הסערה במוזיאון רמת גן: בית המשפט המחוזי החליט היום (ה') כי היצירה של האמן דוד ריב "ירושלים", שהוסרה מקירות המוזיאון לא תוצג בתערוכה. אחרי דיון שנמשך אתמול שעות, פסק השופט קובי ורדי כי הוא דוחה את העתירה של ריב ושל האגודה לזכויות האזרח, זאת משום שההחלטה על הסרת היצירה הייתה של הוועד המנהל של המוזיאון בסופו של דבר ולא של ראש העירייה כרמל שאמה הכהן, שלו אין כל סמכות להתערב.
"מדובר לטעמי בעתירה חשובה שהייתה גם מוצדקת בעת שהוגשה", טען השופט בפסק הדין, "שכן היא הוגשה בזמן שראש העיר סבר שבסמכותו להורות להסיר את היצירה. ברם לאחר מכן, משקיבל ייעוץ משפטי שהסביר לו את המצב, התעשת ופעל בהתאם לדין, שאין בסמכותו להתערב בתכני התערוכות המוצגות במוזיאון ומי שקיבל את ההחלטה להסרת היצירה בסופו של דבר היה הגוף המוסמך לכך - הוועד המנהל של המוזיאון, שהעותרים עצמם ציינו בעתירה שהוא זה שמוסמך וצריך לקבל את ההחלטה".
השופט ציין כי כן יש לשקול צעד קיצוני פחות מהסרת היצירה: "לטעמי לא מאוחר וניתן לשקול על ידי הוועד המנהל של המוזיאון, בטרם הוצאת התמונה מהמוזיאון, אפשרות של חלופה פחות דרסטית שתיתן מענה מחד לחופש האמנות, ומאידך לצמצום משמעותי של הפגיעה ברגשות הציבור ולהסרת החשש של הפגיעה הקשה האפשרית בשמו של המוזיאון והצגת יצירות אמנות בו בתערוכה הנוכחית ובעתיד".
השופט הוסיף כי "לו יצויין לדוגמה, שהיצירה תוצג בחדר סגור, באופן שהיא לא תהיה גלויה וחשופה לציבור המבקרים במוזיאון ורק מי שיחפוץ בכך ממבקרי המוזיאון יוכל להיכנס לחדר ולצפות בה, כאשר בחוץ יהיה שלט אזהרה מפני אפשרות לפגיעה ברגשות, וכאשר ניתן לחשוב כמובן גם על חלופות אחרות, ומומלץ לוועד המנהל של המוזיאון לשקול זאת בטרם תוסר היצירה לחלוטין ותוצא מן המוזיאון - דבר שיכול ליצור 'כדור שלג' אמנותי".
האמן דוד ריב אמר לאחר ההחלטה כי "זה מצער מאוד ואנחנו מאוכזבים אך מקבלים את החלטת השופט. אנחנו שמחים שעלה הנושא של חופש הביטוי ועלה דיון ציבורי חשוב והתבהרה ההתערבות הפסולה של ראש העיר. בינתיים דרשנו ממספר אמנים להסיר את העבודות שלנו מהתערוכה והיינו רוצים לשמוע מהמוזיאון מה הם מוכנים לעשות בנידון. אני מקווה שכל הרעש שהיה עכשיו העלה שיח חשוב וראשי ראשויות יחשבו פעמיים לפני שהם מתערבים בסוגיות מהסוג הזה. אני מוקיר תודה לאגודה לזכויות האזרח ולדן יקיר על הליווי והעבודה המסורה בעניין".
"מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית מצר על הצורך בהכרעה משפטית בסוגיה זו", כך תגובת המוזיאון, "הצוות המקצועי של המוזיאון וגורמים בדירקטוריון המוזיאון הביעו את דעתם על החשש מפגיעה חמורה באוטונומיה של המוסד המוזיאלי, בעיקרון חופש הביטוי ובמעמד המוזיאון. יחד עם זאת, אנו מכבדים את החלטת בית המשפט ונפעל בהתאם לפסק הדין.
