אוסף נדיר של תצלומים היסטוריים שהוקרנו על גבי פנסי קסם ככלי תעמולה בידי הקרן הקיימת לישראל, נחשף השבוע בתיקי קק"ל השמורים בארכיון הציוני המרכזי בירושלים, ומספק הצצה לימי הקולנוע הראשונים בישראל.
התיעוד כולל סדרת מצגות שהופקו החל משנות ה-30 של המאה ה-20, ונועדו להמחיש את מפעל ההתיישבות היהודי בארץ ישראל בפני קהילות יהודיות ברחבי העולם. את המצגות עיצב המעצב והגרפיקאי אוטה וליש, שעיצב גם את בולי הדואר הראשונים של מדינת ישראל וידוע בקליגרפיה של מגילת העצמאות. וליש הפיק מצגות חודשיות שכללו 30–40 תמונות, בהן תועדו חיי היום-יום בארץ ישראל.
השימוש בפנסי הקסם - מכשיר הקרנה שהציג תמונות סטילס מלוות בהרצאות - היה פתרון זול ונגיש לעומת הפקת סרטי קולנוע שעלותם הייתה גבוהה, והציוד והאמצעים הטכניים שהיו דרושים להקרנתם לא היו קיימים בקהילות יהודיות רבות. פנסי הקסם היו זולים וניידים יותר, ואפשרו לקק"ל להפיץ את המסר הציוני ביעילות ובמהירות.
בין החומרים שנחשפו בארכיון ניתן למצוא מצגת מדצמבר 1935 ובה תמונות ממערכת הבחירות לראשות עיריית תל אביב באותה השנה, חיים ויצמן נוטע עץ עם הנציב העליון הבריטי ארתור ווקופ בחגיגות נטיעת יער המלך ג'ורג' החמישי בעמק יזרעאל, תמונות של נמל יפו, נמל חיפה ושל בית הכנסת הגדול בתל אביב בחג החנוכה, חלונות ראווה מקושטים לקראת החנוכה, קריית מוצקין עם הקמתה כשכונה ל"ארגון המעמד הבינוני", ועוד.
"החומרים שנמצאו בארכיון הציוני מהווים חלון ייחודי לתקופה היסטורית שבה המדיה האודיו-ויזואלית הייתה בחיתוליה", אומרת מנהלת ארכיון המסמכים של קק"ל, ריקי דאדון, בהתייחסה לגילוי הנדיר. "מצגות פנסי הקסם אינן רק אמצעי תעמולה - הן גם תיעוד היסטורי מרגש של המאמץ הציוני ושל חזון הקמת המדינה, ונראה שהם הצליחו לקרב את יהודי התפוצות לארץ ישראל בדרך שלא הייתה אפשרית באמצעים אחרים באותה תקופה".