הקריאה בעיתונות העולם לאחר שנודעו תוצאות הבחירות לנשיאות ארצות הברית לא הותירה כל ספק. מברכים ומגנים כאחד הסכימו כי הניצחון של טראמפ מסמן ראשיתו של עידן חדש. הצוהלים לא הסתירו את אמונתם כי האיש הלא-צפוי הזה יסלק את כל ההזיות הליברליות שעדיין נותרו בעולם. החרדים טענו כי שובו לבית הלבן מאשש טענות ותצפיות שפשטו בשנים האחרונות על קריסתה של הדמוקרטיה ועל צעידתן של מדינות שונות בנתיב המוליך לדיקטטורה ולהגבלת חירויות. ברשימת המדינות שנמנו במחקרים כמי שכבר עשו כברת דרך לא מעטה בדרך האופל נזכרו רוסיה, קוריאה-הצפונית, ונצואלה, בלארוס ומדינות רבות באפריקה. בעמודת המועמדות לתואר המפוקפק נמנו הונגריה, פולין, טורקיה ואחרות. החוקרים חלוקים בשאלה אם הודו בראשות נרנדרה מודי כבר חצתה את הקו המפריד בין מועמדת לחברה מן המניין.
סימנים מובהקים לתמורה הפוליטית המהפכנית שעומדת להתחולל בהודו היו ברורים גם לפני ניצחונה של בהאראטיה ג'נאטה (BJP),"מפלגת העם ההודית", בראשות נרנדרה מודי בבחירות הכלליות ב-2014. אנשים התחילו "להשתגע", טוען העיתונאי ההודי ראהול באהטיה, שנים קודם לכן. הינדים מן השורה, מתונים ושלווים בדרך כלל, לא היססו להשמיע דעות לאומניות קיצוניות, ובראשן הצורך למגר את "סכנת האיסלאם" המאיימת על ההינדים ודתם בהודו הגדולה. המדינה שנהגנו לכנותה "הדמוקרטיה הגדולה בעולם" החלה לגלות פנים מכוערות. 70 שנים של שלטון מפלגת הקונגרס, מחוללת עצמאותה של הודו, הסתיימו. מגמות ונטיות קיצוניות ואלימות שרחשו מתחת לקרקע הרימו ראש.
עיקר עניינו של העיתונאי המשוטט ומגיע לכל אתר של אלימות ודיכוי, הוא צביונה של הודו בימינו, אך הוא מנסה לשכנע את קוראיו כי ימיה של תורת העליונות ההינדית עתיקים. מפלגת הקונגרס עמלה ליצור אחדות בין מוסלמים להינדים במאבק לעצמאות, אך הברית הייתה שבירה ורופפת. אין זה מקרה כי אבי האומה נרצח בידי קנאי הינדי שהאמין כי גנדי ותרן ופשרן.
חלוקת תת-היבשת לשתי מדינות לא הגשימה את התקוות שתלו בתוכנית. הדגלים שהונפו בליל 14 באוגוסט 1947 בישרו את לידתן של הודו ופקיסטן במרחץ דמים. המחלוקת על שחיטת פרות בין מוסלמים להינדים הפכה מעימות דתי למאבק רצחני. ובשעה שגנדי ויורשיו ניסו להוכיח לעולם כולו כי אפשר לקיים דמוקרטיה מתפקדת גם במדינה שמניין תושביה גדול ממיליארד, פעלו מתחת לשטח הארגונים והמפלגות שרק חיכו לחדש את המאבק בין העדות בדם ובאש. נרנדרה מודי ואחרים התוו את הנתיב. כראש הממשלה של מדינת גוג'ראט ליבה מאחורי הקלעים ב-2002 טבח נורא בהמוני מוסלמים. את מה שעשה בגוג'ראט והבטיח לעשות בהודו כולה והחל להגשים כשניצח בבחירות הכלליות ב-2014.
רחול בהאטיה מתמקד, כאמור, בהיבטים האנושיים של התמורות הדרמטיות. הוא פוגש בחשאי מוסלמי המתגורר בשכונה של הינדים הסובל מהטרדות יומיות, ומתאר את תחבולות המנסים להסתיר זהות מאימת השכנים הפורצים לבתיהם ומחפשים במקררים שאריות של בשר. הוא נפגש עם בעלי מסעדות שמאבדים את פרנסתם ועם הרבה סטודנטים המתמודדים עם הקיצוניים שיעשו הכול כדי להשליט את ההינדוטבה, המסורת והרוח ההינדית, בכל המדינה. בהודו הגדולה חיים כמיליארד ו-200 מיליון תושבים, ומכלל זה כ-200 מיליון מוסלמים, אך להינדים המתחזקים באמונתם אין ספק כי המוסלמים מאיימים על שלומה של הודו ועל מסורתה ההינדית.
הסיפורים הקטנים, האנושיים, קשים, אך יתרונו הבולט של הספר בתיאורי הפעולה של המדינה להשליט את מרותה על כלל האזרחים, להשתיק כל נימה של מחאה והתנגדות, ובעיקר לדכא ולהטיל אימה על המיעוט המוסלמי. לכן הוא מרבה לבקר בבתי המשפט לצפות בפרטי ההתעמרות של המדינה באזרחיה המוסלמים ובכל סימן של מחאה נגד השלטון המרכזי.
