"שלמים" של עידן חביב הוא שיר השנה

זו הייתה שנה מאתגרת לעולם כולו, וגם אצלנו המאבק בקורונה השתלט על סדר היום. הכותרות התמלאו בסגרים, מגבלות ומטושים, ובינתיים, עולם התרבות נדחק לשוליים, וצמצם את פעילותו עד כמעט אפס.
כמו שאר ענפי האמנות והבידור, גם תעשיית המוזיקה נאלצה למצוא דרכים יצירתיות על מנת להמשיך להתקיים. אומנם לא היו הופעות - אבל למוזיקאים היה שפע של זמן לשבת בבית ולעבוד על חומרים חדשים, ובמהלך החודשים האחרונים זכינו לשמוע שלל שירים חדשים, בסגנונות מגוונים. חלקם הצליחו להתברג למצעד השנתי של גלגלצ ו-ynet, לצד להיטים מהתקופה שקדמה לקורונה - כשהשמיים היו פתוחים ו"זום" היה רק במצלמה.
הזוכים הגדולים ומיטב הביצועים
(עריכה: בן שכטר)

7 צפייה בגלריה
הבחירות שלכם למצעד הישראלי השנתי
הבחירות שלכם למצעד הישראלי השנתי
הבחירות שלכם למצעד הישראלי השנתי
קשה לשים אצבע על ז'אנר מוזיקלי אחד שסחף אתכם, המאזינים, באופן מובהק. השנה הצליחו להתברג למצעד בלדות מרגשות, ביטים מבריקים, שירי פופ מהוקצעים, רוק אמוני וטייקים חדשים על הסאונד הים-תיכוני.
השנה הייתה מלאה בצמדים מוזיקליים ודואטים מפתיעים (דולי ופן, סטטיק ובן אל, סטפן ומרגי, דודו אהרון ועדן מאירי), שעטנז של שפות (Feker Libi, "קוקוריקו") ועבודת הפקה מלוטשת - בין היתר של ג'וני גולדשטיין, שקטף את תואר "מפיק השנה" במצעד הנוכחי.

השורד האחרון במצעד

אחרי יותר מ-100 אלף הצבעות, "שלמים" של עידן חביב הוא השיר שהגיע למקום הראשון במצעד הישראלי השנתי לשנת תש"פ. שיר אהבה לאישה, לשבת, לרגעים הפשוטים בחיים. אין בו הפקה מרחיקת לכת, אפילו קליפ הוא לא צילם, אבל דווקא בימים טרופים אלה זה כנראה מה שהקהל הישראלי משתוקק לו - חזרה למשהו ראשוני יותר, לא מלוטש, אך מלא במשמעות. פנינה קטנה ומדויקת של שלווה ויציבות. "היו מלחמות וניצחנו", שר חביב, "כמה רחוק שהגענו, הפכנו להיות שלמים".
7 צפייה בגלריה
עידן חביב, איש השנה
עידן חביב, איש השנה
עידן חביב - הזוכה הגדול השנה
(צילום: גיא פירו, גלגלצ)
מיד אחריו, במקום ה-2, הגיע "אם תרצי" של איש השנה, חנן בן ארי. השיר, שקשה שלא לחייך בזמן שמזמזמים "לה לה לה", משלב בין מוזיקה חסידית לצוענית ואפילו מרפרר לשאנסונים צרפתיים - והכל עם הטאצ' הייחודי של בן ארי שהופך כל שיר לזהב. את הקליפ, אגב, צילם בן ארי במעלית בבית חולים איכילוב, רגע לפני שהתקהלויות הפכו לטאבו הכי גדול בעולם. צירוף מקרים או בחירה נבואית מודעת?
אל המקום ה-3 העפילה אשת השנה, נועה קירל, עם "מיליון דולר", אלא מה? הלהיט ההיסטרי בהפקתו של ג'ורדי, בו היא מארחת את שחר סאול, זכה עד כה ל-24 מיליון צפיות ביוטיוב ולא בכדי. יש בו הכל - מילים ולחן מדבקים, הפקה מוקפדת וקליפ עשוי לעילא שנראה, ובכן, מיליון דולר.
אל המקום ה-4 הגיעה חבורה שהיינו שמחים לקבל עוד ממנה - דיקלה, עידן חביב, דולי ופן והנגן מארק אליהו, עם השיר "ואז את תראי". דיקלה וחביב מנסים לשכנע אותנו בשיר שלא הכל נורא, גם אם וירוס קטלני מאיים עלינו. "ואז את תראי לא סוף העולם", הם שרים, "אפשר לחייך בחוץ יום יפה / ואז תגלי בסוף כמו כולם / אסור לתקן לב שבור". אנחנו בוחרים להאמין להם.
עדן חסון מבצע את "סיבובים"

