כבר יותר מעשור שרונאן פארו נחשב לעיתונאי החוקר הצעיר הנועז ביותר הפועל כיום בארצות הברית. בגיל 36 בלבד הוא חתום על כמה מהתחקירים הבולטים שיצאו בשנים האחרונות, מה שהפך אותו לאחד האנשים השנואים ביותר על לא-מעט אישי ציבור ואנשי עסקים בעלי ממון ורבי עוצמה. אפשר לשער שרבים מפחדים מהגבר הבלונדיני העדין למראה, שיש לו אולי בייבי פייס, אבל גם קילר אינסטינקט של לוחם בלתי-מתפשר נגד גברים בעמדות כוח שניצלו את מעמדם כדי להטריד ולתקוף מינית נשים בסביבתם. התובע הכללי של מדינת ניו יורק אריק שניידרמן, השופט העליון ברט קוואנה, והמפיק ההוליוודי הארווי ווינשטיין כולם סבלו מהגילויים שחשף פארו על התנהלותם הטורפנית בעבר ובהווה. וכך גם במקרה של אביו המאמץ - הבמאי וודי אלן על רקע מעלליו הנצלניים בחיק המשפחה. אולם בסרט תיעודי חדש, פארו מפנה מבט לתחום אחר לגמרי: עולם הצללים של תוכנות הריגול המסחריות. הבולטת שבהן פגסוס מתוצרת ישראל.
Surveilled - טריילר
(צילום: באדיבות HBO)
על פניו, למעט העובדה המקרית כנראה שרוב מושאי התחקירים שלו בעבר הם גברים יהודים, אין הרבה שקושר ביניהם לבין מייסדי ומנהלי חברת NSO הישראלית הנודעת לשמצה ומוצר הדגל שלה - פגסוס. עם זאת, פארו מספר בתחילת הדוקו Surveilled כי עיניו נפקחו בנוגע לתוכנות הריגול המסחריות על רקע חיטוטיו בענייני הארווי ווינשטיין ב-2017. בניסיון לנטרל את האיום התדמיתי שהציב בפניו העיתונאי-הכוכב של מגזין "הניו יורקר", המפיק הכוחני שכר את שירותי סוכנות המודיעין העסקי בלאק קיוב שעקבה אחריו. "זה היה מרסק רגשית וחודרני", הסביר פארו בריאיון לעיתון "הגרדיאן" הבריטי לרגל עליית הסרט ב-HBO בסוף השבוע האחרון. בעקבות החוויה הלא-נעימה ההיא, התעוררה סקרנותו בנוגע לתעשיית תוכנות הריגול, והתחקיר שלו הוביל אותו לישראל, כמה לא מפתיע. אותה מדינה קטנה, עם תעשיות בטחוניות אדירות, וחברת הסייבר NSO שמייסדיה נמנו על טובי בניה. ממש כמו בלשי בלאק קיוב שעקבו אחריו.
לצורך הפקת Surveilled, הבמאים מתיו או'ניל ופרי פלץ עקבו אחרי פארו, בהסכמתו כמובן, כשהם מצוידים במצלמה וציוד הקלטה - מכשירים משוכללים אבל לא כמו הטכנולוגיה המתקדמת שהעיתונאי האמריקני מנסה לחשוף ולעמוד על טיבה. למעשה, הסרט של השניים מלווה את התחקיר של פארו שמתחיל ב-2021 על רקע הדיווחים על כך ששירותי הביטחון הסעודים השתמשו בתוכנת פגסוס כדי להתחקות אחר העיתונאי הסורר ג'מאל חשוג'י בדרך להתנקשות האכזרית בו באיסטנבול שלוש שנים לפני כן. הנהלת NSO שנהנתה עד כה מחסות המחשכים יצאה לאור, והתקבלה בביקורת ציבורית קשה בארצות הברית ובעולם כולו. האשמות על חדירה לפרטיות וריגול בניגוד לחוק מציבים את החברה הישראלית המסתורית בעמדה בעייתית מול הממשל האמריקני שהוסיף אותה לרשימה השחורה של יישויות עסקיות מפוקפקות. בנוסף לכך, נודע שהנשיא ג'ו ביידן שוקל להטיל איסור על שיתוף פעולה עם NSO ודומיה. זאת במקביל לעבודה המאומצת של חברות טכנולוגיה כמו וואטסאפ מיקרוסופט שרואות עצמן תחת מתקפה, ומקצות משאבים רבים כדי להגן על הלקוחות שנדרשים להתקין עדכונים (patch) בקצב הולך וגובר.
