איפה יש בישראל אוניברסיטה סינית? תשובה: בפתח תקווה. נכון או לא נכון? נכון. אנחנו נמצאים בפתח תקווה, לא הרחק מבית החולים בילינסון, במבנה משופץ ונאה ששימש בעבר בית ספר תיכון. השלטים על הבניין כתובים בעברית ובסינית, ובאוקטובר הקרוב תיפתח פה שלוחה של האוניברסיטה הסינית היוקרתית UIBE) University of International Business and Economics), שפועלת במרכז בייג'ינג ומתמחה בכלכלה ובניהול גלובלי. רק לפני שבוע, אחרי תהליך ממושך שארך חמש שנים, קיבל המוסד את האישור הנכסף להפעלה של המועצה להשכלה גבוהה בישראל, והוא יהיה השלוחה הראשונה של אוניברסיטה זרה מוכרת שפועלת בארץ. ככל שלוחה של מוסד אקדמי מחו"ל, התואר אינו מוכר על־ידי המל"ג (אם רוצים להמשיך לימודים במוסד אקדמי בארץ, למוסד הלימודים יש את הסמכות המלאה לקבל או לא, בנוסף, לצרכי שכר ודרגות במגזר הציבורי התואר אינו מוכר).
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הירשמו לערוץ הטלגרם שלנו
במתחם אנחנו פוגשים את נשיא האוניברסיטה – מתן וילנאי (77) אלוף במיל', לשעבר שר המדע והתרבות, השר להגנת העורף, ושגריר ישראל בסין. סגן הנשיא לעניינים אקדמיים הוא פרופ' גדי רביד, לשעבר דיקאן של ארבעה בתי ספר אקדמיים. הם מספרים לנו שבסין אוניברסיטת UIBE מדורגת כ"דאבל פירסט קלאס" – הדירוג הגבוה ביותר שניתן שם לאוניברסיטאות, ומפעילה 18 פקולטות אקדמיות, 10 מכוני מחקר וכ־160 תוכניות לימוד לתואר ראשון, לתואר שני ולדוקטורט. מהפירסומים שלה עולה כי בין בוגריה נמצאים גם ראש העיר שנגחאי, מנכ"ל בנק אוף צ'יינה, השר למסחר ושיתוף פעולה כלכלי של סין, הכלכלן הראשי בדויטשה בנק ועוד.
בארץ ילמדו באוניברסיטה בשלב הראשון לתואר ראשון במינהל עסקים. שישה פרופסורים סינים ושתי מורות לסינית יגיעו ללמד בה לצד שבעה מרצים ישראלים. הלימודים יתקיימו ברובם באנגלית. לא קל יהיה להתקבל: כמו בסין, נדרש ממוצע של 86 בבגרות וידע באנגלית ברמה של 4 יחידות, וגם שכר הלימוד לא זול – כ־34,000 שקל לשנה. הלימודים יתקיימו שלושה ימים בשבוע, ויכללו לימודי סינית ברמה עסקית ושני ביקורים בסין למשך ארבעה שבועות כל אחד, שבהם הסטודנטים ילמדו ויהיו חניכים בחברות סיניות. השאיפה היא שבסיום הלימודים יזכו בתואר אקדמי בינלאומי ובהיכרות עם התרבות העסקית והשפה הסינית.
בחזונו של ראש עיריית פתח תקווה, רמי גרינברג, שנתנה את המבנה, ילמדו בהמשך תלמידי התיכון בעיר סינית, והמצטיינים יקבלו מלגה לאוניברסיטה.
כשאני שואלת את וילנאי למה נחוץ לנו תואר מייד אין צ'יינה, הוא אומר: "כשהייתי שגריר בסין היו מגיעות לשם שתי טיסות שבועיות של אל על עם משלחות של אנשי עסקים, ולפני הטיסה בחזרה כולם עברו דרכי והודיעו לי שהם כבשו את סין. הסינים נחמדים, מחייכים, שמים שטיחים אדומים לאורחים, נותנים כבוד, אבל אני ידעתי שמי שפגש אותם לפגישה ראשונה זה הדרג הכי נמוך. הם לא יגידו לך לא, וייקח שנתיים כדי שתבין שלא. המציאות היא לא שהם רוצים לדפוק אותך, אלא שאתה צריך להבין אותם. זאת תרבות שונה לגמרי. מכאן הצורך בלימודים כמו שאנחנו מציעים. אנחנו נלמד את הסטודנטים מכלי ראשון, מהסינים עצמם. אנחנו לא עוד אוניברסיטה – אנחנו מלמדים בתואר את כל היסודות של מינהל העסקים, אבל בתוספת נושאים ייחודיים לסין, כמו קורס על התרבות, לימודי השפה ועוד. נלמד את הסטודנטים איך לעשות עסקים עם הסינים, ללא צורך במתווך – מתרגם. נלמד אותם, לדוגמה, שיווק גם מהזווית של הסינים, ששונה משיווק במערב. בסין יש תוכנית חומש, שלהבדיל מישראל גם מתבצעת. פעם בשנה היא מוצגת בפני הציבור, ויש חשיבות גדולה לאנשי עסקים לדעת שיש תוכנית כזו ולהכיר אותה, כי אם אתה לדוגמה מחליט ללכת על השקעה באורז בסין, ולא יודע שבתוכנית החומש מתוכנן מעבר לתפוחי אדמה, לא תצליח.