אחרי שקטפה את פרס פריצת השנה במצעד השנתי, אלה לי נחתה היישר למקום ה-5 עם הלהיט הפנומנלי "זוט עני" - והצליחה לגרום לנו לתהות - מתי כבר ייצא השיר הבא שלה, ואיזה צבע שיער היא תבחר עבורו?
למקום ה-6 במצעד חזר בן ארי עם השיר "שמש", אותו הוא שר דווקא בלשון נקבה. "אני לא יודע מאיפה זה בא", סיפר בראיון ל-ynet על הצעד המפתיע. "אני אפילו לא יודע מי זאת ששרה, אבל אני מרגיש שזה משהו שיצא מתוכי".
נתן גושן וישי ריבו עם "נחכה לך"

במקום ה-7 נמצא עקיבא, בן טיפוחו של ישי ריבו, עם השיר "אל תעזבי ידיים" המבוסס על המעשה "אבדת בת מלך" של רבי נחמן מברסלב, ולמקום ה-8 נכנסה האם הטרייה, ואשת השנה של ynet וגלגלצ ל-2018, עדן בן זקן, עם הבלדה "אגרוף". זהו השיר השני של בן זקן במצעד השנה, אחרי ש"קוקוריקו" עם עומר אדם הגיע למקום ה-22.
ומעדן אחת לעדן שני - במקום ה-9 נמצא עדן חסון עם "סיבובים" המדבק שכתב והלחין יחד עם סתיו בגר ולמקום ה-10, החותם את העשירייה הראשונה, הגיעו נתן גושן וישי ריבו עם הדואט "נחכה לך".

אנשי השנה

7 צפייה בגלריה
חנן בן ארי, איש השנה
חנן בן ארי, איש השנה
חנן בן ארי קוטף את פרס איש השנה
(צילום: גיא פירו, גלגלצ)

חנן בן ארי

כשחנן בן ארי פותח את הפה - העולם עוצר ומאזין. המילים שנוגעות במקום הכי רגיש, הלחנים העוצמתיים והקול הגדול אך העדין שלו - כל אלו הפכו אותו לאיש השנה שלכם. לא ברור איך אב לחמישה מוצא זמן לכתוב ולהלחין שירים, אבל לחנן בן ארי יש מגע קסם מיוחד (ואולי עוד כמה שעות נוספות ביממה).
חנן בן ארי
(צילום: משי בן עמי, רן דיקשטיין, נוויל הריס)

מאז הסינגל הראשון שלו "ממך עד אליי" ב-2014, הוא נכנס עמוק ללב של הקהל הישראלי והצליח לחצות גבולות מוזיקליים, מגזריים, פוליטיים ובין-דוריים. ובמילים אחרות - לא סתם הוא נבחר על ידכם לאיש השנה של תש"פ.
שני שירים של בן ארי מככבים במצעד, ולא סתם - בעשירייה הראשונה: "שמש" (במקום ה-6) ו"אם תרצי" (במקום ה-2).
7 צפייה בגלריה
נועה קירל, אשת השנה
נועה קירל, אשת השנה
נועה קירל זוכה בתואר אשת השנה
(צילום: גיא פירו, גלגלצ)

נועה קירל

2020 הייתה שנה עמוסה במיוחד עבור נועה קירל. היא התגייסה לצה"ל, חתמה על חוזה של מיליוני דולרים עם חברת התקליטים "אטלנטיק רקורדס", הוציאה כמה מהסינגלים הכי מושמעים ברדיו המקומי (כולל הדואט החדש "אמבולנס" עם בן זוגה מרגי) ואפילו הגיעה לעיתונות האמריקנית, שם היא הוכתרה בתור "סנסציית פופ שהפכה לחיילת". קירל, עכשיו זה כבר ברור, הפכה לאימפריה. לא פלא, אם כך, שהיא קיבלה את מירב הקולות שלכם וזכתה לתואר אשת השנה של תש"פ.
קירל באולפן
(צילום: משי בן עמי, רן דיקשטיין, נוויל הריס)

