הדרך לשבוע הזה לא הייתה קלה - משבר עם כתיבת השיר, דרישות לאבטחה כבדה ואיומים גדולים בהפגנות פרו-פלסטיניות עמדו בין ישראל לבין ההשתתפות באירוויזיון 2024. ובכל זאת, בשעה טובה, עדן גולן ו"הוריקן" ייצגו אותנו לראשונה השבוע (ה', 22:00) בתחרות המוזיקה הגדולה בעולם שנערכת השנה במאלמו שבשבדיה - שבה היא תתמודד על מקום בגמר הגדול שייערך בשבת. מאז שחרור השיר הרשמי שלנו, ישראל נמצאת פחות או יותר במקום יציב בהימורים, כשנכון לכתיבת שורות אלו היא מדורגת במקום השמיני. אז כעת, רגע לפני חצי הגמר הראשון שייערך הערב (22:00 בכאן), הגיע הזמן להכיר את המתחרים.
קרואטיה: בייבי לזניה - Rim Tim Tagi Dim
מקום נוכחי בהימורים: ראשון
חצי גמר ראשון
אחת התופעות המוכרות באירוויזיון, היא הנטייה של מדינות להתאים את עצמן לטרנד שתפס בתחרות בשנה הקודמת. אם אתם זוכרים - ואתם ודאי זוכרים - בשנה שעברה הנציג האהוב על הקהל היה נציג פינלנד, קארייה, עם שיר הרוק הכבד והמשעשע "צ'ה צ'ה צ'ה". כשקרואטיה בחרו השנה לשלוח את בייבי לזניה (כן, זה שם האמן, שבמקור נקרא מרקו פורישיץ') עם השיר "רים טים טאגי דים" - אין ספק שנציג פינלנד של 2023 ישב להם בראש.
הדמיון לא נמצא רק בשם השיר, אלא גם באיך שהוא נשמע - רוק כבד עם נגיעות משעשעות. אדון לזניה, שגם כתב והלחין את השיר, סיפר שהוא יצר אותו בחדר השינה שלו אחרי שוויתר על האופציה לעזוב את קרואטיה עבור הזדמנות עבודה. כך בעצם השיר עוסק בחוויה של צעירים שחיים במדינה ובוחרים לעזוב כי אין להם אופק אמיתי.
אם "רים טים טאגי דים" ינצח, מה שעשוי לקרות על פי ההימורים, הוא יהפוך לניצחון הראשון של קרואטיה בתחרות, שעד כה לא הצליחה לעלות מעבר למקום הרביעי - זאת כמובן, אם לא סופרים את הניצחון של יוגוסלביה עם השיר Rock Me, בביצוע הלהקה הקרואטית ריווה ב-1989.
שווייץ: נמו - The Code
מקום נוכחי בהימורים: שני
חצי גמר שני
כשהוא משלב בין פופ-רוק, ראפ, נגיעות אופראיות וסיפור אישי בקצב קליט - השיר The Code, של נציג.ת שווייץ נמו, הוא מהנאמברים היותר מעניינים שתמצאו השנה בתחרות. ואם יש משהו חשוב בתחרות כמו זו, זה לעלות עם שיר שמבטיח שהקהל לא ישכח אותך.
"השיר עוסק במסע שהתחלתי כשהבנתי שאני לא גבר ולא אישה", צוטט.ה נמו באתר הרשמי של האירוויזיון. "למצוא את עצמי היה תהליך ארוך ולעיתים קרובות קשה עבורי. אבל שום דבר לא מרגיש טוב יותר מהחופש שזכיתי בו כשהבנתי את זה. אני א-בינארי". בראיונות המועמד.ת מספר.ת איך המוזיקה ליוותה את תהליך הגילוי העצמי שלו.ה שהגיע לשיאו ב-2020, ואין ספק שזה ניכר גם במילות השיר הזה: "הייתי בגיהנום וחזרתי / שברתי את הקוד".
בשבועות האחרונים שוויץ מתחרה מול קרואטיה על המקום הראשון בהימורים, כשהתנודות גוברות בימים האחרונים מאז יציאת הסרטונים מחדרי החזרות, שבהם תוכלו לראות את נמו בלבוש של שמלה ורודה כובש.ת את לב הקהל.
