באחת הסצנות היותר משעשעות בסדרת הקאלט "ברוד סיטי" אילנה ואבי עולות על מטוס לישראל כחלק ממשלחת Birthmark (פרפרזה ל"תגלית") ומשובצות במושבים בהתאם לסיכויי השידוך הגבוהים ביותר עם הנוסעים שלצידן. תוכניותן נגדעות כאשר חיפוש אחר טמפון בין שמיים וארץ מוביל לתקרית דיפלומטית, ולצופים נותר רק לדמיין את מעלליהן של אילנה גלייזר ואבי ג'ייקובסון בארץ הקודש.
אלא שכעת מתברר שהפרק גם היה אמור להצטלם בישראל, עם זואי קרביץ בדמות ישו, אבל ברגע האחרון בוטל בגלל שכוכבות הסדרה "פחדו מדי" להגיע לארץ.
בראיון לכבוד יציאת ספיישל הסטנדאפ שלה בהולו, יוצרת וכוכבת הסדרה גלייזר אף אמרה שבדיעבד היא מרוצה מההחלטה ברגע האחרון "לסגור את הברז" על הצילומים, כי זה מתיישב עם הערכים של היוצרות נגד פעולות ישראל. היוצרות גינו בעבר את "רצח העם" בעזה ומאז תחילת המלחמה הפכו בין הקולות היהודים הביקורתיים ביותר נגד ישראל בהוליווד.
"הייתה אלימות בין ישראלים לפלסטינים. אני לא חושבת שאף אחת מאיתנו הגיעה אז להבנה עמוקה על המצב שם כמו שיש לנו היום, אבל זו פשוט הייתה תחושה רעה. הבטיחו לנו הגנה צבאית שלמה של צה"ל, שנוכל לצלם ושיהיו שם חיילים עם רובים, ואנחנו פשוט חשבנו, רגע, מה אנחנו עושות? חייבות לעצור הכל. זה לא מושך, וזה בטח לא מרגיש כמו בטיחות. ובאמת הפסקנו", אמרה גלייזר ל"דיילי ביסט".
1 צפייה בגלריה
אילנה גלייזר
אילנה גלייזר
אילנה גלייזר
(צילום: Evan Agostini/Invision/AP)
לדבריה, הצילומים נועדו לפרק סיום באורך שעה של העונה השלישית, "אבל זה פשוט הפך להיות מפחיד מדי ברגע האחרון. הבמאית שלנו, לוצ'יה אניילו, כבר הייתה עם מזוודה ביד בדרך לצאת לסיור לוקיישנים, ואז קיבלה שיחה מאיתנו: 'אנחנו לא יכולות לעשות את זה, זה מלחיץ אותנו'".
גלייזר סיפרה כי הפרק היה אמור לכלול בין השאר את ים סוף "שריפא את הפצעים בגב שלי. היה גם אחד מהיהודים השחורים המפורסמים הבודדים - אולי זואי קרביץ - שמייצגת את ישו בהזיה במדבר. זה היה ממש מצחיק, אבל פשוט חשבנו שצריך לשכתב את זה וזה לא מתאים". בדיעבד, היא אומרת "אני מאוד שמחה", שהפרק בוטל, "ואני אפילו מרגישה שהערכים שלנו היום קשורים להחלטה שקיבלנו אז. זה פשוט מצחיק איך שדברים מתגלגלים".
בסרטון ששיתפה במאי האחרון אחרי נאומו של הנשיא ביידן נגד אנטישמיות אמרה גלייזר כי היא "יהודיה גאה שאוהבת את עמי, אבל האנטשימיות שעלתה לאחרונה קורית בגלל המלחמה של ישראל בעזה נגד פלסטין. אחרי שחמאס רצחו 1,200 ישראלים, התקיפה חסרת-הפרופורציות של ישראל על פלסטין ורצח העם שמתגלגל, מסכן כל יהודים וזה יוצר אנטישמיות. לכן אנחנו קוראות להפסקת אש, כי זה מסכן פלסטינים, אבל גם יהודים".
גלייזר וג'ייקובסון היו בין היוצרים היהודים שחתמו על עצומה שפורסמה כחודש אחרי טבח 7 באוקטובר בה הצהירו החותמים כי הם "נחרדים לראות את המאבק באנטישמיות ממומש כעילה לפשעי מלחמה עם כוונה מוצהרת לרצח עם". בעצומה נכתב כי "אנחנו סופרים, אמנים ופעילים יהודים שרוצים להתנער מהנרטיב הנרחב לפיו כל ביקורת על ישראל היא אנטישמית מטבעה. ישראל ומגיניה השתמשו זה מכבר בטקטיקה הרטורית הזו כדי להגן על ישראל מפני לקיחת אחריות, לבקר את ההשקעה של ארצות הברית במיליארדי דולרים בצבא ישראל, ולטשטש את המציאות הקטלנית של הכיבוש ולשלול את הריבונות הפלסטינית".
גלייזר וג'ייקובסון היו גם בין 150 היוצרים היהודים שחתמו באפריל על עצומה שתמכה בדבריו של הבמאי היהודי-בריטי ג'ונתן גלייזר (אין קשר משפחתי) בטקס האוסקר, שאמר כי "השואה נחטפה על ידי הכיבוש". גלייזר, שעלה לבמה כדי לקבל את פרס הסרט הבינלאומי על סרטו המדובר "אזור העניין" אמר כי "הכיבוש הוביל לקונפליקט עבור כל כך הרבה אנשים חפים מפשע, בין אם קורבנות 7 באוקטובר או המתקפה הנמשכת בעזה".
דבריו עוררו ביקורת, כולל עצומה של למעלה מ-1,000 יוצרים שיצאה נגד אמירתו. "השימוש במילים כמו 'כיבוש' כדי לתאר אזרחים יהודים המגנים על מולדתם מעוות את ההיסטוריה", נכתב בטקסט שעליו חתמו בין היתר דברה מסינג, ג'וליאנה מרגוליס ומייקל רפפורט. יוצרות "ברוד סיטי" היו כאמור מבין היוצרים היהודים שבאו להגנת הבמאי, ובעצומת תמיכה כתבו אז כי ההתקפות על גלייזר הן "הסחת-דעת מסוכנת מהמערכה הצבאית ההולכת ומסלימה של ישראל, שכבר הרגה למעלה מ-32 אלף פלסטינים והביאה מאות אלפים לסף רעב. אנחנו צריכים להיות מסוגלים לגנות הרג אזרחים פלסטינים, בלי להיות מואשמים לשווא באנטישמיות. בנאומו שאל גלייזר כיצד נוכל להתנגד לדה-הומניזציה שהובילה לזוועות המוניות לאורך ההיסטוריה. העובדה שהצהרה כזו נחשבת עלבון, רק מדגישה את דחיפותה. אנחנו צריכים להיות מסוגלים לדבר על האפרטהייד והכיבוש של ישראל - שניהם מוכרים על ידי ארגוני זכויות אדם מובילים ככאלה - מבלי להיות מואשמים בשכתוב ההיסטוריה".