היא אמנם ממשיכה לככב בסדרה "כפולה" ומתפקדת על תקן שופטת בתוכנית הריאליטי "בית ספר למוזיקה", אבל קירל היא כבר לא רק כוכבת ילדים ונוער. גם מי שעברו מזמן את גיל 18 לא ממש הצליחו להפסיק לשיר השנה את "מיליון דולר", לעוף על הנוכחות המחשמלת שלה ולהתרשם ממודל הבודי-פוזיטיב שהיא מקדמת. מתישהו, נקווה, יפתחו השמיים וקירל תוכל לטוס לאמריקה כדי לקטוף את הפירות מהחוזה הנחשק שחתמה עליו. כי למה שרק אנחנו נהנה ממנה?
לקירל שלושה שירים שהתברגו למצעד: "אם אתה גבר" (במקום ה-21), "מאושרים" עם לירן דנינו ודולי ופן (מקום 20) וכמובן - "מיליון דולר" (במקום ה-3).
עידן חביב
(צילום: משי בן עמי, רן דיקשטיין, נוויל הריס)



עידן חביב

מועצת השבט אמנם לא הצביעה עבורו ב"הישרדות", אבל בזכות קולות הקהל הוא קיבל גם את התואר - איש השנה במוזיקה של ynet וגלגלצ. לעידן חביב התוודענו לראשונה ב-2008, בעונה השנייה של "הישרדות", אליה הגיע על תקן הקצין החתיך והרגיש. שלוש שנים לאחר מכן, הוציא את אלבום הבכורה שלו "כל פעם קצת", שהלהיט "מחכה" מתוכו הגיע למקום התשיעי במצעד השנתי של תשע"א.
במהלך השנים, חביב פיתח גם קריירת משחק, ובמקביל המשיך להוציא אלבומים. הוא אמנם מלווה את עולם המוזיקה הישראלי כבר כמעט עשור, אבל אחרי מספר שנים שקטות יחסית, הוא חזר השנה, והתפוצץ. עם הופעתו בעונת ה-VIP של "הישרדות" והסינגלים "ואז את תראי" עם דיקלה ודולי ופן ו"שלמים", שהגיע למקום הראשון במצעד - נדמה שחביב מעין מעצמה של איש אחד, שקשה להתעלם ממנה. ולא רק בגלל השפם.
7 צפייה בגלריה
אלה לי, פריצת השנה
אלה לי, פריצת השנה
אלה לי - פריצת השנה
(צילום: גיא פירו, גלגלצ)

פריצת השנה: אלה לי

הכוכבת הכי צעירה במצעד היא גם זו שקטפה את תואר פריצת השנה לתש"פ. אלה לי להב נכנסה לחיינו בסערה ב"כוכב הבא לאירוויזיון" והביאה עמה רוח נעורים בניחוח קוריאני, שהצליח להדביק אומה שלמה – או לפחות את בני הנוער שבינינו.
"זוט עני" נכנס כל כך חזק למיינסטרים, שאפילו אוהדיה המושבעים ביותר של השפה העברית קיבלו בהבנה את משחק המילים המכוון בשמו.
אלה לי באולפן
(צילום: משי בן עמי, רן דיקשטיין, נוויל הריס)

השיר, שהופק על ידי ג'וני גולדשטיין, יצא ביוני האחרון, בדיוק לכבוד יום הולדתה ה-17 של אלה לי. ומה יכולה להיות מתנה טובה יותר מאשר כמעט 11 מיליון צפיות ביוטיוב? אז אולי הזמרת הצעירה לא זכתה להגיע לאירווזיון ברוטרדם (ובעצם, גם עדן אלנה טרם הספיקה), אבל אנחנו לגמרי זכינו מן ההפקר, עם להיט משוגע לתקופה משוגעת.

