במשך יותר מחודשיים איש לא ידע מה הוביל למותם המסתורי והפתאומי של מאות פילים בבוצוואנה. כעת יש תשובה - ולפחות בינתיים נראה שיד אדם לא קשורה בכך. בכיר ברשות הטבע המקומית אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי המוות נגרם ככל הנראה עקב רעלן טבעי.
סיריל טאולו, המנהל בפועל של רשות הטבע והפארקים הלאומית בבוצוואנה, אמר כי הבדיקות הראשוניות הראו שהסבירות שמחלה מידבקת הובילה למותם של לפחות 281 פילים קטנה מאוד. בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית הוא הסביר כי בקטריות מסוימות יכולות לייצר באופן טבעי רעלן, בעיקר במים עומדים.
במדינה שבדרומה של יבשת אפריקה התקשו במשך יותר מחודשיים להבין מה הסיבה למות הפילים ליד הדלתא של נהר אוקוונגו, בצפון בוצוואנה. הממשלה שלחה דגימות למעבדות בבוצוואנה, דרום אפריקה, זימבבואה וארצות הברית, וכעת כאמור נראה כי הסיבה היא כנראה רעלן טבעי.
לפי הדו"ח הראשוני, יותר מ-350 פילים מתו בשלושת החודשים האחרונים. עדי ראייה אמרו כי חלק מהפילים נראו צועדים במעגלים - סימן של ליקוי נוירולוגי - ואחרים נראו חלשים וכחושים. בין המתים היו פילים צעירים ומבוגרים, זכרים ונקבות.
"אם מסתכלים על הגוויות, חלק מהפילים נפלו ישר על הפנים שלהם, מה שמראה שהם מתו מהר מאוד. אחרים כנראה גססו לאט יותר, כמו אלו שהלכו סביב. אמר ניאל מקאן, האחראי על השימור בעמותה הבריטית "National Park Rescue". כ-70% מהפילים שמתו נמצאו ליד מקווי מים.
ציאניד, שנמצא בשימוש של ציידים בזימבבואה, היה יכול להיות גורם אפשרי למוות, אבל לפי דו"ח על אסון הפילים לא נראה שאוכלי פגרים גססו. פרט לציד, נשללה גם אפשרות שמדובר בהרעלת אנתרקס, שגרמה בשנה שעברה למותם של לפחות 100 פילים בבוצוואנה. שליש מאוכלוסיית הפילים באפריקה נמצאת בבוצוואנה.