איטליה: אנג'לינה מנגו - La Noia
מקום נוכחי בהימורים: שלישי
עולה אוטומטית לגמר
בכל הנוגע לאירוויזיון - איטליה היא אחת המתמודדות עם הרזומה הכי מרשים. השיר שמייצג את המדינה נבחר מדי שנה במהלך פסטיבל סן רמו הוותיק, וכך איטליה מקפידה לשלוח כוכבים בולטים ומצליחים. השנה זו אנג'לינה מנגו עם השיר La Noia, שסומנה מיד עם בחירתה כמועמדת רצינית לזכייה.
מנגו בת ה-22 פרצה באיטליה בשנה שעברה עם שני שירים שדורגו בראש המצעדים - Ci pensiamo domani ו-Che t'o dico a fa - ומאז שירים נוספים שלה חרכו את תחנות הרדיו של ארץ המגף. עם איכויות פופיות שמזכירות את רוסליה (מבחינה מוזיקלית ופיזית), מנגו עשויה מהחומר שממנו עשויות כמה מהכוכבות הגדולות בעולם - ואין ספק שהיא מתמודדת שכדאי לשים אליה לב.
איטליה היא הראשונה ברשימה זו מבין העולות-אוטומטית לגמר - רשימה שכוללת כמובן את המדינה המנצחת (שבדיה) ומי שמכונות "חמש הגדולות" - איטליה, בריטניה, גרמניה, ספרד וצרפת. עם זאת, השנה המתחרות יבצעו לראשונה את שיריהן בלייב גם בחצאי הגמר, מתוך הבנה שחוסר החשיפה פוגע בהן בסופו של דבר בתחרות.
אוקראינה: אליונה אליונה וג'רי הייל - Teresa & Maria
מקום נוכחי בהימורים: רביעי
חצי גמר ראשון
במסגרת הדאבל-סטנדרט האהוב עלינו בימים אלו - "אין פוליטיקה באירוויזיון אלא אם כן היא אנטי-רוסית סטופ כדור הארץ נגעתי באדום" - במקום הרביעי בטבלאות ההימורים ניצבת אוקראינה, שמתהדרת בשתי זכיות (בכלל לא פוליטיות) בעשור האחרון.
הפעם, אוקראינה החליטה לשלוח את השיר Teresa & Maria של שתיים מהאמניות הבולטות במדינה, ג'רי הייל ואליונה אליונה - השנייה אף הופיעה לפני כשנה בישראל. "לזכות בפופולריות הגדולה ביותר זו לא המטרה העליונה שלי", אמרה אז הראפרית בריאיון ל-ynet כתשובה לשאלה על הבחירה לשיר את מרבית שיריה בשפה האוקראינית. "אני רוצה להיות חלק מהתרבות שלי. אז אם אנשים באוקראינה יכולים להקשיב לקנדריק למאר או לעטר מיינר, אז למה אנשים ממדינות שונות לא יכולים להקשיב למוזיקה אוקראינית? חשוב לי להיות חלק מהתרבות שאני מגיעה ממנה. אולי אין לי מיליון עוקבים, אבל יש מצב שעם הזמן כן יהיו לי".
כך גם Teresa & Maria הוא שיר באוקראינית שמשלב בין ראפ למוזיקה אתנית - כמו שהשתיים הללו כבר הוכיחו פעמים רבות שהן יודעות לעשות. כפי שניתן להסיק משמו, השיר משלב אלמנטים נוצריים והוא מתייחס לאמא תרזה ולמרים, אמו של ישו. "המלחמה החדירה לשירים שלנו מסרים חדשים", אמרה אליונה אליונה בריאיון לבלוג האירוויזיון המצליח Wiwibloggs. "אנשים מחפשים כעת יותר תקווה, אמת ודרכים לשחרר רגשות כמו כעס, צער או עצב באמצעות מוזיקה. לפעמים, הם פשוט צריכים לרקוד כאילו זו ההזדמנות האחרונה שלהם, ואנחנו שואפות לספק את זה דרך המוזיקה שלנו. גם האישיות שלנו השתנתה. מוזיקה רועשת וחזקה עכשיו יותר מתמיד כי כל שיר יכול להיות האחרון עבור מישהו. וגם המשמעות מתי להוציא שיר משתנה; אנחנו לא חושבים על זה יותר מדי כמו בעבר. אנחנו צריכים לנצל כל הזדמנות - כאן ועכשיו, כי היא עשויה להיות האחרונה".
אירלנד: במבי ת'אג - Doomsday Blue
מקום נוכחי בהימורים: חמישי
חצי גמר ראשון
מכל השירים שיעלו על במת התחרות הערב, אין ספק שאת אירלנד יהיה לכם קשה לשכוח - גם בסיוטי הלילה - ולא רק כי אירלנד והנציג.ה שלה היו מעדיפים שישראל לא תשתתף בתחרות השנה.