מקומות 20-11

את המקום ה-11 במצעד לקח אברהם טל עם השיר "שבוע טוב", ואחריו, במקום ה-12, השיר "בין קודש לחול" - שיתוף הפעולה בין אמיר דדון ושולי רנד - הוכחה מושלמת לרב-גוניות הנהדרת של המצעד השנה, והבחירות האקלקטיות של המצביעים. במקום ה-13 "את חסרה לי" של עדן חסון, ובמקום ה-14 "לא יוצא למסיבות" של מרגי.
במעבר חד, במקום ה-15 התברג הדואט הנוגה בין קרן פלס לרוני אלטר, "באת לי פתאום", שמביא לאוזנינו שיתוף פעולה מקסים ונוגע. אך ראו הוזהרתם: צפייה בקליפ שצולם בפריז בחורף הקודם, עוד לפני הקורונה, עלולה לעורר בכם חשק עז לנסיעות ליליות במטרו ואכילת ערמונים חמים בשוק חג המולד. דברים שכרגע מרגישים כמו מדע בדיוני.
שולי רנד ואמיר דדון מבצעים "בין קודש לחול"

למקום ה-16 הגיע "חביב אלבי" - הטייק האוריינטלי של סטטיק ובן אל עם נסרין קדרי, שהצליח לגרוף עד כה יותר מ-16 מיליון צפיות ביוטיוב. במקום ה-17 נמצא Alien המקפיץ של דניס לויד, שהפך בשנים האחרונות למוזיקאי הישראלי המצליח ביותר בחו"ל. לשיר, אגב, יש קליפ אנימציה מתוק במיוחד (חפשו אותו ביוטיוב) וקליפ נוסף שצולם במצפה רמון – אבל משדר אווירה של מאדים.
את המקום ה-18 מעטר השיר Feker Libi של עדן אלנה, שהייתה אמורה לטוס איתו לאירוויזיון ברוטרדם ולעשות לנו כבוד. אבל אז הגיעה הקורונה וביטלה את התחרות, ואיתה הלכה ההזדמנות של Feker Libi להוכיח שישראל לא איבדה עדיין את מגע הקסם. השיר, שנכתב והופק על ידי דורון מדלי ועידן רייכל, משלב בין אנגלית, עברית, ערבית ואמהרית - ומוציא מעדן אלנה את המיטב שלה. בינתיים אפשר להתנחם בעובדה שהיא תייצג את ישראל באירוויזיון 2021, אם הוא אכן יתקיים.
במקום ה-19 הגיע הלהיט "יש לי חור בלב בצורה שלך" של להקת ג'ירפות, עם הופעת אורח של Damsel Is Depressed. השיר, שהולחן והופק בשיתוף עטר מיינר, החזיר את הלהקה הוותיקה למרכז הבמה, והזכיר לנו כמה התגעגענו. את העשירייה השנייה חותמים דולי ופן עם לירן דנינו ונועה קירל עם "מאושרים" שהגיע למקום ה-20. קירל ודנינו אמנם שרים זה לזו כצמד נאהבים (ויש גם קליפ עם כמעט נשיקה), אבל ברור לכולנו שהלב של קירל שייך למרגי.

מקומות 30-21

במקום ה-21 חוזרת קירל, הפעם עם השיר "אם אתה גבר" שהפיק עבורה ג'ורדי. במקום ה-22 הגיע שיר הפיוז'ן "קוקוריקו" של עדן בן זקן ועומר אדם. בדואט המפתיע הזה, השניים מזגזגים בין אנגלית, עברית ואיטלקית ומתבלים בקצת "חביבי" ו"אינשאללה" להשלמת אווירת החפלה המזרחית. במקום ה-23 עצרה לרגע "רכבת הרים" של אייל גולן, ובמקום ה-24 הגיע השיר "פשוטים" של עקיבא. במקום ה-25 במצעד נכנס השופט האהוב מ"הכוכב הבא לאירוויזיון", איתי לוי, עם השיר "חצי בשבילי".
דודו אהרון ועדן מאירי עם "בחלומות שלנו"

את המקום ה-26 במצעד קטף הדואט "החלומות שלנו" של דודו אהרון ועדן מאירי, המחבר בין שני קולות מרגשים מהמוזיקה הישראלית העכשווית. למקום ה-27 הגיע ישי ריבו, עם "כתר מלוכה", שעוסק בתקופת הקורונה: "ומה אתה רוצה שנבין מזה", הוא שר, "איך מתנתקים ומתחברים אל הלב הזה / רוצה לחיות אותך / ולא להיות לבד". במקום ה-28 התמקם "דיבור נגוע" עם הביט הממכר של מרגי וסטפן לגר - שילוב מעולה שנשמח לשמוע עוד הרבה ממנו. במקום ה-29 הגיע עדן חסון עם "מה עבר עליי" ואת המקום ה-30 במצעד לקח השיר "איפה את" של אליעד, ששירו "מסע" זכה בשנה שעברה בתואר "שיר השנה" של תשע"ט.

