לאחר שנודע כי הגישור בין ראש עיריית רמת גן, כרמל שאמה הכהן, לבין האמנים המציגים במוזיאון רמת גן כשל - הבוקר (ד') הוכרז כי תערוכת הבכורה, "המוסד" (שעוררה סערה בשבועות האחרונים בשל הצגת עבודתו של דוד ריב, "ירושלים") תיסגר, וכך גם המוזיאון עצמו החל מהיום בשעה 12:30. עשרות האמנים המציגים בתערוכה יסירו את עבודותיהם, בהתאם להחלטתם.
"כפי שנאמר, מוזיאון רמת גן לאמנות ישראלית מביע צער ואכזבה על תוצאות הליך הגישור בין האמנים לנציגי עיריית רמת גן", נכתב מטעמם. "המוזיאון היה שותף לכל המהלכים למציאת פשרה ופעל בנחישות לקידום המשך קיומה של התערוכה.
"בימים אלו, תתקבל החלטה לגבי המהלכים הבאים של המוזיאון, כאשר החזון העומד לנגד עינינו הוא קידומה של האמנות הישראלית. אנו מודים לכל האמנים שהשתתפו בתערוכה, ומקווים לפגוש אתכם יחד עם שוחרי האמנות והקהל הרחב".
עוד הם מוסיפים כי כל ההדרכות והאירועים שתוכננו לזמן הקרוב מבוטלים, וכי יתקבל החזר כספי לכל מי שרכש כרטיס.
מטעם עיריית רמת גן נמסר: "לא אלמן ישראל ולא אלמנה ר"ג אל מול ניסיון הסחיטה של הסרת היצירות. המוזיאון יחשב מסלול מחדש, ותוך מספר חודשים יצא לדרך חדשה מחוזק ואטרקטיבי יותר".
מטעם האמנים והאמניות נמסר: "לצערנו הרב, תגובת המוזיאון מתנערת מאחריותו למשבר שהובילה לפירוק התערוכה ולסגירת המוזיאון. נציגי המוזיאון לא הגיבו לשתי ההצעות לפשרה שהעלו האמנים. יתר על כן, הועד המנהל שלו אפילו לא התכנס לדון בהמלצת השופט לפשרה ובהצעות האמניות.ים, המבוססות על פשרות דומות ממוזיאונים מובילים בעולם. אנחנו מצרים על כך שמוזיאון רמת גן איבד את הלגיטימות שלו בשדה האמנות הישראלית ומקווים שבעתיד יוכל להפוך למוזיאון בלתי תלוי בגורמים פוליטיים".
ההתפתחויות האחרונות מתרחשות בצל אירועי אתמול - כשהליך הגישור פקע ולאחריו מסרו האמנים כי העירייה לא קיבלה את שתי הצעותיהם לפשרה. במסגרת ההליך, שנוהל על ידי יגאל בן-שלום (יו"ר מועצת המוזיאונים במשרד התרבות), שאמה הכהן דרש שהיצירה "ירושלים" של דוד ריב לא תוצג בתערוכה עד לסיומה אלא תאוחסן במחסן, ומבקרים שיבקשו מיוזמתם לראות את היצירה - יוכלו לעשות זאת באמצעות שומר מטעם המקום, ובימי שבת בלבד - זאת על מנת למנוע מתלמידים ומאנשים דתיים להיחשף אליה.
האמנים, מאידך, דרשו כי היצירה תיתלה בחלל המחסן הפתוח - אולם תוסתר על ידי קיר גבס שיוקם במיוחד, ושמבקרים שיהיו מעוניינים לצפות ביצירה יוכלו לעקוף את הקיר ולצפות בה - בכל ימי ושעות השבוע שבהם פתוח המוזיאון. על פי הצעתם, על חזית הקיר המדובר יוצג בגדול כיתוב בעברית, אנגלית וערבית המזהיר "כי מעבר לקיר מוצג ציור העושה שימוש בטקסט בשפה בוטה, העלולה לפגוע ברגשות חלק מן הצופים". לצד היצירה, הם ביקשו שיוצב מדריך מטעם המוזיאון שיבהיר לבאים את משמעות הבחירה בצעידה אל מעבר לקיר, ובמידה וירצו - גם "ישוחח ויספר על תוכן היצירה, על משמעויותיה האפשריות ועל המחלוקת שהיא עוררה ועשויה לעורר". כמו כן, יתווסף על הקיר טקסט מטעם האוצרת שיידון במשמעויות היצירה והבחירה האוצרותית שמאחוריה.
משום שהצדדים לא הגיעו לכלל הסכמה, הוחלט כי היצירה "ירושלים" של דוד ריב לא תוחזר לתצוגה במוזיאון - והאמנים אשר יצירותיהם ברשותם ביקשו להוריד אותן מקירות המוזיאון.
סערת "ירושלים": מהמוזיאון לבית המשפט
ראשיתה של הפרשה בפוסט שפרסם בחודש שעבר ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן, ובו ביקש מהגולשים להצביע אם להסיר או להשאיר את היצירה שבה נראה אדם חרדי מתפלל בכותל ולצדו הכיתוב "ירושלים של זהב, ירושלים של חרא". היצירה הוצגה לצד יצירות נוספות במוזיאון רמת גן שנפתח לאחר ארבע שנות שיפוצים, והיא הוצבה בחלק צדדי של המוזיאון: מחסן האוסף.
בתגובה עתר ריב בסיוע האגודה לזכויות האזרח לבית המשפט, שקבע כי לראש העיר אין סמכות חוקית להסיר את היצירה, בכפוף לחוק המוזיאונים משנת 1983. אף על פי כן, שאמה הכהן הנחה להוריד את היצירה ובתגובה האמנים המציגים בתערוכה הגיעו למוזיאון וכיסו במחאה את יצירותיהם. המחאה פוזרה על ידי ראש העיר שקרא לעובדים: "יש לכם חמש דקות להסיר את כל הבדים או שכולכם עפים הביתה".
בעקבות עתירתו של האמן התקיים דיון דחוף בבית המשפט המחוזי בתל אביב שבו דחה השופט קובי ורדי את העתירה ופסק כי בתחילת הפרשה ראש העיר אכן עבר על החוק, אולם מאז הגשת התביעה, הוועד המנהל של המוזיאון החליט בהתכנסות חוקית להסיר את היצירה. השופט הציע לפעול לעבר פשרה ובעקבות כך פרסמו האמנים מכתב שבו הם מקדמים את הפשרה אך מציינים כי אם זו לא תושג, הם יבקשו להסיר את יצירותיהם לאלתר. על המכתב חתומים בשמותיהם כ-50 אמנים – הרוב מוחלט של המציגים בתערוכה.