עם השיר Doomsday Blue, שמשלב בין רוק אלטרנטיבי-מטאליסטי לפופ מתקתק, במבי ת'אג (קאנטרי ריי רובינסון), נציג.ת אירלנד, צפוי.ה להתחרות על מקום בגמר. השיר עוסק בשברון לב אחרי פרידה, ובקליפ שלו תוכלו לראות את במבי ת'אג בבגדי מכשפה שחורים ומפחידים, מאיימת ש"כל היפהפיות במיטה שלך / יברחו מבין ידייך / ויעציבו אותך / ושתיאבד את כל הדברים שייחלת להם".
אך על אף שניכר כי חובבי האירוויזיון נהנים מהשיר הייחודי הזה, עם הבחירה בו הוא עמד בצל סערה באירלנד כשאזרחים מהצד הימני של המפה הפוליטית במדינה התנגדו אליו: "במבי ת'אג הוא.היא כנראה תרנגול ההודו הגדול ביותר מאז דסטין תרנגול ההודו", כתב אז הרמן קלי, נשיא מפלגת החופש באירלנד המזוהה עם הימין הקיצוני, שהתייחס לבובת תרנגול ההודו שיצגה את אירלנד באירוויזיון 2008, "נראה שלחגוג את השטן לצד נונסנס של WOKE וא-בינאריות זו האופנה עכשיו של הממסד האירי".
סערה נוספת התעוררה השבוע, לאחר שבחזרות על הבמה בייבי ת'אג התייצב.ה על הבמה עם סימן על המצח שככל הנראה מסמל באוגם (אירית עתיקה) "הפסקת אש". מה אמרנו על פוליטיקה באירוויזיון? ובכל זאת, על אף שרצינו לשנוא בחזרה, יש להם מזל שזה אחד השירים הכי מיוחדים, מושקעים ובעיקר טובים, של התחרות השנה.
הולנד: יוסט קליין - Europapa
מקום נוכחי בהימורים: שישי
חצי גמר שני
בקטגוריית הביזאר והפאן, ב-2024 זוכה יוסט קליין ההולנדי להביא אל האירוויזיון את "אירופהפה", אחיו החורג של "הופה פה זה לא אירופה".
"אירופהפה", שמתחיל בקצב גבוה ומסתיים בנמוך יותר, מספר סיפור על יתום שמטייל ברחבי היבשת בלי הכוונה. כבר בקליפ אפשר לראות את האנרגיות הגבוהות והמוזרות של קליין, שאותן הבטיח לשחזר גם במופע עצמו. "אני רוצה שאנשים יגידו 'מה קורה כאן?'", רמז באתר האירוויזיון כשהתייחס להופעה עצמה. השיר אגב משלב בין אנגלית להולנדית, שבזכות ריבוי ה-ח' נשמעת לפעמים קצת כמו עברית, מה שמוסיף לגוון הייחודי שלו. הולנד לא מרבה לשיר בשפתה, היא עשתה זאת ב-2022 - אירוויזיון כל כך משמים שכולנו כבר שכחנו ממנו - אך לפני כן לא עשתה זאת במשך 12 שנים.
את העובדה שיש השנה לא מעט שירים קצת ביזאריים אפשר כמובן לייחס גם לגל שהביא איתו "צ'ה צ'ה צ'ה" בשנה שעברה. מצב זה יכול בהחלט לשחק לטובת השיר הישראלי, שהפקתו ועיבודו המוזיקלי פשוטים יחסית לאוזן שרגילה ללהיטי רדיו.
צרפת: סלימאן - Mon Amour
מקום נוכחי בהימורים: שביעי
עולה אוטומטית לגמר
בדומה לישראל, גם צרפת שולחת בלדת קול גדול עם נגיעות אפלוליות, אבל כהרגלה היא עושה זאת בצרפתית עם השיר Mon Amour בביצוע סלימאן. המוזיקאי זוכה "דה ווייס" צרפת, שסביו הגיעו במקור מאלג'יריה, כתב את השיר יחד עם יעקב ומאיר סלאח, והוא מתאר אותו כ"מכתב אהבה".
צריך לומר בכנות, אם יש משהו שצרפת אלופים בו זה לככב באתרי ההימורים ואז לסיים את הגמר הגדול במיקום הרבה יותר נמוך. אפשר להתנחם בנתון הזה כשחושבים על הסיבוב שעשתה עלינו לה זארה, נציגת צרפת ב-2023, שכיכבה בסרטונים חמודים עם נועה קירל ואז התגלתה במהלך המלחמה כמי שתומכת בעיקר בצד הפלסטיני.