3 צפייה בגלריה
מתוך Surveilled
מתוך Surveilled
גישה מלאה לעובדים, אבל רק תחת עינם הבוחנת של צוות הדוברות. מתוך Surveilled
(צילום: באדיבות HBO)
ב-NSO הבינו את התסבוכת הפומבית שהם נקלעו אליה וזו הניעה את היו"ר דאז שלו חילו לנסות לקרצף את הרפש התדמיתי לשיקום יוקרת החברה. פגישה בת שעתיים וחצי עם חילו בניו-יורק, סימנה את תחילת המבצע העיתונאי של פארו בעורף האויב, ובהסכמתו. הוא הוזמן על ידי היו"ר לבקר במשרדי החברה בישראל ב-2022. לדבריו מובטחת לו גישה מלאה לעובדים, אבל רק תחת עינם הבוחנת של צוות הדוברות. בכל זאת, מדובר בחברה שמתמחה במעקב. "הם פתחו את דלתותיהם בפניי, אבל שמרו על הרצועה קצרה", אומר פארו. השיחות עם העובדים לא מגלות הרבה ונראה שהם תודרכו היטב על דפי המסרים של החברה. "לקוחות שמנצלים לרעה את התוכנה מנותקים מידית", טוען מנהל המוצר עומר לן, וקובע כי המחלקה המשפטית מקפידה על כך שהפעילות תעמוד במסגרת החוק. היועץ המשפטי שמואל סאנריי מאשר כי כך נעשה, ובשיתוף עם רשויות הביטחון הישראליות שאיתן הוא עומד בקשר תדיר. לפי טענתו, הבעיה העיקרית של NSO היא שלא די מפורסם בנוגע לתוצאות הטובות של עבודתה בגלל שאלו חשאיות מטבען.
הראיונות הללו עם עובדי החברה נעשים בפנים גלויות (חילו אגב נמנע מלהתראיין מול המצלמה), אבל ברור מאליו, ובמיוחד לפארו הפיקח, שלא שם הוא יאתר את היישומון המעשן. גם לא בשיחת זום שמארגנים לו דוברי NSO עם אחד הלקוחות הזרים שלהם שנשאר אנונימי אך מהלל את פגסוס ואת תרומתה למלחמת הרשויות בארצו מול פשע מאורגן ותאי טרור מקומיים. עבודת המודיעין של פארו לוקחת אותו אל מחוץ למעגל הסגור של החברה. הוא יוצר קשר עם העיתונאי הישראלי חיים לוינסון, שקובע שבעיית היח"צ של החברה נובעת משיתופי הפעולה שלה עם לקוחות זרים ממדינות מפוקפקות שמתכחשות לערכים דמוקרטיים ולזכויות אדם. זוהי שעתם היפה של עיתונאי ישראל הנשכנים, ולוינסון הוא עבור פארו מה שרביב דרוקר היה עבור אלכסיס בלום ואלכס גיבני, יוצרי הסרט "תיקי ביבי". הוא מפגיש את הכתב האורח עם עובד NSO לשעבר, ומשם הוא שואב את המידע המפליל בנוגע אליה.