"שאלת אותי למה הסינים, שהבטיחו עם רכישת תנובה, שיפתחו בפניה את השוק הסיני, לא עשו זאת. התשובה שלי היא שזו דוגמה לחוסר הבנה בין הצדדים. הסינים, מה שהם מבטיחים, מניסיון שלי, הם מקיימים. הבעיה היא מה הבינו הישראלים, או מה רצו להבין".
אתה דובר סינית?
"לא. כשהגעתי לסין נרשמנו אישתי ואני ללימודי סינית. זאת שפה שמצריכה למידה מאומצת. אחרי שבוע אמרתי אין סיכוי, או שאהיה שגריר או שאלמד סינית. אשתי מדברת סינית שוטפת. כשנה אחרי שהגענו, והיא הפתיעה כשקמה באחד האירועים ונתנה נאום בסינית".
למה חשוב כל כך להכיר את סין?
"זאת המעצמה השנייה בגודלה בעולם וזו רק שאלה של זמן עד שתהיה הראשונה. אנחנו רגילים שמרכז העולם זה אירופה וארה"ב, אבל העולם זז למזרח. לא סתם טראמפ וגם ביידן מודאגים מהסינים. הקשרים של ישראל עם סין מאוד חשובים כי סין היא שותף הסחר השני של ישראל אחרי ארה"ב. אבל מדובר בתרבות אחרת. התובנה שלי היא שאנחנו לא מבינים אותם, ולכן חייבים להתחבר אליהם בכל דרך. "כשהייתי בסין ביקרתי בבית חולים אזורי שאחראי על אוכלוסיה בטווח של 800 ק"מ. ישבתי על יד הרופא הבכיר, סיני בוגר הרווארד, שנתן ייעוץ אונליין למטופלת קשישה במרפאה באחד הכפרים המרוחקים, והיא שאלה אותו עלי: מה זה? הבנתי שזו הפעם הראשונה שהיא ראתה מערבי.
"אחד הכלים הטובים להכיר מדינה אחרת היא דרך האקדמיה, שעוקפת נושאים פוליטיים. כשגריר בסין שמתי לי כמשימה להכפיל את מספר הסטודנטים הישראלים שלומדים בסין. בזמני, המדינה הכפילה את מספר המלגות שהיא העניקה לסטודנטים שיצאו לסין. חילופי סטודנטים זה כלי עוצמתי להידוק היחסים, אבל ללמוד בסין זה מורכב וצריך להסתגל לחיים אחרים. הבאת האוניברסיטה הסינית לישראל חוסכת מהסטודנט את הצורך להתגורר שם. אנחנו החלטנו להתחיל בתואר ראשון למינהל עסקים, למרות שהם מלמדים הכל. בעתיד נביא תחומים נוספים, כשהחלום הוא לפתוח באוניברסיטה גם בית ספר לרפואה. תוכנית הלימודים שלנו כוללת סמסטר בשנה בסין. זאת אוניברסיטה שנחשבת מקבילה במינהל עסקים ללונדון סקול אוף אקונומיקס. קיבלנו הכרה כאוניברסיטה כי יהיה לנו גם גוף מחקר. הרבתחומי בהרצליה מוגדר בינתיים כמכללה. אני לא רואה את עצמי מתחרה בו, אנחנו מתחרים מול אוניברסיטאות בחו"ל".
מי הבעלים של האוניברסיטה?
"גוף ממשלתי סיני, הכל שייך שם בסוף לממשלה".
של מי היוזמה להביא אוניברסיטה סינית לארץ ולמה מעניין את הסינים לפתוח שלוחה בישראל?
"הם משוכנעים שכל אחד מאיתנו הוא איינשטיין. הם נתנו לנו מתנה פסלון של איינשטיין. בשבילם לעבוד עם ישראל זה כבוד. אני חושב שבעקבותיהם יגיעו עוד אוניברסיטאות סיניות וגם יותר סטודנטים סינים. היוזמה הייתה של נתנאל וקנין, שישמש כמנכ"ל האוניברסיטה. הוא פנה אלי עם היוזמה. נתנאל למד באוניברסיטה בסין, וכשחזר לארץ עסק בהוצאה של משלחות של אנשי עסקים לסין".
למה דווקא פתח תקווה?
"אני רציתי שהאוניברסיטה תיפתח במודיעין, אבל הסינים לא הסכימו. הם אמרו שזה על הקו הירוק. בתל־אביב ובירושלים כבר יש אוניברסיטה, ובפתח תקווה ראש העיר מאוד התלהב ועזר".
ממה הכי התרשמת אצל הסינים?
