החוק להפרטת תאגיד השידור הציבורי לא יקודם בכנסת, כך הודיע הבוקר (רביעי) יו"ר ועדת הכלכלה דוד ביטן. "צריכים את השידור הציבורי", אמר ביטן בין היתר במהלך הדיון בוועדה. בנוסף נודע כי חוק הרייטינג יוקפא.
live
ביטן: "צריכים את השידור הציבורי"
(צילום: באדיבות ערוץ הכנסת)
לפני כחודשיים שר התקשורת שלמה קרעי הגיש הצעת חוק חדשה להפרטת תאגיד השידור הציבורי כאן. ההצעה, שכבר הוגשה בעבר לשולחן הכנסת, ביקשה להעביר את התאגיד מתקציב המדינה לידיים פרטיות. לפי הכתוב בה התאגיד יעבור לידיים פרטיות בתום מכרז, ואם לא יימצאו כאלה - הוא ייסגר.
במהלך הדיון היום היו"ר ביטן, שעומד בפני פרץ חקיקה שזו הסנונית הראשונה שלו, הסביר מדוע לא יקדם את החוק וטען כי צריך את השידור הציבורי. ח"כ טלי גוטליב זעמה על דבריו והשיבה: "אז אסור לי לחשוב אחרת?". ביטן: "זה הכנסת החליטה. אנחנו צריכים שידור ציבורי. יש ויכוח מה צריך לתקן, מה שצריך לשנות - נעשה דרך החוק". גוטליב: "אתה שואל את רשותי?". ביטן: "לא שואל את רשותך. לגבי הפרטה - ערוץ 12 ו-13 מופרטים, הם בעד הימין?". גוטליב: "למה, ערוץ 11 בעד הימין? אתה אומר לי שהשיקול הפוליטי הוא לא שיקול בשום צורה!".
2 צפייה בגלריה
שלמה קרעי ודוד ביטן, ועדת הכלכלה
שלמה קרעי ודוד ביטן, ועדת הכלכלה
חוק הפרטת התאגיד לא יקודם. ביטן וקרעי היום בוועדה.
(צילום: נועם מושקוביץ, ערוץ הכנסת)
"יש חוק, חוק השידור הציבורי, שבזמנו ב-2014 הכנסת חוקקה בהמלצה של ועדה ציבורית ושר שהיה מהליכוד, זה היה תנאי לסגירת רשות השידור", טען ביטן בתגובה. "היו צריכים לעשות שינוי, עשינו שינוי. שידור ציבורי תמיד היה במדינת ישראל. לכן לגבי ביטול השידור הציבורי - אני לא בעד לבטל. לגבי הפרטה...". גוטליב: "אני אומרת בצורה מאוד ברורה, זו תפיסת העולם שלי. אני בעד הפרטת השידור הציבורי".
בהמשך הדיון, שר התקשורת קרעי הצהיר כי כוונתו לקדם את החוק בכל זאת: "יש כבר רשות אחת במדינה שחבריה חושבים שהם אדוני הארץ אבל הנושאים צריכים לבוא לדיון. אם לא בוועדה הזו, נמצא דרך אחרת. יש עוד הצעות חוק בנוגע להפרטת התאגיד שיגיעו לוועדת השרים לחקיקה - אם לא זו, תהיה הצעה אחרת".
"אתם לא הרוב ואתם לא קובעים", תקף קרעי את חברי האופוזיציה שנכחו בדיון. "גם אם יו"ר הוועדה החליט, לא אתם הרוב ואתם לא מייצגים את הרוב. וגם יו"ר הוועדה שהחליט שדעתו כמוכם הוא לא הרוב".
חברי יש עתיד השיבו לו, כשקארין אלהרר אמרה: "אם אתה רוצה לדבר עם עצמך, סבבה. לא הבנתי – אתה לא רוצה לשמוע את הציבור?" ח"כ שלי טל מירון: "הציבור מעניין אותו?".
קרעי: "הציבור שלח אותי לכאן, ולהבדיל מכן, הוא שלח אותי לממשלה ולא רק לאופוזיציה".