3 צפייה בגלריה
מתוך Surveilled
מתוך Surveilled
""למדינות אירופיות התוכנה נמכרה בעשרה מיליון דולר, בעוד שלמדינות המזרח התיכון אותו שירות נמכר ב-250 מיליון דולר". מתוך Surveilled
(צילום: באדיבות HBO)
המקור, שמופיע בעילום שם וכשגבו למצלמה, חושף כי התפטר מעבודתו על רקע ההתנקשות בחשוג'י, ומתוך מועקה מצפונית על כך שהבוסים עושים עסקים עם מנהיגים שנויים במחלוקת כמו יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמן. "יש הרבה מדינות מערביות כמו ספרד, איטליה והולנד", הוא אומר כשהוא נשאל על פלח השוק של NSO, "ויש גם את האמירויות, סעודיה, כוויית, עומאן והרבה מדינות באפריקה". אבל ההפתעה הגדולה מגיעה בדמות חשיפת התמחור של פגסוס ללקוחות השונים: "למדינות אירופיות התוכנה נמכרה בעשרה מיליון דולר, בעוד שלמדינות המזרח התיכון אותו שירות נמכר ב-250 מיליון דולר. מכיוון שהם מכרו את התוכנה למדינות הללו בסכומים אדירים של כסף, ההחלטה לנתק את השירות הפכה להיות הרבה יותר קשה. הם מסתבכים כי הם לא יכולים להתנהל מול כולם באופן שיוויוני". זוהי עדות מטלטלת, כפי שבוודאי יודע דובר NSO עודד הרשקוביץ, שמתקשר לפארו ובאנגלית עילגת תוהה בנימוס מדוע פארו חותר למגע עם מקורות מחוץ למערכת. פנייה מוזרה שמעלה תהייה כיצד הוא ידע מלכתחילה על המפגש עם העובד לשעבר והעדות שסיפק לעיתונאי הערמומי.
העדות הזאת, אם נכונה, ולטענת פארו היא מדויקת, מאששת את הסברה כי הלקוחות המועדפים של NSO הם מדינות מתפתחות במזרח התיכון ובאפריקה שבראשן עומדים מנהיגים אוטוריטרים. אלו משתמשים ברוגלה כדי לעקוב אחר מתנגדי משטר, פעילים פוליטיים, וגורמים לא רצויים. הם אלו שגם מוכנים לפתוח את הכיס ולשלם סכומים בלתי-נתפסים עבור השירות, שנועד לבסס את שלטונם - לא כדי להבטיח את שלום הציבור ולהילחם בארגוני פשע וטרור. במדינות אלה, שירותי הביטחון אפילו לא זקוקים לצווים מבית המשפט כדי שיאפשרו להם לפרוץ לטלפונים הניידים של מושאי המעקב שלהם, ומשם לדלות מידע על התנהלותם וחייהם הפרטיים. לשלוט במצלמת הסלולר והמיקרופון ואף ליירט הודעות טקסט, מיילים, תמונות וסרטונים, ממש כפי שאירע לפי החשד במקרה של חשוג'י לפני שפותה להיכנס למלכודת שטמנו לו מחסליו.
3 צפייה בגלריה
מתוך Surveilled
מתוך Surveilled
פגסוס ותוכנות ריגול דומות יוצאות מכלל שליטה גם במדינות דמוקרטיות במערב. מתוך Surveilled
(צילום: באדיבות HBO)
אבל פארו מדגים כיצד פגסוס ותוכנות ריגול דומות יוצאות מכלל שליטה גם במדינות דמוקרטיות במערב. הוא חובר לקבוצת סיטיזן לאב הקנדית שמנטרת תוכנות עוינות ברחבי העולם, ובהכוונתה מגיע לברצלונה שם הוא פוגש פעילים קטלאנים שפועלם למען התנתקות מספרד. בדיקה של הטלפונים הניידים שלהם מגלה בדיעבד כי הם הודבקו בתוכנת ריגול, ואם לא די בכך, גם קרובי משפחתם ואנשי קשר שנחשפו אליהם. כשאחד מהם מקבל התראה בזמן אמת על כך שתוכנת ריגול פועלת על המחשב הנייד שלו, הוא מתעד את עצמו כשהוא עוטף את הלפטופ בנייר אלומיניום כדי לבודד את התוכנה ממפעיליה. לאחר מכן, המחשב נשלח למיקרוסופט ושם מתגלה כי האחראית לזיהום היא חברה ישראלית אחרת בשם קאנדירו. NSO לא לבד מסתבר, וחברות ההייטק הגדולות בעולם נאבקות בימים אלה בכולן במרוץ להגנה מהפולשים הזדוניים. זוהי חזית טכנולוגית, אבל גם חוקית מטעם ממשלות המערב. כאילו שהיה חסר לנו הישראלים צרות בדעת הקהל הבינלאומית. עכשיו, עם פארו וסרטו אנחנו צריכים להתמודד עם פגיעה נוספת בשמנו הטוב. ואין עדכון תוכנה שיעזור לתקן את זה.