הם נוצרו לפני אלפי שנים, אבל מה שבתוכם נותר בגדר תעלומה: כעת משימת חקר מתכוונת לבחון את אחד מ"החורים הכחולים" הרבים שליד פלורידה, הבולענים שבתוך האוקיינוס.
מדענים נוהרים לחוף המפרץ של פלורידה על מנת להביט ב"חור כחול" בקרקעית האוקיינוס האטלנטי, שעומקו 130 מטר. לפי מנהל האוקיינוסים והאטמוספרה הלאומי בארצות הברית (NOAA), החור המסתורי הזוהר, שפתחו נמצא כ-50 מטר מתחת לפני הים, דומה לבולענים ביבשה.
האתר, שמכונה "בננה ירוקה", מושך אליו מדענים וחוקרי אוקיינוסים, שמקווים לקבל הצצה לתופעה. למרבה ההפתעה, הדיווחים הראשונים על חורים כחולים באזור התקבלו מדייגים ומצוללים חובבים, ולא ממדענים או חוקרים. יש בהם קהילות ביולוגיות מגוונות הכוללות אלמוגים, רכיכות, צבי ים וכרישים.
הצלילה ל"בננה ירוקה" מתוכננת לחודש הבא, ואחריה מתוכננת אחת נוספת בשנה הבאה. כל זאת, לאחר משימות חקר אשתקד לחור כחול אחר בפלורידה, חור אמברג'ק, שקטן בהרבה מ"בננה ירוקה" – הפתח שלו בעומק 34 מטר מתחת לפני הים והוא משתרע לעומק של 72 מטר מתחת לכך.
דגי מסור מתים בקרקעית חור כחול
המשימות בשנה שעברה היו המקיפות ביותר אי פעם לחקר חורים כחולים. אז נדהמו מדעני NOAA לגלות בתחתית חור אמברג'ק שני מסורנים קצרי-שן, מין של דג סחוס הנמצא בסכנת הכחדה חמורה. שני דגי המסור נמצאו מתים אך שלמים, ושרידיו של אחד מהם נלקחו לבדיקה.
באזור כבר אותרו יותר מ-20 חורים כחולים, אבל ההערכה היא שהמספר גבוה בהרבה. הם נוצרו לפני 8,000 עד 12 אלף שנים, אבל מה בדיוק נמצא בהם נשאר בגדר תעלומה. ב-CBS נכתב כי אחד החורים הכחולים המוכרים ביותר הוא זה שבדהב בסיני, מאתרי הצלילה המפורסמים - וגם המסוכנים - בעולם.
"ידוע מעט על חורים כחולים עקב חוסר הנגישות שלהם וחוסר הידע בנוגע לתפוצה שלהם", אמרו ב-NOAA. "הפתח של חור כחול יכול להיות בעומק של מאות מטרים מתחת לפני הים, וברבים מהם הפתח קטן מדי מכדי לאפשר כניסה של מיני-צוללת לא מאוישת למחקר".
החוקרים לא יודעים הרבה על אודות אותם חורים כחולים, אבל הם מקווים ללמוד אם הם קשורים למי התהום של פלורידה ואם מי תהום נכנסים למפרץ מקסיקו. הם מקווים בנוסף לראות אם החור הכחול מסתיר בתוכו מינים לא מוכרים של מיקרואורגניזמים.