בצל הימים הקשים שעוברים על מדינת ישראל, תערוכת עדות מקומית צפויה להיפתח לקהל הרחב בחודש הבא, ותעסוק במלחמת חרבות ברזל שנפתחה ב-7 באוקטובר, במאבק על הדמוקרטיה ובהסלמת העימותים בין הפלסטינים למתנחלים. "המלחמה חייבה אותנו לחשב מסלול מחדש", מספר עמי כץ, מנכ"ל מוזיאון ארץ ישראל, שבו תיפתח התערוכה ב-5 בדצמבר ותימשך עד ה-3 בפברואר 2024.
"הקצנו שטח משמעותי לצילומים מהטבח ומהקרבות שעדיין מתחוללים במלוא עוזם", מספר כץ על התערוכה, שמציינת השנה 20 שנה, "החלק העיתונאי-חדשותי מקבל השנה ממד ועומק נוספים לנוכח האירועים הבלתי נתפשים שהחלו בטבח הברברי ב-7 באוקטובר". כמו כן, השנה לא תוצג תערוכת WORLD PRESS PHOTO, שמסיבות טכניות שקשורות במלחמה לא התאפשר להביאה ארצה.
קרוב ל-300 צילומים שיוקרנו על גבי קיר מרכזי בחלל התערוכה צולמו בשבועיים הראשונים למלחמה, והם מבקשים לספר את תוצאות המתקפה, הלחימה, וההתגייסות האזרחית. לצידם יוצגו גם עבודותיו של צלם ynet רועי עידן, שנרצח בכפר עזה ב-7 באוקטובר יחד עם אשתו, סמדר ז"ל (בתם בת הארבע, אביגיל עידן, שוחררה השבוע משבי חמאס). על שמו של עידן אף יוענק פרס מיוחד בגובה 15 אלף שקל מטעם ארגון העיתונאים והעיתונאיות לצלמים שתיעדו את הימים הראשונים למלחמת חרבות ברזל. בנוסף, יוצגו בתערוכה תמונות שצילם החייל לביא ליפשיץ שנפל בחודש שעבר בקרב בצפון רצועת עזה, והתגלה כצלם מוכשר.
לכבוד ציון 20 שנה להקמת עדות מקומית, תוצג תערוכת וידאו שמורכבת מדימויים ומעבודות נבחרות שהוצגו לאורך השנים. בנוסף, יהיה ניתן לצפות בראיונות אישיים עם צלמים שמספרים על עבודתם - בהם זיו קורן, אבישג שאר-ישוב, רינה קסטלנובו, אוריאל סיני ועוד.
תערוכת עדות מקומית, שמוצגת כאמור במוז"א בשני העשורים האחרונים, הפכה עם הזמן לאירוע שנתי חשוב בישראל לצילום עיתונות ולצילום תיעודי. מדי שנה מציגים בחלל התערוכה מאות צלמי עיתונות וצלמים תיעודיים הפעילים בישראל ומבקשים לשקף את המציאות הישראלית כפי שהיא עוברת דרך עדשת המצלמה שלהם. בנוסף, יוצגו במסגרתה סיפורים מרכזיים בתחומי דת ואמונה, ספורט, אורבניזם ותרבות כמו גם טבע וסביבה.