בעיצומו של הפרק הרביעי של "קריצ'ר קומנדוס" (Creature Commandos) צץ לרגע תשקיף לעתיד העגום של יקום גיבורי העל של די-סי קומיקס. על פי התרחיש הזה, שמזכיר את החזון הקודר שהציג בפנינו זאק סניידר בסרטי ליגת הצדק שלו, נראית גופתה של וונדר-וומן כשהיא משופדת על גבי חנית, הכתר שלה על הקרקע מוכתם בדם, בעוד שהעולם שעליו נשבעה להגן עולה בלהבות לקול צחוק מרושע. הרגע הזה לא קל לצפייה, ובמיוחד לא למעריצי גל גדות. מדובר בטקס אשכבה מצמרר לדמות שלה. והיא לא היחידה. גם סופרמן הצלוב שם ולצדו באטמן, פיסמייקר, הפלאש, ואחרים מוטלים חסרי רוח חיים. זהו קבר האחים שכרה יוצר הסדרה ג'יימס גאן עבור גיבורי העל המוכרים של די-סי, והיקום הקולנועי שלהם על פי סניידר. אלו מראות קשים, אבל הקולנוען שהופקד על בריאתו מחדש של הפרנצ'ייז לא רוצה שתתאבלו. למעשה, יש לו עולם חדש ומסעיר להציע כחלופה, וככל שאפשר להתרשם כרגע הוא אלים, אפל, גס ומצחיק מאוד.
Creature Commandos – טריילר
(צילום: באדיבות HBO)
חזון העצמות המפוצפצות הזה היא אולי הרגע היחיד שמחבר בין העולם החדש על פי גאן, ושאותו הוא מעצב עבורכם בעזרת שותפו המפיק פיטר ספרן, לבין העולם הישן שברא סניידר על המסך הגדול מאז "איש הפלדה" (2013) ועד להחלפתו בג'וס ווידון בעיצומה של הפקת "ליגת הצדק" (2017). יתכן שמדובר במחווה לא נוסטלגית לקולנוען המוכשר שהבריק עם הליהוק של גדות כוונדר-וומן, אבל זכור בעיקר לרעה על ידי המעריצים. סביר יותר להניח, כי הסצנה הזאת נועדה כדי לבדל בין שני העולמות הבדיוניים הללו. לקטוע את רצף סיפורי הרקע המכבידים והמרצינים של הדמויות ביקום של סניידר עם העיבודים הבומבסטיים שלו, ולשגר את הגרסה שלו - הקצבית, הצינית, העוקצנית, שלא דופקת חשבון.
הרגע הזה הוא הבלחה יוצאת דופן לעולם הישן בתוך "קריצ'ר קומנדוס" (שאמש נודע כי תזכה לעונה שנייה), ולכן מבודד ותחום בתוך הסיפור כנבואת זעם עתידית ולא כהתרחשות עלילתית בהווה של הסדרה החדשה. לכן אין פלא שאותה התגלות מופיעה בראשה של אמנדה וולר, שעומדת בראש תוכנית "קומדו היצורים", שאליה מזומנים יצורים לא אנושיים שנשלחו להסגר בגלל נטייתם לאלימות או סתם בגלל מי שהם. האישה האפריקנית-אמריקנית הנוקשה ונטולת הסנטימנטים הזו מוכרת לצופים בגילומה של ויולה דייויס משני סרטי "יחידת המתאבדים". המייסדת של התוכנית השנויה במחלוקת לגיוס עבריינים מטורללים למלחמה בפשע מאפשרת זיקה כלשהי בין העולם החדש לזה שקדם לו. בכל זאת, "יחידת המתאבדים" המאותחל היה הספתח של גאן ביקום של די-סי קומיקס, ומתוכו חצב את הסדרה הפרועה "פיסמייקר" שיצר בהשראת דמותו השנויה במחלוקת של המתאבד בדימוס, שגם הוא בין המתים בחזון המזעזע המציג את גופתו קטועת הרגל שרועה על הקרקע.