יוון: מרינה סאטי - ZARI
מקום נוכחי בהימורים: תשיעי
חצי גמר שני
ככל שז'אנר הפופ הלטיני הולך ומתחזק בעולם, כך גם גדלה הנוכחות שלו באירוויזיון. ודוגמה נוספת למגמה הזו השנה בתחרות, מלבד איטליה שהזכרנו קודם לכן, אפשר לראות גם ב-ZARI, השיר שייצג את יוון בביצועה של מרינה סאטי, שמהלך על התפר הלטיני-בלקני.
סאטי, שנולדה באתונה לאם יווניה ואב סודני, התחילה את הקריירה המוזיקלית שלה בכלל בעולמות הג'אז, והיא אף הקימה יחד עם בובי מקפרין (Don't Worry Be Happy) הרכב א-קפלה. כעת, לאור יכולותיה המוזיקליות המגוונות היא תעלה על הבמה עם השיר הפופי-לטיני-בלקני.
"אני יודעת שאנשים מכירים את הסטריאוטיפים האלה של יוון - האיים היפים, הים, המונומנטים העתיקים, הפטה. אבל עבורי החלום שלי הוא להראות את יוון החדשה. התרבות האורבנית והשראת תרבות הפופ והראפ", אמרה סאטי בהצהרה לתקשורת עם שחרור השיר, שהקליפ שלו מתרחש כולו באותה סביבה אורבנית מתוארת, לצד נופיה המוכרים והאהובים של המדינה.
בריטניה: אולי אלכסנדר - Dizzy
מקום נוכחי בהימורים: עשירי
עולה אוטומטית לגמר
עוד בקטגוריית "אמנים שהיו מעדיפים לא לחלוק את הבמה עם ישראל" - השנה ייצג את בריטניה אולי אלכסנדר, שאולי מוכר לחלקכם כסולן להקת Years & Years. בדצמבר האחרון, אחרי שנבחר וכשעוד עמדה לזכותנו אשרה תרבותית בעולם - אלכסנדר חתם על מכתב המגנה את ישראל וקורא לה "מדינת אפרטהייד", מה שהוביל לקריאות רבות אל עבר ה-BBC לבטל את השתתפותו בתחרות. זה כמובן לא צלח והשבוע הוא יעלה על הבמה במאלמו.
שירו של אלכסנדר, Dizzy, הוא שיר פופ רדיופוני קלאסי, אבל קצת חסר אדג' כשמדובר בנאמבר שצריך לבלוט בין שלל שירי אירוויזיון. "זה שיר שעוסק בתחושת אהבה שסוחפת אותך מהרגליים והופכת את עולמך", סיפר בריאיון שעלה היום (ג') ב-BBC, והבטיח שבהופעה הוא דווקא יפתיע: "אני חושב שמה שחשוב באירוויזיון הוא לבלוט, ולכן אני שואף שההופעה שלי תהיה בלתי נשכחת, תפתיע את הקהל ותסקרן אותו. אני רוצה להשאיר להם משהו שהם לעולם לא ישכחו, וכמובן, אני מקווה להביא אלמנט של סחרחורת לביצוע (כשם השיר, א"ח) וללכוד את תחושות השיר".
ליטא: סילבסטר בלט - Luktelk
מקום נוכחי בהימורים: אחד-עשר
חצי גמר ראשון
Luktelk בביצועו של סילבסטר בלט הוא בהחלט אחד השירים היותר חמודים, פשוטים וקליטים באירוויזיון 2024, והוא מדבר על כך שהחיים לפעמים קצת חוזרים על עצמם: "The night has passеd, another night / Like always, I'm repеating it again" - הוא שר בתרגום לאנגלית, שכן השיר עצמו הוא בליטאית.
על אף שהוא השתחל לרשימה האטרקטיבית הזו - כשזה מגיע לאירוויזיון, אין ספק שליטא היא אחת המדינות החלשות ביותר בתחרות. המיקום הגבוה ביותר שאליו הגיעה ב-23 ההשתתפויות שלה היה השישי, ומלבד זה היא הצליחה להבליח רק פעמיים אל שלהי העשירייה הראשונה (ב-2016 וב-2021). גם הפעם ההימורים לא מנבאים לה הרבה מעבר - אבל אי אפשר שלא לחבב את האנדרדוג, ועוד כשהוא שר בשפת האם שלו.
פורסם לראשונה: 08:08, 16.03.24