הצעת החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי כאן עברה היום (רביעי) בקריאה טרומית, כאשר 49 ח"כ הצביעו בעד ו-46 התנגדו.
על פי ההצעה, הערוץ הממשלתי ייסגר בתום שנתיים מיום תחילתו של החוק המוצע, וייערך מכרז לבחירת גורמים פרטיים שיקבלו רישיון מהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו לשם הפעלת שידורי טלוויזיה בערוצים שבהם משדר כיום התאגיד. בנוסף, מוצע להפסיק את כלל שידורי הרדיו של תאגיד השידור הישראלי, למעט שידורי רשת ב'. לפי המוצע, רשת ב' תפעל כתחנת רדיו ארצית שאותה יפעיל גורם פרטי שייבחר במכרז ויקבל רישיון מהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו.
ההצעה היא של ח"כ טלי גוטליב, שעלתה טרם ההצבעה לדוכן המליאה ואמרה "אילו הממשלה הייתה רוצה להתערב בביקורת קשה נגדה, לשר יש סמכות להלאים, לסגור, אתה (השר קרעי) מעולם לא עשית בזה שימוש. ברגע שהתאגיד יעבור לידיים פרטיות, אז הציבור יצביע ברגליים, אל תכריחו אותי לשלם את זה. זה יהיה כמו כל ערוץ אחר, שיהיו בו פרסומות ויקנו בו זמן מסך, אני לא צריכה לצפות בתכניות שנכפו עליי".
ח"כ גוטליב גם ביקרה את היועמ"שית לממשלה, שטענה כי הצעת חוק שכזאת צריכה להיות מקודמת כהצעה ממשלתית. "זה תפקיד הכנסת, לחוקק. הייעוץ הממשלתי לממשלה נרעש ונפחד מהעובדה שאני לא מעוניינת לכפות על אזרחי מדינת ישראל שירות ציבורי שהיא מממן".
שר התקשורת, שלמה קרעי, שיזם במקור את הצעת החוק להפרטת התאגיד, עוד כשהיה ח״כ מן השורה אמר לאחר מכן כי "היועמ״שית ואנשיה מדברים על פגיעה בחופש הביטוי- מעבר לכך שיש מספיק ערוצי חדשות בשוק הפרטי, אלא שרפורמות השידורים שנמצאת אצל היועמ"שית כבר למעלה מחודשיים מאוד מפורשת ומרחיבה את חופש הביטוי, מרחיבה את היצע התכנים, אבל היא מציגה מצג שווא של פגיעה בחופש הביטוי. אני פועל להרחיב את חופש הביטוי ולהגביר את התחרות בשוק התקשורת".
בהמשך אמר השר על הייעוץ המשפטי: "אצלם כמובן אין ניגוד עניינים, הסיקור אוהד ליועמ"שית והשופט עמית בתאגיד, והם מגנים עליהם מפני סגירה. מתוך כל התקציב, רק 200 מיליון שקל משמשים להפקות חוץ. השאר לחדשות ולאקטואליה - זה מיותר, זה מוטה ואת זה אנחנו רוצים להפסיק לממן".
בסיום דבריו אמר קרעי: "הליכוד הקים את התאגיד, והליכוד עכשיו רוצה גם להפריט או לסגור אותו".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד, הגיב לדברי השר קרעי ואמר: "אני רוצה לפנות לערוצי התקשורת הגדולים - הם לא יעצרו בתאגיד ובעיתון 'הארץ', הם בדרך אליכם. מה שהם רוצים זה לוודא שלא יהיה בישראל חופש ביטוי וחופש יצירה, יהיה רק ברדוגו ומגל וערוץ 14 ואת האנשים האלה שקרעי משרת. זו התקפה על הדמוקרטיה בישראל".
מהתאגיד נמסר: "אישור החוק בקריאה טרומית הוא צעד נוסף בדרך להשתלטות על השידור הציבורי, חיסולו, מכירת נכסיו ומשאביו ששייכים לכל הציבור בישראל, והעברתם ישירות לידי בעלי הון פרטיים. הפרטת התאגיד משמעותה - חיסול הדרמות האהובות, סרטי התעודה זוכי הפרסים הבינלאומיים, שידורי החינוכית שאין ילד בישראל שלא מחובר אליהם, הדיגיטל של כאן שהגיע בשנה האחרונה לקרוב לשני מיליארד צפיות, ביטול השתתפות ישראל באירוויזיון ומניעת שידור המונדיאל בחינם. ההפרטה עלולה להביא לפיטורי מאות עובדים ולפגיעה אנושה בפרנסתם של אלפי עובדי תעשיית הטלוויזיה בישראל".
מארגון העיתונאים והעיתונאיות וארגון עובדי התקשורת נמסר: "הצעת החוק החמורה והפסולה לסגירת תאגיד השידור היא איומה ומסוכנת לחופש הביטוי ולדמוקרטיה. אנו קוראים לכל עובדי מערכות התקשורת להתאחד עכשיו ולהצטרף למאבק נחוש לעצירת הפגיעה הקשה, האנטי-דמוקרטית, בחופש העיתונות. מה שמתחיל ברמיסת עובדי תאגיד השידור, יגיע בהמשך לכל כלי התקשורת האחרים. את כדור השלג הזה חייבים לעצור, ועכשיו".
הערוצים המסחריים קשת 12 ורשת 13: "החוק לסגירת תאגיד השידור הציבורי שעבר היום בקריאה הטרומית הוא חציית קו אדום נוסף כחלק בלתי נפרד מתכנית הממשלה להשתלטות עוינת על התקשורת החופשית בישראל.
"תחת מעטה של מילים יפות כמו פלורליזם, גיוון וריבוי דעות, מקדם שר התקשורת שורה של חוקים דרקוניים שיביאו לסגירת ערוצי תקשורת בישראל. לצד עשרות סעיפי רפורמת השידורים, החוק להלאמת הרייטינג וניסיונות ההשתלטות על המועצות המפקחות, מובילה הממשלה פירוק שיטתי של ערוצי התקשורת תוך הטלת מורא על כל מי שמעז לבקר אותה. במקביל, היא שוקדת על תגמול מי שמהלל אותה ומיישר קו עם אג’נדותיה.
"אנחנו, קשת 12 ורשת 13, עומדים לצידו של תאגיד השידור הציבורי. זו הפיכה תקשורתית בחסות המלחמה – והיא כבר כאן".