6 צפייה בגלריה
מתוך Creature Commandos
מתוך Creature Commandos
החזון המדמם ששם סוף לכל מה שהיה קודם. מתוךCreature Commandos
(צילום מסך)

פס יצורים

המראות המזעזעים מטלטלים את וולר הקשוחה, שדייויס מעניקה לה את קולה גם כמדבבת, אבל בשגרת היום שלה היא אחראית לזוועות לא פחות קשות. האישה נטולת החמלה הזאת, מקבילה לניוק פיורי מהייקום הקולנועי של מארוול (בגילומו של סמואל ל. ג'קסון) או לבן גביר מהמציאות הפוליטית בישראל, נאלצת להשלים עם הוראות הייעוץ המשפטי לממשלה ולגנוז את יחידת המתאבדים שלה בגלל חרטוטים ליברליים כמו חירויות האזרח, וממשיכה הלאה עם תוכנית משודרגת מבריקה: קומנדו היצורים. העקרון זהה, אבל מכיוון שהמשתתפים אינם בני אנוש בהגדרה, אז לא שמורות להם זכויות אדם. כמו ביחידת מתאבדים שנאבקו למיגור נבלי על, או בפלוגת החיילים הסוררים שיצאו להילחם בנאצים בסרט המלחמה הקלאסי "12 הנועזים" של רוברט אלדריץ' (1967), גם וולר יוצאת לגייס בכפייה אסירים כשכירי חרב בשירות הממסד, ברנשים חסרי מצפון שהאופציה היחידה שעומדת בפניהם היא להרוג או לחדול.
ומי הם יחידי הסגולה שוולר מאתרת לצורך הנבחרת שלה? מדען גרעין בשם ד"ר פוספורוס (זרחן כמובן, בדיבובו של אלן טיודיק), שגופו הותך במהלך ניסוי ואז קם לתחייה בלי לקרום עור וגידים - רק שלד ומעטפת של קרינה רדיוקאטיבית הרסנית; כלתו של פרנקנשטיין (אינדירה וארמה), שהולחמה משאריות מחוממות של גופות אדם; יישות אמפיבית עדינה בשם נינה מזורסקי (זואי צ'או), שנדרשת לקסדה מיוחדת כדי לנשום אוויר ושמיומנותיה מתאימות יותר למשימות התת-ימיות של שייטת 13 מאשר של קומנדו היצורים. הבמאי כהרגלו ליהק את אחיו שון גאן כשחקן בהפקותיו, והפעם הוא נותן את קולו לשתי דמויות: ג'י.איי. רובוט, אנדרואיד צבאי מיושן שנכנס לפעולה במהלך במלחמת העולם השנייה ושחותר תמידית למימוש התשוקה/תכונה שלו: להרוג כמה שיותר נאצים, ואיך אפשר לשכוח את וויזל, הסמור הגרגרן נטול המודעות העצמית, איתו עשינו הכרות ב"יחידת המתאבדים" גרסת ג'יימס גאן וממשיך פה לשלב הבא בקריירה שלו כרוצח.
6 צפייה בגלריה
מתוך Creature Commandos
מתוך Creature Commandos
וולר וריק פלאג האב. מתוך Creature Commandos
(צילום: באדיבות HBO)
מי שממונה מטעם וולר להנהיג את חבורת הפראים הזו הוא ריק פלאג האב (פרנק גרילו), שבשלב זה מוכר כ"אבא של" ריק פלאג הבן, חייל עילאי תואם קפטן אמריקה, אשר פיקד על יחידת המתאבדים ומצא את מותו בקרב. האב השכול, לוחם נועז בעצמו, ממשיך את מורשת בנו אבל מתקשה להשלים עם טבעם הבלתי-מרוסן, או לתקשר עמם. הדרך היחידה לשלוט עליהם ולגרום להם למלא פקודות הוא מטען חשמלי שהושתל בגופם ושהפעלתו בשלט רחוק גורמת כאב בלתי נסבל. ביחד, ובלי הרבה יחסי אמון או הכרה במדרג הפיקוד, קומנדו היצורים נשלח לפעולת מנע מול מכשפת האמזונה סירסה (אנה שלוטרה) שהכריזה מלחמה על בנות שבטה ויוצאת לכבוש את האי תמיסקירה, מקום הולדתה של וונדר-וומן. היא נעזרת בכנופיית שכירי חרב מטורללים משלה: לוחמים שוצפי טסטוסטרון שמכנים עצמם "בני תמיסקירה" ושואפים להשתלט על האי. "רק נשים יכולות לגור שם? זה כל כך סקסיסטי", אומר אחד מהם.
