יום אחרי שהתפרסמה עצומה הקוראת לחרם על מוסדות תרבות ישראלים, שעליה חתמו שלל סופרים, התפרסמה תגובת נגד - מכתב פתוח של יוצרים, סופרים, אנשי תרבות ורוח אחרים שמגנים את היוזמה וקוראים להימנע מהחרמת מי ש"לא חולקים נרטיב חד-צדדי בתגובה לטבח הגדול ביותר ביהודים מאז השואה".
בין החותמים על מכתב התגובה שפורסם אתמול (ג'), נמנים המוזיקאים אוזי אוסבורן וג'ין סימונס (קיס), השחקנים מים ביאליק וג'ף גארלין ("תרגיע"), ההיסטוריון סר סיימון שאמה, הפילוסוף היהודי-צרפתי ברנאר אנרי-לוי, הסופר לי צ'יילד וזוכת פרס נובל, הסופרת והמשוררת הגרמניה הרטה מולר.
לטענת החותמים, ללא קשר לדעה אישית בנוגע למלחמה במזרח התיכון, "החרמת יוצרים ומוסדות יצירה פשוט יוצרת ומלבה שנאה נוספת. אנו ממשיכים להיות המומים ומאוכזבים לראות חברים בקהילה הספרותית בעודם מטרידים ומנדים את הקולגות שלהם מכיוון שהם אינם חולקים את אותה השקפה חד-צדדית בתגובה לטבח הגדול ביותר שבוצע ביהודים מאז השואה".
עוד לפי המכתב, חרמות תרבותיים הם "לא ליברליים ומסוכנים, ומנוגדים לערכים הליברלים שמקדשים רוב הסופרים. למעשה, אנו מאמינים שכותבים, סופרים וספרים - יחד עם הפסטיבלים שעוסקים בהם - מאחדים אנשים, מתעלים מעל גבולות, מרחיבים מודעות ודיאלוג פתוח, ויכולים להביא לשינוי חיובי".
על העצומה שפורסמה ביום שני חתמו כ-1,000 סופרים מרחבי העולם, בהם סאלי רוני, ארונדהטי רוי, רייצ'ל קושנר, נעמי קליין, ג'ונתן לת'ם ואחרים.
החותמים על המכתב הצהירו שלא ישתפו פעולה עם הוצאות לאור, פסטיבלים, סוכנויות ספרותיות או פרסומים ישראליים אשר "שותפים להפרת זכויות הפלסטינים", לרבות מוסדות המפעילים "מדיניות ונהלים מפלים" או ש"מלבינים ומצדיקים את הכיבוש, האפרטהייד או רצח העם שמבצעת ישראל". בנוסף, יוחרמו גם מוסדות שלא הכירו באופן פומבי בזכויות היסוד של העם הפלסטיני, כפי שהן מעוגנות במשפט הבינלאומי.
"ישראל הרגה לפחות 43,362 פלסטינים בעזה מאז אוקטובר האחרון" נכתב בפתח המכתב, שמדגיש כי מדובר בפרקטיקה מתמשכת מזה 75 שנה. עוד נטען בהצהרה כי עולם התרבות שיחק תפקיד מכריע בנרמול עוולות אלה, וכי מוסדות תרבות ישראליים, "שלרוב פועלים בשיתוף פעולה ישיר עם המדינה", תרמו לטשטוש והלבנה של הדיכוי של מיליוני פלסטינים לאורך עשורים.