טל מירון: "אתה חושב שאתה שר של הבייס, זו הבעיה. שכחת שיש עם ישראל" ואלהרר הוסיפה: "הלוואי שהיית של כל הציבור".
2 צפייה בגלריה
שלמה קרעי
שלמה קרעי
"אם לא בוועדה הזו, נמצא דרך אחרת". קרעי
(צילום: נועם מושקוביץ, ערוץ הכנסת)
קרעי: "התאגיד נדרש לתת דיווח ציבורי לוועדת הכלכלה, דבר טבעי, דמוקרטי. התאגיד מתחמק ממתן מידע ומבקשה של השר לביקורת של בזבוז כספי ציבור, אז ראוי שוועדת הכלכלה תבחן ותבדוק את הדיווח השנתי הזה. מכיוון שנדרש שם שיושב ראש המועצה יעביר דיווח ולא קיימת כיום מועצת תאגיד, ביקשתי לשקול הקמת מועצה זמנית ואני מקווה שגם זה יבוא לכדי ביטוי בחוק הזה".
לאחר הדיון פנה שר התקשורת לחשבון ה-X (לשעבר טוויטר) שלו ויצא נגד החלטתו של היו"ר ביטן: "מאז ומתמיד, הצעות חוק הקשורות לעולם התקשורת ולרפורמות רחבות בו, התקיימו בוועדות מיוחדות שהוקמו לשם כך. כך יהיה גם הפעם, בוודאי בחוק השידורים הרחב שיגיע בקרוב וגם בחוקים שיו"ר ועדת הכלכלה החליט באופן שרירותי ובלי הצבעה לא לקדם. המיעוט הקולני באופוזיציה ובעלי האינטרסים נגד הציבור שזכו לשיתוף פעולה מלא מיו״ר הוועדה לא יבטלו את ההכרעה הדמוקרטית. מסתבר שהאיום של השופט בדימוס מלצר השפיע על כמה. אותנו זה לא ירתיע. נמשיך בעזרת השם לעשות את מה שהציבור ידע ובחר שנעשה".
לכך השיב ביטן: "צריך שידור ציבורי במדינת ישראל, אבל יש לבצע בו תיקונים נדרשים, ואת זה נבצע באמצעות הצעת החוק של ח"כ בוארון. לצערי הרב, יש בליכוד מי שגורם נזק למפלגה ולחבריה עבור פוליטיקה ואת זה לא אאפשר. אני פועל גם לטובתם ובניגוד לאחרים כדי לבצע שינויים אמיתיים נדרש אומץ".
הצעתו של ח"כ בוארון, שמקובלת על קרעי, מבקשת לתקן את אופן התקצוב של תאגיד השידור הציבורי בשני אופנים: אחד, שמקור המימון העיקרי של התאגיד, שנגבה באמצעות אגרת רישיון הרכב ומועבר לתאגיד על ידי משרד התחבורה, יוחלף בתקציב בלתי קבוע שמקורו בתקציב המדינה, כפי שתקבע הממשלה מדי שנה במסגרת חוק התקציב השנתי. והשני, שהממשלה תהיה זו שתאשר את תקציב ההוצאה השנתי של התאגיד, בניגוד למצב היום שבו מועצת התאגיד הציבורית היא הגורם המאשר.
כלומר, ניתן יהיה לקצץ מתקציב התאגיד אם יש קיצוץ כללי, כשהוא יקבע בכל שנה על ידי הממשלה. להצעה הזו יש התנגדות עזה, מאחר שהיא מאפשרת לפוליטיקאים לשחק עם התקציב.
בחודש שעבר החליט ביטן לדחות את הדיון בעניינו של חוק הרייטינג, אותו הציע ח"כ שלום דנינו מהליכוד - שמבקש לקבוע כי במהלך שעות הפריים טיים (19:00 עד 23:00) יוצגו לצופה נתוני הצפייה בערוץ הטלוויזיה הנצפה בזמן האמת. היום הוא הודיע כי לאחר בחינה מחדש שלו, הוחלט שהוא יוקפא.