הגברים הכסילים מפנטזים על תמיסקירה ותושבותיו, אבל הדרך לשם עוברת דרך ממלכה בשם פוקוליסטן - כך לפי סירסה. ועל כן, ריק פלאג האב ופקודיו נשלחים להגן על אותה אומה בדיונית. על אף מיקומה במזרח אירופה ותיוגה כסלבית על פי תרבותה, המבטא של אזרחיה והקווים לדמותה הנסיכה הבלונדינית שעומדת בראשה, היא קיבלה שם אופייני למדינות אסיאתיות מוסלמיות כמו אפגניסטן, כורדיסטן, קזחסטן, טג'יקיסטן. מבחינת האמריקנים ממש לא משנה הזהות הלאומית של התושבים, אלא מה שיש מתחת לקרקע שהם דורכים עליה. לא, אנחנו לא מדברים על מנהרות טרור בעזה, כלומר חמאסטן, אלא באוצרות טבע. בבית הלבן תמיד גילו סימפטיה לא תמימה לחבלי הארץ הללו, שאת משאביהם אפשר לחמוס. נקרא לזה חמסטן, ופוקוליסטן היא כזאת. יש שם המון נפט, ולכן קומנדו היצורים נשלח בשם ארצות הברית כדי להגן עליה ועל הנסיכה המקומית אילנה רוסטוביץ' מהמזימה הסודית של סירסה, תהא אשר תהא.
לאורך פרקים קצרים, פחות מחצי שעה כל אחד, גאן מגולל את סיפורי הרקע האישיים של כל אחת מהדמויות, תוך כדי ההתפתחות העלילתית הכללית שמקבלת תפנית חדה במהלך הפרק הרביעי בעקבות אותו חזון מזוויע ששופך אור חדש על תמונת העניינים, וכן הטובים והרעים בו. על הדרך משתלבים בפקעת זו דמות שלקוחה מעולם תוכן אחר כמו המפלצת של פרנקנשטיין בכבודו ובעצמו (דייויד הארבור) שלא מצליח להתגבר על הלב (המושתל) השבור ותסביך הנטישה שהוא סובל ממנו מאז הכלה שיועדה לו דחתה אותו ונעלמה מחייו. כמו כן צצים בסדרה מפלץ מרושע דמוי קוף בשם קונגורילה, ופעילים ניאו-נאצים. יש פה טראומות והתמודדויות בעבר בהווה, וכאמור בעתיד, אבל במקום להעמיק מדי או לעמוד על מורכבות הסיטואציות גאן דוחף את הסדרה לנקודות קיצון שכוללות אלימות מזוויעה ומדממת, בדיחות גסות והשמצות מכוערות, ואפילו סצנות מין פרועות. בעולם החדש שלו הלא נורמלי הוא הנורמלי החדש.
6 צפייה בגלריה
מתוך Creature Commandos
מתוך Creature Commandos
מתוך Creature Commandos
(צילום: באדיבות HBO)

פאן אנד גאן

סיפור הרקע של "קומנדו יצורים" הוא נקודת היציאה המושלמת מעולמו של סניידר לזה של גאן (פאן פאקט: השניים עיבדו יחדיו את להיט הקאלט "שחר המתים" מ-2004). הוא מלווה אסופה של דמויות לא מוכרות רחוקות מליגת הצדק וגיבוריה האיקוניים. כעבריינים מורשעים עם מצפן מוסרי שבור, חלקם לוקים בשפיותם, הם מקבלים פטור מהמאבק למען ערכי החירות והצדק עליו אחראים סופרמן, וונדר-וומן ובאטמן. במונחים של השיח העכשווי בארצות הברית, גאן לקח את הרעיונות הנאורים, התמימים והתקינים פוליטית כפי שמייצגים אותם גיבורי בליגת הצדק על המסך ופעילי הווק בחברה האמריקנית, ושם אותם ללעג ולקלס מתוך תפיסת העולם האלימה והוולגרית, המרירה והמושחתת במוצהר כפי שהיא באה לידי ביטוי ביחידת המתאבדים ובקומנדו היצורים וגם בקבינט של דונלד טראמפ. מנקודת המבט הזאת, היקום המעודכן של די-סי קומיקס מיישר קו עם הציניות שלנו, וגם עם הניסיון האישי של גאן עצמו שיש לו חשבון לסגור עם הווק.
