התחממות גלובלית – ככל הנראה התופעה האקלימית המדוברת ביותר בשנים האחרונות. אבל מהי בעצם משמעות התופעה, ומהן הסכנות שהיא טומנת בחובה?
ההתחממות הגלובלית נובעת משינויי האקלים וגורמת לעלייה בטמפרטורה הממוצעת של כדור הארץ. כרוכות בה שלל תופעות מסוכנות, שאם לא ייעצרו בזמן עשויות להיות קטסטרופליות עבור העולם שבו אנחנו חיים.
כך למשל, ההתחממות הגלובלית יכולה להוביל לבצורות, להפשרת קרחונים ולעליית פני הים. "אם גרינלנד תימס, מי הים יעלו בשבעה מטרים. אם כל אנטארקטיקה תימס, מי הים יעלו ביותר מ-100 מטרים – וזו כבר קטסטרופה", אומר דניאל רוזנפלד, פרופסור במכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית.
הפקה: מיכאלה חזני
"כל הסימנים הולכים כל הזמן באותו כיוון – התחממות, החורף מתקצר, ההפוגות בין הגשמים מתארכות ויש היחלשות ברוחות המערביות בשכבות הגבוהות", מסביר ד"ר ברוך זיו, מומחה אקלים. בגלל היחלשות הרוחות מערכות מזג האוויר מתקדמות לאט יותר, כך שלשקע ייקח יותר זמן להתקדם, ועל כן מזג האוויר יתחלף לאט יותר. אם אנחנו נימצא בגל קור, למשל, גל הקור יימשך יותר זמן. כך גם אם אנחנו חווים גל חום.
"כשכדור הארץ מתחמם יש יותר התעבות, יותר עננים ויותר גשמים באזור הטרופי. העננים והגשם באזור הטרופי הם המנוע שיוצר תא זרימה שחלק ממנו זה המדבר הזה. הסימנים מדאיגים, גם יותר חם וגם יותר יבש", אומר ד"ר זיו.
תנודות קיצוניות באקלים התרחשו הרבה לפני שבני האדם הופיעו על פני כדור הארץ. עידני הקרח הם אולי הדוגמה הטובה ביותר לכך, ולאורך 4.5 מיליארד שנות קיומו חווה כדור הארץ כמה כאלה. ואולם, עידני הקרח התרחשו על פני פרקי זמן ארוכים מאוד, של עשרות ואף מאות מיליוני שנים, ואילו ההתחממות הגלובלית הנוכחית מתרחשת תוך פרק זמן קצר מאוד ביחס לאותן התקופות.
"מה שמגדיר אותנו ב-200 שנים האחרונות זה שאנחנו שורפים דלק מחצבי בכמויות שאי אפשר בכלל להעלות אותן על הדעת לפני כן", אומר דני רבינוביץ', פרופסור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב. "האדם שינה את הרכב האטמוספירה. כלומר, הסכנה לדעת הרוב המכריע של המדענים כבר בפתח. בכל פעם שבני אדם חושבים שהם יהנדסו את העולם, התוצאות הן איומות", ממשיך ד"ר ברוך זיו.
"זה נכון שההתחממות היא מחזורית, ויש אפקטים שהם פנים-אקלימיים, אבל הגורם הראשון במעלה הוא האדם", אומרת אור קרסין, מומחית למשפט ומדיניות סביבתית באוניברסיטה הפתוחה. "בני האדם למעשה לוקחים את כל כמות הפחמן שהושקעה על ידי הצמחים שעושים פוטוסינתזה ואוגרים את אנרגיית השמש במשך מיליוני שנים, הופכים אותה לפחם ולנפט, ושורפים אותם במשך תקופה של כמה עשרות שנים. כך נוצרות כמויות אדירות של גזי חממה, שמצטברות באטמוספירה ומעבות את השמיכה התרמלית של האטמוספירה ואת אפקט החממה", ממשיך פרופ' דניאל רוזנפלד.
כשמדברים על אפקט החממה מתכוונים לגזים שלוכדים את החום של כדור הארץ. באופן נורמלי השמש מקרינה עלינו חום, החום נספג בכדור הארץ, באוויר ובפני השטח, ונפלט חזרה לחלל. אולם מאז המהפכה התעשייתית, חום רב יותר נלכד ונשאר בכדור הארץ, והתוצאה היא ההתחממות הגלובלית. "הדבר היחיד שיכול להסביר את התופעה הוא עלייה חסרת תקדים בכמות ה-CO2 (פחמן דו-חמצני), שהוא גז חממה", אומר ד"ר זיו.
המשמעויות של ההתחממות הגלובלית הרסניות: "ההערכות המחמירות ביותר חוזות עליית טמפרטורה של כארבע מעלות וחצי עד סוף המאה. בשיא תקופת הקרח האחרונה העולם היה קר בחמש מעלות, וחלק גדול מאירופה היה מתחת לקרחונים. כלומר, העולם לאחר עלייה של כחמש מעלות יהיה שונה באותה מידה, אבל בכיוון ההפוך - וזה אומר עליית פני הים והצפה של שטחים נרחבים בארץ – עמק זבולון יכול לסבול, אזורים נמוכים בתל אביב", לדברי פרופ' רוזנפלד. "כלומר, מי שרוצה לקנות דירה על חוף הים, שיקנה וילה במודיעין", הוא ממשיך.
מעבר לשינויים הפיזיים שנחווה כאן על כדור הארץ - עליית פני הים, שיטפונות, מדבור, בצורות, עלייה באירועי מזג האוויר הקיצוניים ועוד - השינויים החברתיים שיתרחשו יהיו אולי דרמטיים בהרבה. "אנחנו צופים שבין 2 ל-3 מיליארד בני אדם יהיו במצוקה כי לא יהיו להם מספיק מים בגלל מדבור, התייבשות ופחות גשמים", אומר פרופ' רבינוביץ'.
מדינת ישראל אומנם חזקה מבחינת משאבים וחדשנות ויכולה להחזיק מעמד, אבל היא נמצאת באזור פגיע מאוד ומוקפת במדינות חלשות ממנה. המשמעויות הנגזרות מכך הן רבות, ומומחים אף מצביעים על המחסור במים כאחד הגורמים לפריצתה של מלחמת האזרחים בסוריה.
בפרקים הבאים נעסוק עוד בהשפעות החברתיות של ההתחממות הגלובלית על בני האדם, וגם בפתרונות האפשריים לבעיה.