1,942 שנים אחרי שהזמן בפומפיי עמד מלכת, עדיין נמשכות החשיפות באחד מהאתרים הארכיאולוגיים החשובים והמפורסמים בעולם: בסוף השבוע הודיעו בפומפיי, שנחרבה בהתפרצות הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה, על גילוי מרכבה שלמה, שבה נעשה כנראה שימוש בטקסים שונים. מדובר באחת מכמה חשיפות באותו אזור, שתחילתן בכלל בחקירה בנוגע לחפירה בלתי חוקית.
המרכבה, עם חלקים מברזל ועיטורים מברונזה, נמצאה בשרידי התיישבות מצפון לפומפיי, מחוץ לחומות העיר העתיקה. היא חנתה בפורטיקו – מבנה שער מקורה הנישא על ידי עמודים - בכניסה לאורווה. באותו מקום נמצאו שרידי שלושה סוסים.
על מושב המרכבה ישב אדם אחד, או שניים. המרכבה מעוטרת במדליונים ממתכת שעליהם מצוירים נימפות, קופידונים וסאטירים (אדם-תיש), מה שהעלה את האפשרות ששימשה בטקסי חתונה. בפארק הארכיאולוגי פומפיי כינו את המרכבה "תגלית יוצאת דופן", ואמרו: "זו חשיפה ייחודית, שלא נראתה כמוה עד כה באיטליה, ובמצב שימור מעולה".
המרכבה לא נהרסה אף שהקירות והגג של המבנה שהייתה בו קרסו בהתפרצות הר הגעש, והיא שרדה ניסיון ביזה של שודדי עתיקות שחפרו תעלות באזור. בפומפיי אמרו כי באחת החפירות אמנם התקרבו שודדי העתיקות למרכבה שלה ארבעה גלגלים, אבל למרכבה לא נגרם נזק.
"נדהמתי", אמר לרשת NPR פרופ' אריק פולר מאוניברסיטת מסצ'וסטס אמהרסט, שהתמחותו היא תחבורה בפומפיי העתיקה. "רבים מכלי הרכב שכתבתי עליהם הם רגילים, כמו אוטו שלוקחים בו ילדים לכדורגל. זה למבורגיני. זו מרכבה ממש מפוארת". התגובה של הארכיאולוגית סופי היי מקיימברידג' הייתה דומה: "אני עדיין מחזיקה את הראש אחרי התגלית המדהימה הזו. הלסת שלי נפלה לרצפה".
המרכבה התגלתה על רצפת אחת הווילות העתיקות החשובות באזור, עם מבט פנורמי לים התיכון. בשנה שעברה מצאו ארכיאולוגים באותו אזור בפרברי פומפיי, צ'יביטה ג'וליאנה, את השרידים של אדם עשיר ומי שהיה כנראה העבד שלו. הם ניסו להימלט, אבל לא שרדו.
אחד מחלקי הברזל של המרכבה התגלה לראשונה ב-7 בינואר, מתחת לאפר שכיסה את האכסדרה בת שתי הקומות. הארכיאולוגים סבורים כי המרכבה שימשה בחגיגות ובתהלוכות, וייתכן שגם להסעת כלות לבית החדש שלהן.
בעבר אמנם נמצאו בעיר הרומית מרכבות ששימשו לתחבורה או לעבודה חקלאית, אבל זו הפעם הראשונה שנחשפה בשלמותה מרכבה שיועדה לטקסים. הווילה עצמה התגלתה אחרי שהמשטרה זיהתה חפירות חשודות ב-2017. שני בני אדם שחיים באזור האתר עומדים למשפט על חפירת יותר מ-80 מטר של תעלות במקום.
ההתפרצות הגעשית בשנת 79 לספירה הובילה למותם המיידי של אלפי בני אדם, החריבה את פומפיי השוכנת ליד נאפולי וכיסתה את חלקה הגדול של העיר הרומית תחת מעטה של אפר וולקני. הקבורה הפתאומית של העיר הגנה עליה מוונדליזם, מביזה ומאיתני הטבע. עתיקות התגלו לראשונה באזור פומפיי במאה ה-16, אבל העובדה שעיר שלמה נותרה מתחת לאפר התבררה רק 150 שנה לאחר מכן.
בעשרות השנים האחרונות הפכה העיר שקפאה בזמן לאחד מיעדי התיירות הפופולריים באיטליה. 2.5 מיליון תיירים מבקרים מדי שנה בפומפיי - אתר מורשת עולמית של אונסק"ו - וסוקרים את החנויות הרומיות, המרחצאות והבתים שהשתמרו. בעקבות מגפת הקורונה האתר נסגר למבקרים.