הקולנוען בן ה-58 פרץ לזירת הסופרהירוז דווקא מהצד של מארוול עם סרטי "שומרי הגלקסיה", שמבוססים על אנטי-גיבורים אלמוניים יחסית שעמדו בצלם של "הנוקמים". גאן הוציא אותם לאור בקומדיות האקשן האפלות, שהיו גדושות בהומור שחור וחצוף. הגישה הזאת עבדה היטב עם הצלחה קופתית אדירה. למרות הישגיו, הוא פוטר מדיסני ב-2018 בעקבות ציוצים ממזריים מן העבר בנוגע לפדופיליה והשואה שהוצפו מחדש על ידי אנשי ימין כפעולת תגמול על התבטאויותיו של הבמאי נגד טראמפ. תאגיד הבידור הטהרני ומנהליו הרגישים יתר על המידה העדיפו להרחיק עצמם מהשערורייה והחליטו להגלותו, צעד שהוביל אותו לחיק המתחרים מאולפני האחים וורנר. הבוסים החדשים אפשרו לו להשתולל. בניגוד לדיסני שהעדיפו לשמר את התבנית של מארוול שהניבה להם מיליארדי דולרים, המותג די-סי קומיקס שיווע למכת חשמל שתחלץ אותו מהגסיסה המתמשכת שלו תחת סניידר. גאן העניק להם את הניצוץ הזה.
אחרי השבחים על עבודתו ב"יחידת המתאבדים" (2021) והסדרה "פיסמייקר" (2022), החליטו בדיסני להעניק חנינה לגאן והוא שב להשלים את הטרילוגיה שחנך במארוול עם "שומרי הגלקסיה 3" (2023), אבל בשלב הזה, הוא כבר החליף את הנאמנות שלו. הבמאי והתסריטאי פנה למסלול ניהולי ומונה לעמוד בראש די-סי ביחד עם פיטר ספרן. השניים הופקדו על המשימה המסובכת למתג מחדש את חטיבת גיבורי העל המדשדשת, ולשגר אותה להצלחה באקלים המתסכל של הקולנוע האמריקני. ככל שאפשר להתרשם מ"קומנדו יצורים", ההיגוי של גאן וספרן ימשיך את הסגנון הפרוע והציני הבלתי מתנצל שלו, כפי שבא לידי ביטוי ביצירתו לאורך השנים שמאתגרת הן את השמרנים בארצות הברית, והן את תנועת הווק. הוא צפוי לירות לכל הכיוונים, וגם לפגוע בלא מעט. הם יצטרכו לחיות עם זה.
6 צפייה בגלריה
מתוך "יחידת המתאבדים"
מתוך "יחידת המתאבדים"
מארוול החמיצו, די-סי אמרו תודה. מתוך "יחידת המתאבדים"

היקום מתפשט

אפשר להניח שגם גדות נפגעה מהפרשתה המוקדמת כוונדר-וומן, כמו חברתה הבמאית פטי ג'נקינס, שקיבלה מגאן וספרן הודעת "שלום ותודה" (בעצם לא בטוח בנוגע ל"תודה"). שתיהן לוהקו על ידי סניידר, וברור שהן היו מתקשות להשתלב בחזון של הבוסים החדשים. האם אתם יכולים לדמיין את גל גדות מכתימה את התדמית הצחורה החביבה שלה בשפריץ דם בעודה עוקרת זרועות של יריביה או עורפת את ראשם בלי למצמץ או להזיל דמעה? לחילופין, האם מתקבל על הדעת לחזות בשחקנית הישראלית החסודה כשהיא מופיעה בעירום וקושרת גבר בלאסו האמת במהלך סצנת סקס לוהטת? התרחישים הללו אפשריים ביקום החדש של גאן, שגבולותיו הגמישים מסומנים ב"קומנדו יצורים". אלו אומנם קווים כלליים ומטושטשים באנימציה, אבל בסדרה הזו יש כל כך הרבה סצנות של אלימות גרפית, מין ודיאלוגים עוקצניים שנויים במחלוקת, שאפשר להבין לאן זה הולך ולמה וונדר-וומן של גדות לא יכולה להיות חלק ממנו.
מה שמחזיר אותנו לאותו חזון נבואי מהפרק הרביעי של "קומנדו יצורים". וונדר-וומן החסודה של גדות מתה, וכך גם באטמן וסופרמן. מסביבם הכל עולה בלהבות, הבית הלבן מותקף על ידי צבא החיילים הממוכנים של הנסיכה הבלונדינית אילנה (בדיבובה של השחקנית הבולגרייה מריה בקלובה, שגילמה לאחרונה את איבנה טראמפ בסרט המדובר "המתמחה"). הפאם-פטאל מפוקוליסטן מתיישבת לה בחדר הסגלגל כשהיא צוחקת בקול כשליטת העולם החופשי כאילו הייתה דונלד טראמפ. או מילנה. או איבנה. מילנה, איבנה, אילנה. האם זה באמת משנה? לא לאמריקנים, וגאן מרשה לעצמו ללגלג על כך ולהריץ דחקות לא מנומסות בהשראת הדעות הקדומות של הקהל שלו. הוא בונה מחדש את היקום הקולנועי של די-סי ודמויות בהתאם להגדרות מעודכנות שמותאמות יותר לקהל מבוגר עם קיבולת לתכנים שאינם תקינים פוליטית, ואפילו נמשך אליהם.