מקומות 40-31

במקום ה-31 תוכלו למצוא את עידן עמדי עם הבלדה הנוגעת ללב "אני רוצה", ובמקום ה-32 את "תל אביב זה אני ואת" המתוק של אמיר ובן עם ג'יין בורדו. במקום ה-33 נכנס בניה ברבי עם הסינגל "קחי את הפחדים", שהוציא בשיא הסגר הראשון. בשיר הוא מציע "חצי לב וחיבוק חזק" - שלגמרי היינו שמחים לקבל, אילולא היינו מקפידים לשמור על מרחק של שני מטר לפחות. במקום ה-34 במצעד השתבץ השיר "סדר העבודה" של ישי ריבו, שמילותיו נלקחו מתפילת "יום הכיפורים", ומתאים בדיוק לימים הנוראים שלפנינו.
במקום ה-35 נמצאת להקת Full Trunk עם "עוד יום" - שיר הנושא מתוך העונה השנייה של "תאג"ד". אגב, מעניין לגלות כי Full Trunk וג'ירפות הן הלהקות היחידות ששיריהן הצליחו להתברג למצעד השנה.
Full Trunk עם "עוד יום" במצעד הישראלי השנתי

את המקום ה-36 לקח בניה ברבי עם השיר "במקום הכי רחוק". אחריו, במקום ה-37, נכנס נתן גושן עם "חזרי אליי" בהפקתו של סתו בגר, שגם שיתף איתו פעולה בכתיבת השיר Nana Banana של נטע ברזילי. מאז כבר ברור שמדובר בפאוור-קאפל לכל דבר. אל המקום ה-38 הגיע איתי לוי עם השיר "לקחת את המפתחות", שנכתב על ידי דולי ופן. למקום ה-39 נבחר השיר "מסיבה" של יסמין מועלם ושקל. זהו אחד הסינגלים המרעננים של השנה החולפת, שגם מזכיר שמועלם היא יוצרת ייחודית ומסקרנת, שבוודאי עוד נשמע ממנה ועליה רבות בשנים הקרובות.
את המצעד הישראלי השנתי של ynet וגלגלצ לשנת תש"פ חותם במקום ה-40 השיר "מים שקופים" של עומר אדם - שרק לפני שנתיים קטף במצעד הזה ממש את תואר איש השנה, ושירו "שני משוגעים" התברג במקום הראשון.
7 צפייה בגלריה
ג'וני גולדשטיין, המפיק המוזיקלי של השנה
ג'וני גולדשטיין, המפיק המוזיקלי של השנה
ג'וני גולדשטיין, המפיק המוזיקלי של השנה
(צילום: גיא פירו, גלגלצ)
במהלך המשדר בהגשת דלית רצ'שטר הופיעו האמנים שנכנסו למצעד בביצועים חיים מאולפן ynet וממועדוני הופעות ברחבי הארץ. בין המשתתפים – עידן חביב, עדן חסון, עדן בן זקן, נועה קירל, אמיר דדון ושולי רנד, חנן בן ארי, קרן פלס ומירי מסיקה, עקיבא, ישי ריבו ונתן גושן, מרגי, ג'ירפות, עדן אלנה, אברהם טל, דודו אהרון ועדן מאירי, Full Trunk ועוד.
בימוי: גידי ישראלי | צילום: משי בן עמי, רן דיקשטיין, נוויל הריס, שחר גולדשטיין | הפקה טכנית: שרון שדה | סאונד: ניסו עזרן | תאורה: רוני שמאי, זיו לימור | הפקה: דולב לשם | איפור ושיער: נוי סוויסה, אור יאיר ביטון | עריכת וידאו: אסף אושי, בן שכטר