"מיכולת הביצוע שלהם והתכנון לעתיד. כשהייתי שגריר התקשר אלי שר השיכון והבינוי דאז, יואב גלנט, ואמר לי שהוא רוצה לבוא ללמוד איך הסינים בונים כל כך מהר. אמרתי לו: אגלה לך סוד, הסינים יודעים לעבוד, לתכנן ולבצע. אני הוזמנתי ונוכחתי בהצגת תוכנית החומש שלהם, שמסתכלת חמש שנים קדימה. היא לא רק מוצגת, היא גם מתבצעת. יום אחד בסיור נסענו על כביש חדש – שמונה מסלולים מעל אזור ביצות. שאלתי את המארחים מי צריך כביש משוכלל כזה באזור ביצות שומם? אמרו לי: עוד 50 שנה יגורו פה מיליונים, והם יצטרכו את זה. הסינים כבשו את אפריקה בלי לירות כדור אחד. הם רכשו שם שטחים חקלאיים עצומים. הם אוגרים קרקעות לעתיד, כשבסין לא יהיו מספיק עתודות קרקע לגידול מזון לתושבים. רק עכשיו האפריקאים מתחילים להבין והתחילו לעצור אותם במכרזים".
עד כמה חשובה השכלה אקדמית בסין?
"בשנים האחרונות סין רשמה זינוק לא רק בתחומי הסחר והכלכלה העולמית, אלא גם בתחום החינוך, והיא מדורגת במקום הראשון בעולם, בהישגי התלמידים בקריאה, מתמטיקה ומדעים. על פי מבחן פיז"ה (PISA) האחרון, שעורך מינהל החינוך של ה־OECD, סין הגיעה למקום הראשון בעולם בכל שלושת המקצועות. ממה שאני ראיתי יש כמה סיבות להצלחה של מערכת החינוך הסינית. אחת היא תוכנית אסטרטגית שמשרד החינוך הסיני החל ליישם ב־2010, במטרה להביא את התלמידים לצמרת העולמית. מספר שעות הלימוד השבועיות הוא הגבוה בעולם: בין 55 ל־60 שעות בשבוע בממוצע. בישראל לומדים בממוצע כ־45 שעות. יש השקעה בחינוך הקדם־יסודי יחד עם השקעה אדירה באוניברסיטאות – יש כיום 2,700 אוניברסיטאות בסין – כדי להביא אותן למובילות עולמית. עשיתי עשרות ביקורים באוניברסיטאות סיניות והרציתי שם באנגלית. יש סקרנות עצומה אצל הסטודנטים. הם רוצים להבין את הסוד למה לישראל יש כל כך הרבה פרסי נובל וטכנולוגיה מתקדמת. הם מייחסים את זה ליהדות. יש דמיון עצום בין תפיסות ביהדות לבין התפיסות הסיניות – המקום של המשפחה, ההקשבה להורים, למרצה, למפקד, הערכים המשפחתיים מעל לכל, בזה הם דומים לנו, כולל הדחיפה של הילדים ללמוד".
שנים היית בפוליטיקה, חלק גדול מהזמן במפלגת העבודה. אתה לא מתכוון לחזור?
"בזבזתי 12 שנה מחיי בפוליטיקה, ואני לא מתכוון לחזור. זאת לא מפלגת העבודה שאני מכיר. מרב מיכאלי כראשת המפלגה מוצאת חן בעיני, היא הוכיחה עצמה – בזה שהצליחה להיכנס לממשלה ובינתיים למצוא דרך להתנהל בה, אבל אני רוצה שמפלגת העבודה תהיה מה שהייתה תמיד: אלטרנטיבה לשלטון. הבנתי שאני לא קנדידט לפוליטיקה, נכון שכשר אתה משפיע, אבל רוב השרים יותר משפיעים בכותרות בעיתון בלבד, רובם לא באמת משפיעים במשרד. אחד הדברים שהרחיקו אותי מהפוליטיקה זאת השאלה 'מה זה מעניין אותך אם זה יושלם רק בעוד עשר שנים? אתה צריך להיבחר עכשיו'. לזכותה של הממשלה הזאת ייאמר שיש בה הרבה שרים שמתאימים לתפקידם ומציפים בעיות קיימות כמו רפורמת הכשרות וכו'".
ביבי נתניהו היה צריך ללכת?
"אני הייתי חבר ושר בממשלת ביבי. בשנים האחרונות הוא סטה לגמרי מהדרך, לא עסק במדינה אלא בעצמו. הוא היה חייב ללכת".
מה אתה חושב על מצבנו הבטחוני ועל מיגון העורף?
"האיומים על בטחון ישראל הופכים מאוד מורכבים ויותר גלובליים. אבל האיומים היום שונים, יש בעיה עם האיום האיראני שיכול להגיע קרוב דרך לבנון המתמוטטת. גם ארגוני הטרור נהיים מאוד מתוחכמים. נוצרת סביב ישראל טבעת אש שמתחילה בלבנון, סוריה, איראן ועד תימן. אלו מקומות שמהם ניתן לשגר טילים על ישראל, ולזה צריך ואפשר להיערך".
פורסם לראשונה: 07:13, 30.07.21