לאן נעלם במשך עשרה ימים הסופר האלג'יראי-צרפתי הנודע בואלם סנסל? והאם מאסרו קשור למתח הדיפלומטי שבין צרפת לבין אלג'יריה? אלו השאלות שמעסיקות בימים האחרונים את צרפת.
סנסל, בן ה-75, שספריו מבקרים את השלטון באלג'יריה ואת האיסלאם הקיצוני, נעצר ב-16 בנובמבר בנמל התעופה של אלג'יר, כשהגיע מצרפת ומאז נעלמו עקבותיו. לקרוביו נודע כי הוא נמצא כעת במעצר, אך לא אמרו להם את העילה המדויקת. סנסל היה אמור להגיע לדיון בענייניו בבית המשפט ביום שני, אולם רק אתמול הוא נפגש עם התובע הכללי.
על פי הצהרת העו"ד הצרפתי, פרנסואה זימריי, שנשכר על ידי המול"ים של הסופר (הוצאת "גאלימר" היוקרתית), סנסל מואשם ב"פגיעה בביטחון המדינה", אך העבירה שבגינה נעצר לא פורטה. רק אתמול הוא הורשה להיפגש עם העו"ד האלג'יראי שלו.
בואלם סנסל נולד בכפר קטן באלג'יריה, כשזו עוד הייתה קולוניה צרפתית. הוא דוקטור לכלכלה ולהנדסה שעבד שנים רבות בשירות המדינה. לאחר פרסום ספרו הראשון "שבועת הברברים" ובעקבות מאמר ביקורתי על הנשיא בוטפליקה, הוא פוטר מעבודתו, אך התעקש להישאר באלג'יריה למרות לחץ השלטונות.
ספריו אסורים לקריאה במרבית ארצות ערב, ושניים מהם: "הכפר של הגרמני" ו-"2084, סוף העולם" אף תורגמו לעברית. לאחר ביקורו בישראל במסגרת פסטיבל הסופרים הבינלאומי בירושלים ב-2012, אשתו פוטרה מעבודתה. בריאיון ל"ידיעות אחרונות" ב-2016 אמר סנסל כי התמיכה באיסלאם הקיצוני אינה נמצאת רק בשולי החברה באירופה אלא "גם במוקדי הכוח - באוניברסיטה, בממשל ובמערכות האזרחיות".
מעצרו של סנסל, המחלק את חייו בין צרפת לאלג'יריה, מגיע ברקע המשבר הפוליטי שבין המדינות. בסוף אוקטובר, אחרי שנים של מתח, הגיע נשיא צרפת עמנואל מקרון לביקור פיוס במרוקו. הוא חזר אז על תמיכתו במארחיו בנוגע לעמדתם בסכסוך מול אלג'יריה על חבל ארץ בסהרה המערבית. בריאיון שהעניק לעיתון צרפתי המזוהה עם הימין הקיצוני בצרפת, תמך סנסל בעמדת מקרון, וההשערה היא שזו הסיבה "הרשמית" למעצרו.
האקדמיה הצרפתית, זוכי פרס נובל לספרות ז'אן-מרי גוסטב לה קלזיו, אנני ארנו, אורהן פאמוק הטורקי, וולה סויינקה הניגרי וכן סלמן רושדי ורוברטו סביאנו, הצטרפו לעצומה הקוראת לשחרור סנסל.
עו"ד זימריי אמר לתקשורת כי "ישנם המעוניינים להפוך את מעצרו לעוד הזדמנות למתיחות ביחסי אלג'יריה וצרפת. תפקיד ההגנה שלו כרגע הוא לא ללכת בכיוון הזה. אני מעדיף שכרגע צרפת לא תעשה את המקסימום כדי ללחוץ לשיחרורו".
ואם אין די בכך כדי להרגיז את השלטון האלג'יראי, בתחילת החודש נוסף גם העלבון בעקבות זכייתו של הסופר האלג'יראי קאמל דאוד בפרס הגונקור היוקרתי, שספרו עוסק בדיכוי המרד נגד השלטון בשנות ה-90.