"כפי שסבר המוזיאון, להחלטה זו עלולות להיות השלכות קשות, לא רק על מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית, אלא על כלל המוסדות המוזיאליים ומוסדות התרבות בישראל. צעד זה עלול להכשיר את הקרקע להטלת מגבלות על הדרגים המקצועיים במוסדות התרבות השונים ולהגבלת חופש הביטוי והיצירה של אמניות ואמנים במגוון תחומי האמנות והתרבות. אנו ערים לאפשרות שיצירתו של דוד ריב עלולה לפגוע ברגשותיהם של קהלים שונים בחברה הישראלית. עם זאת, אנו מקווים שפגיעה בחופש הביטוי על יצירות אמנות ועל החלטות הדרג המקצועי במוזיאון ובכל מוסד תרבות תימנע, תוך התערבות מידתית ובמקרים קיצוניים בלבד".
עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, מסר: "אנו מצטערים על כך שבית המשפט לא השתכנע שהוועד המנהל של המוזיאון קיבל את ההחלטה להסיר את היצירה בשל השפעה פסולה של ראש העירייה. יחד עם זאת, השופט הבהיר בפסק הדין באופן חדמשמעי כי לראש העירייה אין סמכות להורות על הסרת יצירות אמנות או להתערב בתכני התערוכות המוצגות במוזיאון.
ראש העירייה כרמל שאמה הכהן הגיב על ההחלטה בפוסט בפייסבוק וכתב: "יש צדק ושופטים גם בתל אביב! היצירה המבזה לא תוצג ברמת גן. בית המשפט פסק שההחלטה שלנו להסיר את היצירה הפוגענית והגזענית היא חוקית לגמרי ודחה את העתירה של האמן והאגודה לזכויות האזרח. זו אמירה ערכית חשובה ומסר ששמירה על צלם אנוש וכבוד האדם באשר הוא אדם גוברים על הרעיון האוטופי של חופש ביטוי מוחלט ובלתי מוגבל. עברנו ימים קשים והתקפות עוצמתיות ותודה לכל מי שחיזקו וגיבו את ההחלטה".
הסערה החלה בסוף השבוע שעבר לאחר ששאמה הכהן פרסם פוסט בפייסבוק ובו שאל את הגולשים אם להסיר או להשאיר את היצירה שכוללת את הכיתוב "ירושלים של זהב, ירושלים של חרא". לאחר פרסום הסקר, החליט שאמה הכהן להסיר את היצירה באופן עצמאי, למרות התנגדות סגנו ומי שמכהן כיו"ר המוזיאון, רועי ברזילי, ולמרות מחאות האמנים שהתנגדו לכך.
בתגובה, ריב והאגודה לזכויות האזרח הגישו עתירה דחופה לבית המשפט, בטענה כי לשאמה הכהן אין סמכות חוקית להסרת היצירה, בהתאם לחוק המוזיאונים מ-1983 ובניגוד לצו בית המשפט שניתן השבוע שהתנגד להורדת היצירה.
ביום שלישי הגיעו כ-15 אמנים למוזיאון וכיסו את מרבית היצירות בתערוכה בבדים שחורים כאות מחאה על הסרת היצירה של ריב וכאות תמיכה באמן. חלקם כיסו יצירות של חבריהם שנבצר מהם להגיע. חלק מהמוחים נשאו שלטים שעליהם נכתב "באנו לריב" ו"אמנות לא כבקשתך".
גורמים במוזיאון הסבירו כי הם לא מתכוונים להסיר את הבדים לאחר שהאמנים יעזבו את המקום ושהם מכבדים את מחאתם. אולם כמה דקות לתוך המחאה, הגיע ראש העיר למקום ודרש מעובדי המוזיאון להסיר מיד את כל הבדים השחורים. "יש לכם חמש דקות להסיר את כל הבדים או שכולכם עפים הביתה", אמר ועובדי המקום החלו להסיר את הבדים לעיני האמנים שעוד נותרו במקום. בנוסף, מוסדות אמנות נוספים הביעו תמיכה בריב ובמוזיאון רמת גן והתנגדו לצעדיו של שאמה הכהן, שלדבריהם פוגע בחופש הביטוי והאמנות.
בדיון שהתקיים אתמול בבית המשפט בנוכחות ריב, אוצרת המוזיאון סבטלנה ריינגולד, ראש העיר שאמה הכהן ואנשי אמנות נוספים שהגיעו להביע תמיכה - השופט קובי ורדי שמע את שני הצדדים, אך המתין עם החלטתו להיום.