בתגובה לסערה סביב אייל גולן שפרצה לאחר הראיון בכאן עם שתיים מהמתלוננות נגדו - התראיינו שלוש ראשות רשויות לאולפן ynet כדי לספר על היוזמה שלהן: להכריז כי לא יזמינו את גולן להופעות. צפו:
דנה אורן ינאי היא סגנית ראש עיריית הרצליה; קרן גרין היא ראשת המועצה המקומית קדימה צורן, וגלית שאול היא ראשת המועצה האזורית עמק חפר. אתמול פורסם כי פורום ראשות הרשויות שבהן הן חברות, אשר מאחד את כל הנשים אשר מכהנות כראשות ערים, מועצות מקומיות ואזוריות, כמו גם עיריית הרצליה, הודיעו כי אייל גולן לא יוזמן יותר להופיע באירועים עירוניים, כשהיום הצטרפו מועצות נוספות.
כאמור, ההודעה פורסמה בעקבות תחקיר כאן שבו רואיינו שתיים מהמתלוננות נגד גולן - טאיסיה זמולצקי ו-נ', אשר סיפרו לראשונה מפיהן את אשר אירע, ואת מה שעבר עליהן מאז. לאחר ההודעה, פורום ראשות הרשויות קרא לרשויות מקומיות אחרות ליישר קו ולצאת בהכרזה דומה. בנוסף, בוטלה הופעתו של גולן שתוכננה להתקיים בפסטיבל הנשים באילת.
"זה נראה לנו הכי מובן מאליו, הכי ברור שהדבר הזה יקרה", אומרת אורן ינאי, "אני לא יודעת אם אני יכולה להגיד שאני שמחה, אבל אני חושבת שיש פה עמדה מאוד מאוד ברורה, חד-משמעית ערכית, של ההנהגה של השלטון המקומי במדינת ישראל".
כמה רשויות מצטרפות ליוזמה שלכם?
גרין "אני רוצה לשתף שמאתמול בצהריים, כששיתפנו את פורום ראשות הרשויות, הצטברו החתימות. אתמול בערב פרסמנו את המכתב שלנו. מאתמול בערב עד היום בבוקר אנחנו כבר למעלה מ-40 רשויות שחתמו על המכתב ויש עוד פניות. נוציא מכתב מעודכן, אבל אנחנו מדברים על מעל 40 ראשי רשויות, מכל המגזרים, מכל הארץ, שחתמו".
חשוב להגיד, לא רק נשים. תני לנו דוגמה למקומות שבהם ראשי הרשויות הצטרפו ליוזמה.
"יש לנו את מועצה אזורית חבל איילות, יש לנו את רמלה, אבן יהודה, לב השרון, מגידו, שער הנגב. יש באמת רשימה מכובדת, אנחנו נפרסם את זה. מכל הארץ, מכל המגזרים, מצטרפים לאמירה מאוד ערכית ומאוד חשובה".
מה לגבי הערים הגדולות? אתם פניתן פנייה אישית, נניח לרון חולדאי?
שאול: "תראי, אנחנו עבדנו קודם כל כדי להשמיע את הקול של ראשות הרשויות, מבחינתנו הייתה לזה משמעות גדולה שהנשים תומכות באמת באמירה הערכית והחשובה הזאת, וברגע שפתחנו את זה עשינו פנייה כללית לכל החברים שלנו ואמרנו: 'בואו תצטרפו, קחו איתנו חלק בדבר הזה, כי יש לזה משמעות לכולם'. ובערים הגדולות, כמו שאת רואה, יש גם ראשות בערים הגדולות, מרים (פיירברג), למשל, השכנה שלנו, גם חתומה על המסמך הזה. אז כן, אנחנו מקוות".
אבל היית מצפה שרון חולדאי יצטרף ליוזמה, לדוגמה.
"אני חושבת שכן, בטח בעיר כמו תל אביב. בהחלט, בהחלט".
שמענו את טאיסיה, אני מאמינה לה באופן אישי, אבל האם זה מספיק כדי לבטל אותו? האם לא מדובר בחרם?
אורן ינאי: "לא מדובר בחרם ואנחנו בטח לא רוצים להיכנס כאן לדיון משפטי. הסיפור הוא לא משפטי. בסוף אנחנו נבחרות ציבור, אנחנו מייצגות את הציבור, אנחנו מייצגות את הפן הערכי והמוסרי, וזה התפקיד שלנו. בסוף אלה אנשי התרבות, הם אנשים שהם מודל לחיקוי, הם המקום שבו בני הנוער רואים, מעריצים ומחפשים גם לחקות אותם. ולכן כשאנחנו בוחרים את מי להביא אלינו לעיר הרצליה, בדומה לחברותיי פה, אנחנו בוחרים להביא את האנשים שהם מודל לחיקוי. וזה לא נגמר באם השיר איכותי או פחות איכותי. וזה המקום שבו אנחנו נכנסות לתמונה, זה התפקיד שלנו כנבחרות ציבור".
גרין: "אני אומר שהמסר הכי חשוב שלנו זה: 'אנחנו מאמינות לך'. יש מתלוננת שמתראיינת בפנים חשופות, שמה את עצמה בחזית, ואחד המסרים הכי משמעותיים, אם אנחנו מדברים עליהם בנושא של תקיפה מינית, זה הנושא של להאמין למתלוננת. למה זה לא חרם? מהסיבה הפשוטה. יש כאן אמירה ערכית של ראשי רשויות. לא שמעתי את אייל גולן יוצא באיזושהי אמירה שאומרת מעשים כאלו הם פסולים. הוא יכול להכחיש שהוא עשה אותם, הוא יכול להודות שהוא עשה אותם, אבל הוא צריך לבוא ולהגיד: 'מעשים כאלה לא ראויים שיהיו בחברה שלנו'. הוא יכול להגיד: 'אני תורם למרכז נפגעות תקיפה מינית'. הוא יכול להגיד איזושהי אמירה ערכית, את זה אנחנו מחפשות. אנחנו מחפשות מישהו שיבוא ויגיד: 'אני אחראי'.
"יש כאן אמירה ערכית וזה הדבר הכי חשוב מבחינתנו. אנחנו לא מחפשות את אייל גולן באופן אישי. יש כאן משהו שבתרבות שלנו היום אנחנו לא יכולות לעבור עליו לסדר היום. הקשב הציבורי לא נמצא במקומות האלה, אנחנו כבר למעלה משנה במלחמה ועצרנו רגע כדי לעצור את הקשב הציבורי לעניין הזה, כי כנראה שזה מספיק חשוב כדי שכולנו ניתן כתף ונעמוד בחזית אחידה עם המתלוננות. כל אחת שמתלוננת נמצאת היום בחזית. אם נשאיר אותה לבד, אף אחת לא תתלונן יותר. ואיזה חינוך אנחנו מעבירים לילדים שלנו, לבנות ולבנים שלנו? זה המסר הכי חשוב שצריך לקחת מפה".