מי לא חשב פעם מה אעשה אם אהיה פתאום עשיר? עבור קבוצה קטנה של ברי מזל, אנשי היי טק שביצעו אקזיט גדול והפכו ברגע למיליונרים, או אפילו ליותר מכך, הפנטזיה הנעימה הזו הפכה למציאות. ישנם דברים רבים שאפשר לעשות עם סכומי העתק שמרוויחים בעסקאות האקזיט הללו, אחד מהם כמובן הוא לעצב ולשפץ מחדש את הבית - או לחלופין לרכוש את הבית שתמיד חלמתם עליו.
כשביקשנו להציץ בבתיהם של המתעשרים החדשים - התברר לנו כי זו לא משימה פשוטה. רובם הגדול היו קנאים לפרטיותם וסירבו לשתף. רק בעזרתם הנדיבה של מעצבי בתים המתמחים בעיצוב עבור אנשי האלפיון העליון, הצלחנו לקבל אישור להיכנס ולצלם את הבתים של האנשים מאחורי היוניקורנים.
התחנה הראשונה בסיבוב הבתים המפוארים היא בקומה ה-46 של מגדלי גינדי TLV בתל-אביב. הדירה הגבוהה שייכת למיליארדר טרי ועברה שיפוץ רציני. המעצב אורון מילשטיין פותח לנו את הדלת וחושף אותנו בפני עולמם הנסתר וההדוניסטי של העשירים החדשים. "מדובר בדירת מעטפת ללא קירות בעלות של כ-12 מיליון שקלים. הלקוח קנה אותה בתקופת הקורונה ועיצבנו אותה בתוך ארבעה חודשים בעלות של יותר משלושה מיליון שקלים.", הוא מסביר.
"זה שולחן אלומיניום בעיצוב של ז'אן פול גוטייה", מתחיל מילשטיין את הסיור בסלון ומפרט, "הטלוויזיה של LG היא בגודל 77 אינץ' בעובי של 4 מ"מ, קמין הגז באורך של שני מטר וחצי, כמעט שברנו את המעלית כדי להעלות אותו. אחד הדברים החשובים בעיצוב הדירה היה ההתייחסות לנוף. הספות הן בהזמנה אישית, היה חשוב ליצור משהו נעים ונמוך יחסית כדי לא לחסום את הנוף לים."
אתגר של ממש עבור המעצבים בדירות הפאר הללו הוא אי השיש שכמעט מרחף לו מהמטבח אל הסלון. בדירה הזו אורכו של אי השיש הוא שלושה מטרים וחצי והוא שוקל למעלה מטון. "מדובר בפלטה נדירה שהגיעה לארץ בעלות של שמונים אלף שקלים", מסביר מילשטיין, "איש השיש ניסה להכניס רגל תומכת, אבל בעל הבית לא הסכים להוסיף את התמיכה. בסוף עשינו קונסטרוקציה חדשה."
במטבח מקבל את פנינו מקרר יוקרתי של חברת "פיאבה". "זה מותג שחזר לארץ, מקרר מסיבי שמזכיר אווירה תעשייתית", מפרט מילשטיין. לצד העיצוב המודרני של המטבח עם שלל הקווים הישרים, בולטים בחוסר ההתאמה שלהם הכיריים של הגז, ממש כמו פעם. מילשטיין טוען שלא מדובר במקרה, אלא באופנת רטרו שתופסת כעת.
התנורים של חברת סמג מעוצבים בקפידה. מי שאחראית על העיצוב הנאה שלהם היא חברת "דולצ'ה וגבאנה", כן חברת האופנה. "היום כל מעצבי הבגדים היוקרתיים עברו לעיצוב ציוד ומוצרי חשמל למטבח", מסביר מילשטיין, "זה תנור שעובד עם אפליקציה, אין כפתורים. היתרון בתנור הוא שאתה לא צריך לדעת לבשל. הוא מדליק ומכבה את עצמו באופן עצמאי."