בשלבים הראשונים של שלטונו, בלטו ניסיונותיו של מודי להנהיג חידושים שתכליתם תיקון ההידרדרות של המצב הכלכלי במדינה. דיווחים על רעב ועוני מחריד העידו על נתק גובר והולך בין השלטון המרכזי המאבד את אחיזתו במדינה, לאזרחים. הקושי הכרוך בניהולה של מדינה כה גדולה ובאוכלוסייה המתרבה בקצב מאיים הגביר את המאמץ הנואש למצוא פתרון כולל.
אין זה מפתיע כלל שראשוני המעלים פתרונות להגברת יכולת המדינה להשתלט על כל שטחה ותושביה היו אנשי עסקים, יועצי ניהול ואנשי הייטק. אנשים מתים מרעב כי קצבאות הסעד אינן מגיעות אליהם. למדינה אין יכולת להציע פתרונות, משום שחסר לה בסיס נתונים על כל אזרחיה. מצב זה, טענו אנשי הטכנולוגיה, מעמיק את השחיתות במדינה. כל פקיד רווחה יכול להשתלט על הקצבאות ולא להעבירן לנזקקים, ובדלהי לא יודעים על כך דבר. שיפור אמצעי הקשר בין המדינה לאזרחיה יגביר את כוחו של האזרח שנעשה לו עוול מצד המשטר. הנתיב יהיה פתוח כמובן גם מן הצד השני, מן הרשויות לאזרח.
אין זה מפתיע כי בראש מציעי התיקון ניצב איש עסקים בעל שם. ננדן ניילקני היה יושב הראש של Infosys, חברה המתמחה בסוגיות ניהול, עיבוד נתונים והייטק. בהודו הוא נחשב לאחד מעשירי המדינה, גאון שאין שיעור למקוריותו. העובדה שהכול ידעו שיש לו שאיפות פוליטיות לא עצרה אותו. נוסחת הפלאים של ניילקני הייתה הקמת "אדהאר" (aadhaar, "רשות הזיהוי המאוחדת"), שתנפיק לכל אזרח הודי כרטיס ומספר בעל 12 ספרות. בכרטיס יצטברו כל נתוני הזיהוי של האזרח. כתובת, תאריך לידה, לאומיות, מצב משפחתי, אך גם חשבון הבנק, מצב הרווחה והתעסוקה. הביו-מטריקה כחזות הכול. ניילקני לא היה ער לכוח שהוא מפקיד בידי המדינה בניהול חייהם של האזרחים, הוא הרי היה יועץ טכני, אך ברחבי המדינה היו מי שחששו לאובדן החירות האזרחית הכרוך בכרטיס הקסם. השיטה הונהגה ב-2009, ולפני שכבש את כיסא ראשות הממשלה גם מודי התנגד לה. לימים שינה את טעמו, וכלי השליטה שהשיטה מפקידה בידיו לא נעלמו מעיניו.
ניצול רפורמות חוקתיות, כביכול, ותקנות תמימות לכאורה להנהגת הגבלות על אזרחים שהמדינה מבקשת להגביל את זכויותיהם, בולט מאוד בתיקון בחוקה בסוגיית האזרחות שהתקבל ב-2019. בדיונים הממושכים שקדמו לקבלת התיקון הוא הוצג כאמצעי המבטא את חובתה של הודו להגן על זכויותיהם של בני הודו גם אם אינם אזרחי הודו. הצורך בתיקון נתלה בטענה כי בשנים האחרונות סובלים הודים ובני קבוצות הודיות אתניות אחרות מרדיפות וקיצוץ זכויות במדינות שונות, ובעיקר במדינות הסמוכות להודו. במאמציה להגן על מיעוטים נרדפים אלה מציעה הודו לכל מי שחפץ בכך אזרחות בתהליך מהיר וקל. אזרחות שתקנה לבאים להודו את כל הזכויות וההטבות שכל אזרח הודי נהנה מהן. כשבודקים את רשימת הקבוצות האתניות שהמדינה מציעה להן מקלט מתברר כי הלב הפתוח של המולדת מוצע להינדים, לסיקים, לבודהיסטים, לפרסים ואפילו לנוצרים. המוסלמים הנרדפים אינם נכללים ברשימה.
המוסלמים המופלים והחרדים האחרים לדמוקרטיה בהודו מחו והפגינו, אך כצפוי הרוב הבטוח של מפלגתו של מודי, הבהאראטיה ג'אנטה, העביר בלא קשיים את החוק בפרלמנט. הרדיפות אחר מוסלמים בהודו, כפרטים וכמיעוט לאומי, לא פסקו.
"כל המשפחות המאושרות דומות זו לזו, כל משפחה אומללה - אומללה בדרכה שלה", כתב לב ניקולייביץ' טולסטוי. ברוח זו מתבקש לקרוא את ספרו של ראחול בהאטיה. לא קשה לחשוף את רשימת הדמוקרטיות בעולם. הן הולכות ומתמעטות, אך דומות מאוד זו לזו. הדרכים אל המשטרים האוטוקרטיים האפלים רבות ומגוונות. צריך לעיתים לפקפק גם בכוונות הטובות של המציעים שיפור וקִדמה.
The New India: The Unmaking of the World Largest Democracy, ראחול בהאטיה, הוצאה לאור: Abacus Books, 440 עמודים.
פורסם לראשונה: 00:00, 06.12.24