בעקבות הסכם הקו-פרודוקציה בתחום הקולנוע שנחתם אתמול (ד') בין ישראל לרוסיה, עשרות אנשי קולנוע וטלוויזיה בישראל חתמו על מכתב פתוח שבו הם מגנים את שיתוף הפעולה, בהם ערן קולירין, גיא נתיב, ניר ברגמן, ברק הימן, שבי גביזון, לימור פנחסוב ונדב לפיד.
"זהו הסכם לא מוסרי. לא נשתף פעולה עם שלטון רודני", נכתב במכתב שהוכן ביוזמת הסופר והתסריטאי אילן שיינפלד, מראשי מחאת הסופרים והמשוררים, השחקנית אסתי זקהיים ורועי אזאגי מקבוצת "שומרי מסך". "אנו, קולנועני ישראל, רואים בהסכם שיתוף הפעולה שנחתם היום בין שרת התרבות הרוסית לבין שגריר ישראל כתב חרפה", ציינו. "זהו הסכם שיתוף פעולה נטול תוקף מוסרי וריק מתוכן, שכן אנחנו לא נשתף שום פעולה עם תעשיית הקולנוע של מדינה סמכותנית".
עוד נאמר כי "נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ואנשי משטרו מדכאים מזה שנים את חופש היצירה ואת חופש הביטוי וזכויות הפרט ברוסיה, ומזה שנה ויותר גם תוקפים ומרסקים באופן איום את אוקראינה, פוגעים באזרחיה, חוטפים את ילדיה ומכים בה מכה אנושה.
"לאור חתימת ההסכם המביש הזה אנחנו מבקשים להביע סולידריות עם היוצרים האוקראינים הנמצאים תחת התקפה ברוטאלית, ועם היוצרים הרוסים העצמאיים, ומצפים ומקווים שכל שאר יוצרי הקולנוע בישראל יפעלו כך לאור חתימת הסכם שיתוף פעולה כה הזוי בתקופה כזו".
הדברים מגיעים כאמור על רקע הדיווח שפרסמו שגרירות רוסיה בישראל ושרת התרבות הרוסייה, אולגה ליובימובה, על הסכם בין-מדיני בתחום הקולנוע שנחתם בין שתי המדינות. על פי חשבון הטלגרם של השרה, מי שחתם על ההסכם מטעם ישראל הוא שגריר ישראל במוסקבה, אלכסנדר בן צבי, וכאמור שרת התרבות הרוסייה. ההסכם יכלול קיום פרויקטים קולנועיים משותפים, שיתוף פעולה בתחום ההפצה והשתתפות יוצרים משני הצדדים בפסטיבלי הקולנוע בכל אחת מהמדינות.
לפי גורמים מדיניים בכירים, מדובר בשגיאה של הדרג המקצועי במשרד החוץ בלבד. לפני מספר חודשים הגיעו להבנות לאחר עבודה של כ-15 שנים על ההסכם. למעשה, ההחלטה על עיתוי החתימה הייתה של הדרג המקצועי במשרד החוץ וקיבלה את כל האישורים. "איש לא חשב שזה בעייתי, התייחסו לזה כאל משהו סופר שגרתי", נטען על פי אותם גורמים. "לא לקחו בחשבון שהרוסים יעשו על זה סיבוב ויציגו את זה כהישג שמראה כמה הם לא מבודדים".
"זה אחד הדברים הכי מטומטמים שנעשו. אנחנו משלמים כאן מחיר יקר ולא קיבלנו שום דבר", אמר גורם מדיני בכיר. "זה נחתם בתזמון הכי מחורבן שיש, יום אחרי שפוטין נשא נאום שמריח מאנטישמיות. באותו יום שיש 20 הרוגים אזרחים באוקראינה. לפני שיחת נתניהו-זלנסקי ושבועיים לפני האירוע באומן. אין פה החלטת מדיניות. יש פה פשוט חוסר שיקול דעת".
משרד החוץ אישר את הדברים ל-ynet, אולם סירב להגיב לנושא והבהיר כי לא יפרסם הודעה רשמית בעניין.
מטעם שגרירות אוקראינה נמסר: "אנחנו כבר לא יודעים איך להגיב. ממש באותו היום שבו פגעה רקטה רוסית בשוק הומה אדם בדונבאס שבאוקראינה, ששוב הרגה ופצעה עשרות אזרחים חפים מפשע, חתמה ממשלת ישראל על הסכם שיתוף פעולה בתחום הקולנוע עם מבצעי התעמולה הרוסים. בתקופה שבה רוסיה מסלימה את התקפותיה באוקראינה מדי יום וגוזלת את חייהם של אנשים חפים מפשע, ישראל משתפת פעולה עם המדינה האכזרית הזו, הידועה במאמציה הקולנועיים שמטרתם להפיץ תעמולה מלחמה. בעוד הקהילה הבינלאומית מבודדת את רוסיה כדי להוכיח שפעולותיה אינן מקובלות על החברה המערבית, נראה שישראל מציעה פלטפורמות נוספות למדינה התוקפנית להפצת רעיונותיה הרעילים. לכן אנו קוראים לממשלת ישראל להבין סוף סוף שהתמקדות בעוול שנעשה על ידי ההנהגה הרוסית היא דרך הפעולה הנכונה, במקום לחתום איתם על הסכמים מפוקפקים".
במקביל, היום דווח כי הסכם נוסף נחתם על ידי משרד התרבות הישראלי עם הונגריה. על פי הודעה מטעמם, שר התרבות ההונגרי הזמין את השר מיקי זוהר לביקור מדיני בהונגריה. בפגישה, סיכמו השניים על שיתופי פעולה בתחום התרבות והספורט חילופי משלחות, אירועי תרבות משותפים, חיזוק הקשרים המדיניים והתרבותיים בין המדינות.