בתוך מסדרון ארוך צעדנו אל עבר הסוויטה של הילדה המתבגרת. מהחלון משקיף נוף מרהיב לים ולגגות של תל-אביב. חלל הרחצה הצמוד מפנק במיוחד ומזכיר בעיצוב ובהשקעה הכספית - סוויטה נוצצת בבית מלון יוקרתי. אני תוהה האם זה לא קצת מוגזם עבור ילדה בגילה. מילשטיין מחייך ומסביר על המגמות החדשות בעולם העיצוב של האלפיון העליון. "זה לא יותר מדי כי בעקבות מגפת הקורונה והסגרים המרובים, התפיסה היום היא התאמת הבית לסטנדרטים של בית מלון."
בקצה המסדרון של דירת היוקרה ממוקמת דלת הכניסה לחדר השינה של ההורים. גם כאן החלונות הגדולים והנוף המרשים של תל אביב הנשקף מהם, מייצרים תחושה של פריווילגיות קסומה. בעוד רוב אנשי ההיי טק נותרים עם הרגליים על הקרקע גם לאחר ההתעשרות המהירה, מילשטיין מבהיר כי ישנם גם מקרים שונים: "הייתה לי הצעה מלקוח שהרוויח המון כסף וכנראה שזה פשוט עלה לו לראש. קפיצת המדרגה שיגעה אותו. יש אנשים שלא יודעים לעכל או להתמודד עם זה. לעומתם, בעל הדירה הזאת היה יכול לצפות את כל הבית בזהב ולקנות עוד שתי דירות בפרויקט, אבל הוא עדיין ממשיך לעבוד. הוא גדל בקיבוץ, ובתור בן אדם הוא עדיין אותו קיבוצניק פשוט שעבר לגור במגדל".
מתל אביב המשכנו אל אחת משכונות המגדלים החדשות בפתח תקווה, שם מסתתרת דירת קרקע יוקרתית המעוצבת בסגנון הייטקיסטי. המעצב דניאל מיכאלי מפרט: "זו דירת גן עם תקרה בגובה שישה מטרים וחצי שהפכנו לדירת גלריה ויצרנו קומה נוספת. בעלי הבית הם זוג בשנות הארבעים עם ילדים. הבעל הייטקיסט והיה לו חשוב שיהיו קווים ישרים כמו בעבודה. מדובר בבית חכם עם הציוד הכי מודרני שיש. לסלון הבאנו ספה לרביצה משפחתית, סוג של מיטה שיכולה להכיל את כל המשפחה. בעלי הבית לא הלכו על העיצוב האיטלקי הקלאסי אלא על הנוחות."
במטבח המשוכלל יש שיש פורצלן אינטגרלי מלא עם ברזים הניתנים להפעלה באמצעות כפתורי מגע בסגנון עתידני ומוזגים לך לפי בקשתך: מים חמים, מים קרים או סודה. המקרר רחב מהרגיל, 70 ס"מ במקום 60 כמו רוב המקררים. "זה מקרר כפול של ווירפול, ייבוא אישי מספרד. הרוחב שלו נותן פתרון למשפחה מרובת ילדים", מסביר מיכאלי.
מיכאלי מוביל אותנו באמצעות גרם מדרגות צפות מרהיב ביופיו אל קומת הגלריה. מבט מהיר בקומה השנייה נותן רושם שמדובר במשרדים מפנקים של חברת סטארט-אפ צעירה הכוללים שולחן ביליארד, עמדת קריוקי וחדר משחקי מחשב עם ספה גדולה וצעצועים של הילדים שכנראה מנצלים את המרחב. "הגלריה בתהליכים, עדיין לא סיימנו אותה. בעל הבית בא עם כל מיני רעיונות מהעבודה, היה חשוב לו לבנות לעצמו משרד הייטק בתוך הבית.", מסביר מיכאלי.
