הארגון הפורטוגלי PATAV חושף תיעודים קשים מתוך אוניות משלוחים חיים שיצאו מפורטוגל לכיוון ישראל, כפי שקורה עשרות פעמים מדי שנה.
מדובר בתיעודים חשאיים שהציבו את המתעדים בסיכון רב, וצולמו בשנה שעברה. הם מעידים על תנאי מחיה קשים, זוהמה וסבל גדול לבעלי חיים. בין היתר, ניתן לראות בעלי חיים פצועים וחולים, בעל חיים מתבוססים בצואה, ובעלי חיים עומדים בצפיפות רבה ללא מזון או מים לצידם.
ארגון "ישראל נגד משלוחים חיים" יגיש השבוע תלונה רשמית למשרד החקלאות, בה ידרוש לעצור לחלוטין את המשלוחים החיים מפורטוגל.
"כל העולם מתעורר למלחמה בסחר האלים והמסוכן הזה, ואנו נחושים להוביל את החקיקה העולמית נגד הענף הזה. חשוב לציין כי לצד האכזריות הבלתי נתפסת כלפי בעלי חיים מדובר בסחר מסכן חיי אדם: ידוע לנו בוודאות כי לפחות מחלה אחת, שחפת הבקר, כבר מצאה דרכה לישראל מפורטוגל בשל המשלוח חסר האחריות הזה, המתנהל ללא מחשבה על רווחת בעלי החיים אלא רק על הגדלת המשלוח ככל הניתן, על חשבון סבל החיות ובריאות האדם", נכתב בתלונה שתוגש על ידי עו"ד לימור בר פרץ בשם ארגון "ישראל נגד משלוחים חיים".
בישראל מייבאים לתעשיית הבשר מאות אלפי עגלים וטלאים דרך הים מדי שנה. כיום, מגיעים משלוחים חיים מפורטוגל, רומניה, הונגריה, ליטא, צרפת, סרביה ואוסטרליה. בשנת 2019 הגיעו לישראל בסך הכל 691,327 בעלי חיים במשלוחים חיים, ומתחילת שנת 2020 ועד חודש אוגוסט הגיעו לישראל 419,162 אלף עגלים וטלאים. מדובר בירידה משמעותית מהנתונים המקבילים משנה שעברה, אז הגיעו 551,704 עגלים וטלאים.
עם זאת, השנה חלה עליה חדה בהגעת משלוחים חיים מפורטוגל לישראל, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בשנת 2019 פורטוגל ייצאה כ- 233,256 בעלי חיים, בעוד שהשנה היקף המשלוחים כבר עומד על 262,741 בעלי חיים- עליה של כ-12%.
תגובת משרד החקלאות: "משרד החקלאות רואה חשיבות רבה בשמירה על רווחת בעלי החיים, על כן המשרד מקיים פיקוח הדוק על יבוא בעלי חיים. בתוך כך, במקרים בהם מתגלים ליקויים, משרד החקלאות עורך בירור מול הגורמים הרלוונטיים. בכל מקרה חמור בתשתיות או תמותה חריגה, משרד החקלאות מתריע בפני היבואן, הרשויות במדינת המוצא והגורמים המוסמכים, ואם הליקויים חוזרים על עצמם, המשרד נוקט בהליכים עד כדי איסור היבוא לישראל באותו כלי שייט, שלילת רישיונות מהיבואן ואף איסור יבוא בעלי חיים מאותה מדינה. לצד זאת, חשוב להבהיר כי למדינת ישראל אין סמכות חוקית לאכוף חשד לעבירות צער בעלי חיים מחוץ למים הטריטוריאליים של המדינה. שכן האונייה היא טריטוריה של המדינה בה האונייה רשומה. מתוך כך, קיימת בעיה המונעת ממשרד החקלאות לאכוף את הנעשה מחוץ לשטחה. על מנת לחקור את המקרים ולרדת לשורש המקרים, נבקש לקבל את הסרטונים המלאים והלא ערוכים וכן את הפרטים הנמצאים בידיכם אודות האוניות. ככל שיידרש, המשרד יפעל על מנת למצות את הדין עם כל הנוגעים בדבר".
ירון לפידות, "מייסד ישראל נגד משלוחים חיים" התייחס לתגובת משרד החקלאות: "כארגון התנדבותי אנו בעלי יכולות מוגבלות וביכולתינו לדגום מעט מאד מהסחר האלים והבזוי. בכלל המשלוחים שתועדו ניתן לראות ליקויים שונים ומחפירים. עצוב שמשרד החקלאות עתיר התקציבים, מבקש מאיתנו שנבצע את עבודתו. כרגיל, משרד החקלאות בוחר לעצום עיניים ולתרץ את התיעודים החוזרים ונשנים כאירוע נקודתי. אנו מזכירים למשרד החקלאות כי המשרד הוא הגוף הממונה על אכיפת צער בעלי חיים. בנוסף אנו מקווים כי שר החקלאות יצפה בתחקיר ויבין כי האמת בשטח רחוקה ממה שמתארים לו הפקידים וכתוצאה מכך יוביל את החוק לעצירת המשלוחים החיים!".
מארגון "ישראל נגד משלוחים חיים" נמסר: "ברור לנו לחלוטין מדוע הציבור הזדעזע מהמראות הקשים שנחשפו באוניה. מזה שנים אנו טוענים כי התנאים באונייה מחרידים ומסוכנים, והאלימות כלפי בעלי החיים היא דבר שבשגרה. בפעמים הבודדות שהשגנו תיעודים מתוך אוניות, נחשפו הסודות שהתעשייה מנסה להסתיר, וכלל טענותינו אוששו".
עוד נמסר כי "עבודתנו מתבצעת בצמוד לארגון PATAV שאחראי לחשיפה החשובה, קשר עבודה שקיים עימו מיום הקמתו, וכולל סיוע טכני, לוגיסטי והדרכתי שלנו וכמובן פגישות עבודה. אנשי PATAV אחראים על תיעוד החיות בתחילת המסע ואנחנו על תיעודם בסופו, כאשר הן מגיעות ארצה. יחד עם האכזריות הקשה כלפי בעלי החיים, שתמנע שינה בלילה מכל אדם, התיעודים מוכיחים באופן חותך עד כמה מדובר בחממה למחלות, ועד כמה מסוכן הסחר הזה גם לבריאות בני האדם, וביחוד בימי מגיפת הקורונה, בהם הדבר האחרון שמערכת הבריאות צריכה היא מגיפה נוספת, שעלולה להביא אותה לקריסה סופית".
עוד בנושא: מחאה נגד המשלוחים החיים: