המועצה לביקורת סרטים, גוף שאמון על סיווג צפייה לסרטים המוקרנים בישראל, שיגרה מכתב למנהלי הסינמטקים בתל אביב, ירושלים וחיפה - ובו איסור על הקרנת הסרט התיעודי "1948 - לזכור ולשכוח".
"הובא לידיעתנו שאתם עומדים בפני הקרנה של הסרט '1948 – לזכור ולשכוח', סרט שלא עבר את אישורה של המועצה לביקורת סרטים. אני חוזרת ומזכירה לכם, על פי החוק והתקנות של המועצה, כל סרט שמוצג בהקרנות ציבוריות, חייב את אישורה של המועצה. משה חזות, יו"ר המועצה, מבקש לחזור ולהדגיש לכם לא לעבור על החוק" - כך במייל שנשלח אתמול (ג') מטעם המועצה.
ראוי לציין שהסרט, בבימויה של נטע שושני, כבר הוקרן בפסטיבל דוקאביב 2023, ועוסק באופן שבו עוצבה תודעת שני הצדדים, ערבים ויהודים, אחרי מלחמת העצמאות. בסינמטק ירושלים מתעתדים בכל זאת להקרין את הסרט מחר בטענה שמדובר בהקרנה פרטית למוזמנים, כך שלא יימכרו כרטיסים.
בפברואר האחרון נדחתה הקרנת הסרט בכאן 11, הגוף שהפיקו ואמור היה לשדרו, למועד לא ידוע.
"זה סרט בשני חלקים שהוזמן על ידי התאגיד לכבוד שנת ה-75 למדינת ישראל", מסבירה הבמאית שושני ל-ynet, "שעוסק במלחמת העצמאות. הוא מספר את הסיפור של השנה הזו, 1948, באופן מורכב, בשני נרטיבים, עם קולות עבר ואירועי הווה. הסרט מיועד לשידור בתאגיד, אבל אנשים טרם ראו אותו כי הוא לא הוקרן".
לפי שושני הסרט אמור היה להיות מוקרן בכאן בחודש מאי 2023, אבל השידור נדחה שוב ושוב מבלי שניתנו סיבות לדחייה. בתאגיד, עם זאת אפשרו לשושני להציג את הסרט בהצגות בכורה, ובמהלך קיץ 2023 הוקרן בסינמטקים ברחבי הארץ.
"ואז, אתמול, הבנתי דרך התקשורת שפנו למנהלי הסינמטקים מהמועצה לביקורת סרטים", אומרת שושני. "בעצם הנוהל הוא שסרטים שיוצאים להקרנות בודדות ולא הקרנות מסחריות, לא צריכים לעבור דרך המועצה. בדקנו עם הקולגות שלנו, כבר שנים שאף אחד לא מעביר סרטים מסוג זה דרך הוועדה, בטח כשמדובר בהקרנות בודדות".
האם יש לך תכנון להעביר עותק של הסרט למועצה כדי שיצפו בו?
"בהחלט. היום החלטנו לעשות בדיוק את זה. דיברנו עם מזכירת הוועדה והיא הבטיחה לנו שיצפו בסרט ביום שני הקרוב. באמת שאין סיבה שהוא לא יעבור. יכול להיות שיסווגו אותו לגיל 18, אחלה, לא אכפת לנו, ממילא אנחנו חושבים שזה לא מיועד לילדים. על פניו העניין גמור והתקווה היא שאת ההקרנות הבאות נוכל לקיים עם מכירת כרטיסים והכל. אין שום סיבה שזה לא יקרה".
ממשרד התרבות והספורט נמסר: "פקודת סרטי הראינוע משנת 1927 מחייבת כל סרט שמוקרן לציבור לעבור את אישור המועצה לביקורת סרטים - דרישה שנותרה בעינה ללא שינוי, למעט פסטיבלים שלהם ניתן אישור חד-פעמי להקרנה בהתאם לנהוג בעולם. הסרט '1948 - לזכור ולשכוח' לא הגיש בקשה לרישיון כמקובל ולא קיבל אישור להקרנה. בעקבות זאת, הורתה המועצה על עצירת הקרנתו, שתוכננה ליום חמישי הקרוב בסינמטק ירושלים".
מתאגיד כאן נמסר: "הסרט הופק לשידור התאגיד בהתאם להוראות חוק השידור הציבורי. בעקבות המלחמה והתאמת לוח השידורים, הסרט טרם שובץ לשידור בכאן 11 והוא ישובץ לשידור בהמשך".
בעבר כבר אסרה המועצה על הקרנת סרטים - בהם גם "ג'נין ג'נין" של השחקן והבמאי מוחמד בכרי, שעתר בעקבות כך לבג"ץ. הסרט אושר לבסוף להקרנה, אולם לאחר סאגה פתלתלה שנמשכה שנים וכללה תביעות נגד בכרי בגין לשון הרע, בינואר 2021 נאסרה הקרנת הסרט על ידי בית המשפט המחוזי וחייב את בכרי בתשלום פיצויים בסך 175,000 ש"ח לסא"ל במיל' ניסים מגנאג'י.
ב-10 באוקטובר האחרון נאסרה הקרנת סרט תיעודי נוסף - הסרט "לוד" (Lyd) של העיתונאי הערבי-ישראלי רמי יונס, שהופק בין היתר בידי רוג'ר ווטרס ועוסק בהיסטוריה של העיר מנקודת המבט הפלסטינית. הסרט אמור היה להיות מוקרן בתיאטרון אלסראיא ביפו, עד ששר התרבות והספורט מיקי זוהר פנה למשטרה בדרישה לעצור את הקרנתו.
"זו בושה שהסרט המסית והשקרי 'לוד' שנכתב והופק על ידי פעילי החרם נגד ישראל רמי יונס ורוג'ר ווטרס יוקרן בשטחי המדינה", פרסם זוהר, "הסרט, המציג תמונת שקר הזוייה אשר בה חיילי צה"ל ביצעו לכאורה טבח אכזרי, מציין את גירוש הפלסטינים מלוד ומציג תמונת שקרית שכביכול העיר לוד נחרבה בגלל מדינת ישראל - מוסיף להוציא את דיבת מדינת ישראל וחיילי צה"ל.
"בכוונתי לפנות למשטרת ישראל לבחינת הקרנת הסרט וההשלכות החמורות שיכולות להיות הנוגעות להתססה, אלימות וביזוי סמלי המדינה וחיילי צה"ל, ודווקא בתקופה קשה זו. למען הסר ספק, משרד התרבות והספורט אינו תומך בהפקת הסרט ולא בהשכרת החלל בתיאטרון. ומוטב היה אילו תיאטרון אלסראיא לא היה מקיים את האירוע הבזוי הזה ומבטל לאלתר את הקרנתו. מצופה מתיאטרון אלסראיא לפעול ברגישות הנדרשת בתקופה זו".