה את החשיבות החברתית וההיסטורית של הצילום העיתונאי והתיעוד המקומי, אשר מהווה מרכיב חיוני מבחינה תרבותית ואמנותית. העבודה המסורה של הצלמות והצלמים, אותה אפשר לראות בתערוכה, התפתחה והשתכללה במשך השנים והיא מציגה מסורת מפוארת של תקשורת חוקרת.
"ב-6 באוקטובר סיימנו את עבודת האוצרות, למחרת פרצה מלחמה אכזרית"
שלושת הנושאים המרכזיים שנבחרו לתערוכה הנוכחית הם המלחמה שפרצה ב-7 באוקטובר, המאבק על הדמוקרטיה וההסלמה בעימותים בין מתנחלים לפלסטינים. בנוסף לכך, נבחרו תצלומים בקטגוריות כמו דת ואמונה, ספורט, אורבניזם, תרבות וטבע וסביבה.
דנה וולפיילר-ללקין, מייסדת ומנהלת תערוכת עדות מקומית, מספרת כי "לאחר שבועות של עבודה מאומצת סיימנו ב־6 באוקטובר את עבודת האוצרות של עדות מקומית 2023. למחרת, ב־7 באוקטובר, פרצה מלחמה אכזרית".
"כאשר שבנו להתבונן בתצלומים שנבחרו לפני המלחמה, כדי לנסות להבין את ההקשרים בינם ובין המציאות שהשתנתה ללא הכר, הדימויים המייצגים את האירועים המרכזיים של השנה קיבלו באופן מבעית משמעות מבשרת אסון", היא אומרת בעצב.
דנה מוסיפה כי בתמונות שצולמו במהלך השנה ומוצגות בתערוכה מופיעים ארגוני מחאה רבים וביניהם ארגון 'אחים לנשק'. "עם פרוץ הקרבות הוא הפך לארגון הצלה, אספקת מזון וציוד לאזרחים ולחיילים ותמך במפונים מיישובי הנגב המערבי המדמם".
"היום, יותר מתמיד, אנו מודעים לסכנת החיים הברורה והמידית שלה חשופים הצלמים"
מאורעות המלחמה מוקרנים על קיר מרכזי בחלל התערוכה - כ-300 תצלומים מהשבועיים הראשונים שאחרי ה-7 באוקטובר, המציגים את תוצאות המתקפה, הלחימה וההתגייסות האזרחית. המלחמה אמנם פרצה לאחר המועד האחרון לשליחת צילומים, אך לחברי מערכת עדות מקומית היה ברור שאי אפשר להציג את התערוכה של שנת 2023 בלי להתייחס באופן משמעותי למלחמה.
"בחלל המרכזי של התערוכה מוקרנים תצלומים וקטעי וידאו ששלחו למערכת צלמי חדשות שהגיעו לשטח הלחימה עם היוודע דבר האירוע", אומרת דנה וולפיילר-ללקין ומספרת כי התערוכה כוללת את עבודתו האחרונה של צלם ynet רועי עידן ז"ל, שנרצח בכפר עזה ב-7 באוקטובר. "ביום הקרב הראשון הוא הספיק לצאת מביתו כשהחלו האזעקות, לתעד את מצנחי הרחיפה הממונעים של המחבלים בשמי הקיבוץ ולשלוח את עבודתו למערכת העיתון. כעת, יותר מתמיד, אנו מודעים לסכנת החיים הברורה והמיידית שלה חשופים הצלמים. אנו מוקירים את הצלמים והצלמות המשתתפים".
"המלחמה חייבה אותנו לחשב מסלול מחדש, והיא מיוצגת באמצעות אוסף גדול של תמונות במיקום בולט ונפרד", מוסיף עמי כץ, מנכ"ל מוז"א (מוזיאון ארץ ישראל). "המצב הנוכחי מעורר שאלות קשות על הקיום, על העתיד ועל האופן בו צילום עיתונות תורם לשיח הנוצר מהשאלות הקשות האלו".
התערוכה השנה כוללת מיצב וידיאו ייחודי על ארבעה מסכי ענק, המוצג בחלל נפרד ומעוצב. את המיצב עצמו ואת המוזיקה המקורית עבורו יצר אמן הווידיאו רן סלוין. בנוסף, מוצגים ראיונות אישיים עם צלמים מובילים שמספרים על מקצוע העיתונות המורכב, ביניהם זיו קורן, רינה קסטלנובו, אוריאל סיני, אבישג שאר-ישוב ועוד. "מתוך הדימויים עולה ומתבהרת תמונת המצב המקומי: קיום עדין על בלימה, הכורך יחד עימות וחיי יום-יום, סתירה שהופכת לשגרה מסתירה, אותות המשדרים תמונה גלויה, אך בלתי נצפית", אומר עמי שטייניץ, אוצר תערוכת '20 שנות עדות מקומית'.
כמו בכל שנה, הוענקו לצלמים הנבחרים פרסים לתמונת השנה ולסדרת השנה, על פי בחירת חבר שופטים המורכב מאנשי מקצוע מובילים מתחומי הצילום. ארגון 'שומרים - המרכז לתקשורת ודמוקרטיה' העניקו השנה שני פרסים: תמונת הדמוקרטיה של השנה ופרס יצירה לעבודת הווידיאו של השנה. השנה הוענק גם פרס חדש על שם רועי עידן ז"ל. הפרס מוענק מטעם ארגון העיתונאים והעיתונאיות לצלמים שתיעדו את הימים הראשונים למלחמה.
יותר מ-6,700 תצלומים נשלחו לתחרות. מתוכם נבחרו כ-130 תצלומים של 52 צלמות וצלמים.
התערוכה מוצגת במוז"א, מוזיאון ארץ ישראל בתל אביב עד ה-2 במרץ.
בשיתוף מוז"א