היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, יוצאת נגד הצעת החוק של שלמה קרעי להפרטת תאגיד השידור הציבורי: היועמ״שית כתבה היום (ראשון) לוועדת השרים לחקיקה כי עניינה של הצעתו של השר לתקשורת הוא ביטול השידור הציבורי בישראל. על פי ההצעה, בתוך שנתיים מיום כניסת החוק לתוקף, ייסגר תאגיד השידור ויחדל מכל פעילותו. בהתאמה לכך, יבוטל חוק השידור הציבורי הישראלי ומוצע כי הרשות השנייה לטלויזיה ורדיו תערוך מכרז למתן רישיון לשידורי טלוויזיה, על גבי האפיקים שבהם שידר התאגיד.
2 צפייה בגלריה
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
גלי בהרב מיארה בוועדת החוקה של הכנסת
(צילום: רפי קוץ)
היועמ״שית קבעה כי משמעותה המיידית של ההצעה היא ביטול מלא ומוחלט של השידור הציבורי בישראל, ושינוי יסודי במפת התקשורת הישראלית. עוד הוסיפה, כי לא ניתן לקבל החלטה על מחיקה משדה התקשורת של במת ביטוי מרכזית בחופזה, בהצעת חוק פרטית, ללא תשתית מקצועית, ובניגוד לאופן שבו פעלה הממשלה בנושא בעבר. מדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית רבה, שעד כה נבחן במסגרת עבודת מטה ממשלתית שכללה את פעילותן של שורה של ועדות ציבוריות שמונו על ידי הממשלה לבחינת הנושא.
היועצת כתבה שמנסיבות אלה, ועל רקע מהלכים נוספים המקודמים בימים אלה ובעת הזו, "עולה חשש כבד, כי ביסוד ההצעה עומד גם הרצון להפסיק את שידורי התאגיד בשל תכנים המשודרים בו. עוד יש לזכור כי גם אם המהלכים השונים לא יבשילו לבסוף, בכל אחד מהם בפני עצמו, ודאי בהצטברותם, יש משום אפקט מצנן משמעותי וחמור כלפי התאגיד וכלפי גופי התקשורת האחרים בישראל.
"מדובר במסר ברור לשוק התקשורת כי ביקורת על השלטון, או שידור תכנים שהשלטון אינו מרוצה מהם, עלולים להוביל לצעדים נגד גופי התקשורת ולהגבלתם בצעדי בזק, בלא עבודת מטה, בדרך של קידום חקיקה פרטית. נתון זה נושא אף הוא משקל משמעותי בבחינה המשפטית".
במקביל, מוקדם יותר היום כינסו בתאגיד השידור הציבורי כאן אסיפת חירום בשל הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי להפרטתו. מהתאגיד הודיעו כי מאות עובדות ועובדי התאגיד התאספו בדסק החדשות של כאן בירושלים ושמעו את המנכ״ל גולן יוכפז מזהיר כי משמעות הפרטת התאגיד היא למעשה סגירתו.
2 צפייה בגלריה
שלמה קרעי, גולן יוכפז
שלמה קרעי, גולן יוכפז
שלמה קרעי, גולן יוכפז
(צילום: אבי מועלם / מוטי קמחי)
בנוסף בהודעת התאגיד נמסר כי הכינוס נבע משורת הצעות חקיקה "שמובילה הקואליציה שהמשותף לכולם – ניסיון לפגוע בעצמאות התאגיד, וריסוק השידור הציבורי בישראל".
"משמעות ההפרטה היא שלא יהיו יותר 'קופה ראשית', אירוויזיון, מונדיאל ויורו בחינם, לא 'האחת', ולא סדרת מופת כמו 'היום שלא נגמר', לא 'אגן הים התיכון' ולא 'שיר אחד', לא 'כראמל' ולא 'שקשוקה'", אמר יוכפז.
עוד הוסיף מנכ״ל כאן כי ״תומכי החקיקה טוענים שאין רייטינג לתאגיד? הם מנסים לבלבל אותנו עם נתוני הצפיות בטלוויזיה הלינארית, נתון שאבד עליו הכלח ולא רלוונטי לטלוויזיה ציבורית שלא צריכה למכור פרסומות – כדאי שיכירו את מספרי הצריכה האמיתיים של כאן: בשנה החולפת נרשמו בפלטפורמות הדיגיטל של התאגיד מיליארד ו-700 אלף צפיות. כאן BOX, עם מאות אלפי מינויים ומיליוני צפיות".
לפי ההצעה של קרעי שצפויה לעבור היום בוועדת השרים לחקיקה, התאגיד כאן יועבר לידיים פרטיות בתום מכרז, ואם לא יימצאו כאלה - הוא ייסגר. יש לציין כי מדובר בתהליך ארוך לאישור ההצעה, וגם לאחריה, תהליך ההפרטה או הסגירה לחלופין יארך לפחות שנתיים מרגע אישור הצעת החוק.
בלשכת קרעי הרגיעו היום את העובדים, כשאמרו כי בהליך ההפרטה יובטח כי העובדים והפקות המקור לא ייפגעו.