6 צפייה בגלריה
מתוך "וונדר וומן 1984"
מתוך "וונדר וומן 1984"
קשה להאמין שגדות הייתה משתפת פעולה עם הכיוון של גאן. מתוך "וונדר וומן 1984"
(צילום מסך)
היה אפשר לזהות את הסימנים המוקדמים למיאוס שחשים רבים בנוגע לסירוס התרבות הפופולרית, והציפייה לעיבודים שפונים לצופים מבוגרים מבלי לעבור סטריליזציה מטעם הנהלות התאגידים כדי להחניף לקהל השבוי של הילדים או פשוט כדי להימנע מביקורת. ב-2019 עם "ג'וקר" של טוד פיליפס השנוי במחלוקת, שנתקל בקריאות לביטול בשם פגיעה בערכי הווק, אבל זכה להצלחה חסרת תקדים לסרט R-rated. "באטמן" של מאט ריבס (2022) המשיך את הטרנד עם עיבוד אפל, אלים וריאליסטי לאיש העטלף. ובינתיים, אפילו בדיסני הבינו שדעך המומנטום של גיבורי העל, ונחלש הכוח האדיר ביותר שלהם: לכנס צופים מבוגרים וצעירים נלהבים יחדיו באולמות הקולנוע. ראשי מארוול, שפיתחו מידה סבירה של עמידות לתוכן שערורייתי, העבירו את תשומת הלב לדדפול, גיבור העל חסר הבושה, שהזריק חיים חדשים לאולפנים. אפשר להתרשם שגאן וספרן משרטטים מסלול דומה גם ליקום הקולנועי החדש שלהם.
בסוף השבוע הופץ הטריילר הראשון של סרט האתחול לדמותו האיקונית של סופרמן על פי גרסת גאן - לא באנימציה הפעם. בניגוד לדדפול, גיבור העל האולטימטיבי סימל מאז ומתמיד את ערכי המוסר האנושי ונלחם להגנתם, אבל הפעם צפויות חריגות משמעותיות. סופרמן ו/או קלארק קנט בגילומו של דייויד קורנסווט צפוי לאתגר את המורשת האיקונית של הדמות, אליה מתווסף הפעם כלבו הנאמן קריפטו (ואפשר רק לדמיין כמה בדיחות עתידות להופיע בהקשר המעודכן לשמו). הבמאי סיפר לעיתונאים שהדימוי של סופרמן המדמם על הרצפה כפי שהוא מופיע בטריילר מייצג את מצבה הנוכחי של ארצות הברית, אבל לשם שינוי נזהר מלהתבטא באופן פוליטי ואמר כי הוא שואף דווקא להחזיר את האדיבות והאופטימיות לשיח דרך הסרט שעוסק לדבריו ב"אדיבות בסיסית של בני אדם, שכבר לא נתפסת כמגניבה ונמצאת במצור של קולות אפלים שהם רמים יותר".
6 צפייה בגלריה
מתוך "סופרמן"
מתוך "סופרמן"
מייצג את מצבה הנוכחי של ארה"ב. מתוך "סופרמן"
(צילום: באדיבות טוליפ אינטרטיינמנט)
דומה שהפעם, כמנהל בכיר בתאגיד הבידור, הוא מתבטא בזהירות, ומתרחק מהצהרות פוליטיות מפלגות. גאן כמנהל למד את הלקח, אבל מה עם גאן הבמאי והתסריטאי? לפחות על פי "קומנדו יצורים", הקולנוען השובב שציוות בעבר שחקני קולנוע עם כוכבי פורנו בסדרה בשם PG Porn, עורר שערורייה עם ההומור השחור שלו ברשת, ושלח את שומרי הגלקסיה לעשות בלגן ביקום הקולנועי של מארוול, לא מתכוון לרסן את עצמו. הוא הגיע לדי-סי כדי לעצב אותו מחדש לפי האני מאמין הבוטה והציני שלו, שמתריס כנגד התקינות הפוליטית ומגבלות הצפייה למיניהן. "'קומנדו יצורים" הוא בגדר הצהרת כוונות לקראת העתיד, שנראה טוב. בגלל שלשם שינוי יש מי שלא חושש להיות רע. או לפחות לא צבוע.