מי שנעדרים מהדירה בפתח תקווה הם מותגי היוקרה, מיכאלי מסביר שמדובר בהחלטה עיצובית מודעת. "הסגנון ההייטקיסטי משתנה, לכן יש פה דברים שיכולים להשתנות. הספה לא יקרה מאוד כך שאפשר יהיה להחליף אותה בעוד כמה שנים - מבלי שיכאב הלב. יש כאן שולחן פורמייקה דמוי בטון, בגלל שהוא רק דמוי בטון אז המחיר זול יותר. בעל הבית הוא אדם שבנה את עצמו מאפס. המשפחה הזאת יודעת להעריך את הכסף והיא מאוד מחושבת, מבינה שעדיף לא להשקיע בדברים שמתחלפים. מה שאני כן יכול להגיד ואני רואה את זה אצל הלקוחות שלי הוא שהכסף עושה את האנשים מאושרים."
התחנה הבאה היא שכונת וילות חדשה בהרצליה. האדריכל רון שפיגל פותח לנו את שער הכניסה הלבן ומכניס אותנו אל בית שנקנה במהלך תקופת הקורונה. בזמן שהבית שופץ, הרוכש ביצע אקזיט נאה שהכניס לו סכום מכובד והגדיל את תקציב השיפוץ פי שניים עד לשני מיליון שקלים. "ברגע שהם ידעו שיש להם יותר יכולת כלכלית, הרחבנו את הדברים שרצינו מראש וידענו שהם לא בתקציב", מסביר שפיגל, "הרוכשים לא השתוללו, הם לא אנשים של שופוני".
בעודי מסתובב בבית חיפשתי ללא הצלחה את שירותי האורחים. שפיגל צחק וסימן לי ללחוץ על אחד הקירות שהתגלה כדלת נסתרת. לאחר מכן, עלינו לקומה השנייה ונכנסו לחדר שינה ענק עם מערכת של ארונות קיר ייחודיים. "בהיי טק רוצים להרגיש מודרני ונקי, אבל עדיין עם חום, אז יש הרבה עבודת נגרות בכל הבית. רצינו חדר שינה עם ארון באמצע, שתהיה פרטיות להתלבש. הנגר עבד כאן שעות נוספות, בסוף הפרויקט הוא פרש מהמקצוע - הרגנו אותו", צוחק שפיגל.
בארון הבגדים שלהם למרות הכסף הרב שהרוויחו לא תמצאו בגדים יוקרתיים במיוחד. "אנשי הייטק מתלבשים פשוט. הם בסופו של דבר עמך ישראל. אנשים שעברו שינוי כלכלי אבל נשארו מאוד צנועים", אומר שפיגל.
בחדר הילדים, המיטה של הילד מעוצבת כמו מכונית ספורט בעוד לילדה יש מיטה בעיצוב של נסיכה מהאגדות. הבן המבוגר יותר ישן בעליית הגג המוארת. יש לו חדר מקלחת פרטי ודלת סתרים עם יציאה סודית לאזור הטכני של הבית. עם תנאים כאלה מפנקים, מי יודע אם הוא אי פעם ירצה לעזוב את בית ההורים.
המרתף מחולק לזירת משחקים שכל ילד היה חולם לשחק בה ולחדר עבודה אינטימי ושקט. "אנשי ההיי טק רגילים לעבוד מהבית. יש עמדת עבודה נוספת במטבח - וכאן במרתף זאת עמדת העבודה הראשי" מפרט שפיגל, "הם עובדים בשעות לא שגרתיות, עורכים המון שיחות ועידה. כדי שהציוד יעבוד היטב הקמנו במרתף חדר תקשורת עם כל המערכות, כולל סיב אופטי של אינטרנט מהיר". אבל בהיי-טק כמו בהיי-טק לצד המסך הגדול שנועד בעיקר לעריכת שיחות עסקים טרנס-אטלנטיות, אפשר למצוא גם שלט למשחקי מחשב.
"אצל אנשי ההייטק הכול מאוד מחושב, מסודר", מספר שפיגל על חוויית העבודה מול הייטקיסטים, "הם מביאים את הסטנדרטים שלהם לעולם הבנייה. אנשי ההייטק שעבדתי איתם היו מאוד נעימים ועם רגליים על הקרקע. הם לא אוהבים לנקר עיניים ובעיקר הם עסוקים בעבודה על האקזיט הבא."