את התקופה האחרונה בחדשות 13 יתאר היטב הסיפור שהתרחש בשבוע שעבר: כתב וצלם של חדשות 13 הגיעו לנתב״ג לקראת טיסה לפריז לסיקור משחק של נבחרת ישראל בכדורגל נגד צרפת, שנערך תחת אבטחה כבדה ועורר עניין רב. רגע לפני שעלו למטוס התקבלה שיחה מההנהלה: "תחזרו", נאמר להם, "אין לכם אישור לטוס". הנימוק: עניינים תקציביים. ואכן, השניים חזרו הביתה עם המזוודות.
הנהלת החדשות הזמנית החליטה שיש מקום לשלוח צוות לצרפת - אולם הנהלת הערוץ שינתה את ההחלטה בגלל עניינים כספיים. ברגע האחרון.
ממאי השנה חדשות 13 מתנהלת ללא מנכ״ל קבוע - מאז עזיבתו של אור צלקובניק, שבעצמו כיהן בתפקיד פחות משנה. הניסיון למנות את יוליה שמאלוב ברקוביץ׳ לתפקיד נכשל אחרי מאבק קשה של העובדים בהחלטת ההנהלה - ומאז אין מנכ״ל קבוע שיקבל החלטות. והעובדים? נוטשים בזה אחר זה.
מי כבר עזב את חדשות 13?
צביקה יחזקאלי החל את גל הנטישה, מאוחר יותר היה זה ספי עובדיה, תמר איש שלום, אלמוג בוקר (גילוי נאות: קרוב משפחה של הח"מ), והיום נוספה לרשימה הילה קורח, הפנים של הערוץ, המגישה הראשית של מהדורת החדשות המרכזית.
יושב ראש ועד העובדים מתן חודורוב זעם וצייץ ברשת X נגד ההנהלה: ״האמת היא שהילה קורח עוזבת בגלל כשל עמוק בדירקטוריון, שלא מצליח למנות כבר שלושה חודשים מנכ״ל קבוע ואף זמני לחדשות 13 (בניגוד לכל ההסכמות)”.
גורמים בערוץ אמרו כי ההחלטה של קורח לא נבעה רק מהבלגן בערוץ - אבל המצב תרם לעזיבה. "היא הרגישה שלא ממש סופרים אותה ואת החברים שלה. בכל פעם שדיברו עם הנהלת הערוץ התשובה הייתה 'לכל אחד יש תחליף'. אז עכשיו שיסתדרו בלעדיה".
בקרב העיתונאים חוששים כי עזיבת קורח תביא לכדור שלג נוסף של עזיבות: "היא הפנים שלנו. כשעובדים יראו שהיא עוזבת, לא יהססו ללכת", אמרו במערכת החדשות.
נחשף שכר המנכ"ל וממלא מקומו הזמני
בזמן שהחברה שוקעת, בדירקטוריון החדשות מתקשים למנות מנכ״ל קבוע - או אפילו ממלא מקום. בישיבת הדירקטוריון האחרונה נעשה ניסיון למנות את אוהד כהן, שמנהל כיום בפועל את החברה, למנכ"ל זמני, אולם גם זה לא צלח בשל התנגדות של חברי דירקטוריון. מכיוון שכהן פועל ללא סמכויות מלאות, עם כל רצונו הטוב - ידו קצרה מלהושיע.
בינתיים, במכתב ששלחה לרשות השנייה יפעת בן חי-שגב, נציגת הציבור בדירקטוריון ולשעבר יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולוויין, היא חשפה כי שכרו של המנכ״ל הקודם של חדשות 13, אור צלקובניק, עמד על 80 אלף שקלים בחודש. המכתב נגע לשכרו של אייל דה פאו, שמונה לאחר העזיבה לממלא מקום זמני לחמישה שבועות ב-80 אחוזי משרה כפרילאנס - ועמד על כ-91 אלף שקלים. הוא חושב לפי עלות שכר המנכ"ל הקודם שהיה שכיר, ולכן כללה הטבות סוציאליות והפרשות.
במכתבה לרשות השנייה, הגוף המפקח האחראי על רשות וחדשות 13, פירטה בן חי-שגב את השתלשלות האירועים סביב כינוסי ישיבות הדירקטוריון וכתבה כי ״צבר האירועים המפורט לעיל מחייב התערבות ובדיקה מיידית של הרשות, הן בתוקף תפקידה כרגולטור המפקח והן בתוקף אחזקותיה במניות הנהלה בחברה.
״אבקש כי בדיקת הרשות תקיף את כלל העניינים הנוגעים למינויי החברה והתנהלותה, ותבחן את מסמכי החברה, הפרוטוקולים וההחלטות, ההוראות שניתנו בפועל ועל ידי מי ניתנו. מצפוני וחובת האחריות שלי כלפי הציבור והחברה, אינם מאפשרים יותר לעמוד מנגד. לכן, אני מוצאת לנכון להתריע ולהעלות את הדברים על הכתב, כדי שיתועדו ויטופלו כראוי בהתאם״, כתבה עוד.
הלם מהתנהלות עופר ינאי שנטש
מבחינה עסקית, הצרה החמורה ביותר נחתה עם הודעתו היום של איש העסקים עופר ינאי לבעלי רשת כי הוא נסוג מהעסקה להשקעה בערוץ. בהודעה רשמית נאמר כי ״המשא ומתן לא הבשיל״.
רק אתמול אמר דוברו של ינאי מתן סידי דברים אחרים. במענה לפניית ynet לשאלת אי-השלמת העסקה, למרות הסכמות בין הצדדים, נמסר כי ״לעסקה יש מבנה מדורג, להגיד שהיא לא הושלמה זה המובן מאליו״. כעבור יממה כאמור - "המובן מאליו" לפי התגובה הפך לביטול העסקה.
גורמים ברשת הביעו תדהמה מעזיבתו של ינאי: ״הם היו בהלם מההתנהלות, לא מכירים התנהלות כזאת בארצות הברית״, אמרו הגורמים בהתייחס לנציגי בעל השליטה שנמצא מעבר לים, המיליארדר לן בלווטניק.
עם ההודעה על עזיבת ינאי - לראשונה ברשת 13 למעשה הזמינו היום באופן פומבי משקיעים פוטנציאליים לערוץ. הצעד עשוי להעיד על רצונם של בלווטניק ושותפיו לאחזקה ברשת להפחית מרמת ההשקעה, או לחלופין על בעיה בתזרים המזומנים.
תגובת רשת 13 וחדשות 13 טרם התקבלו.