החברה להגנת הטבע הגישה השבוע למועצה המקומית זכרון יעקב סקר הטבע שנערך בשטחה, בשיתוף פעולה עם קהילת חדרה והסביבה. בסקר התגלו ממצאים מרשימים במיוחד: 692 מיני צמחים שונים תועדו ו-260 מינים שונים של בעלי חיים נספרו, אך גם 342 מפגעים סביבתיים כגון אשפה, קרקע מזוהמת וצמחייה פולשת.
במסגרת הסקר, שנערך לאורך שנת 2019, אותרו ונסקרו אתרי טבע בתחום השיפוט של זכרון יעקב, סביב ובלב המרקם הבנוי, ובסך הכל נסקרו 81.6% משטחי המושבה.
סוקרי החברה להגנת הטבע תיעדו 614 ממצאים נקודתיים (בוטניים, זואולוגיים, גיאולוגיים והידרולוגיים), במגוון גדול של בתי גידול: יער פארק, חורש ים-תיכוני, יער נטע-אדם, שיחייה ים-תיכונית, בתה ים-תיכונית, בתי גידול לחים, בוסתנים וחקלאות מסורתית, חקלאות אינטניסיבית, מחשופי סלע ומצוקים.
בסקר הבוטני התגלו 564 מיני צמחי בר, ארבעה מיני צמחים בסכנת הכחדה, שני מינים אנדמיים לישראל, 89 מינים זרים, 39 מינים פולשים, מין אחד נדיר מאוד ו-50 מינים מוגנים, ביניהם: רקפת מצויה, בן-חצב יקינתוני, צבעוני ההרים וסחלב שלוש-השיניים.
בנוסף לכך, במסגרת הסקר הזואולוגי, נמצאו 260 מינים שונים של בעלי חיים, הכוללים עופות, יונקים, דו-חיים, זוחלים ופרפרים - מתוכם 9 מינים בסכנת הכחדה כמו צבי ארץ-ישראלי, צב יבשה מצוי, בז ערב וקרפדה ירוקה.
התגלה כי השטחים יער אלונה, נחל תנינים עליון, עוטף גבעת עדן, נחל כברה וחורשת לנגה, מהווים אתר קינון מרכזיים למגוון מיני ציפורים. בנוסף, מופו 188 תשתיות לקליטת קהל.
"זכרון יעקב התברכה בשטחים פתוחים ערכיים המקיימים מגוון רחב של מיני צמחים ובעלי חיים. עד לפני כמה שנים הסביבה העירונית לא נתפסה כשותפה לשמירה על המגוון הביולוגי. אולם במיוחד עכשיו, כשמשבר הקורונה הוכיח לכולנו את חשיבותו של הטבע העירוני הנמצא במרחק נגיעה לבתינו הודגשה גם האחריות של השלטון המקומי בשמירה, טיפוח, תכנון וניהול של אתרי טבע עירוניים נוספים", אמרה קרן לביא מזרחי, מ"מ מנהלת יחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.
זיו דשא, ראש המועצה זכרון יעקב, אמר כי "ממצאי הסקר מדגישים את היותה של זכרון יעקב ׳הפנינה שעל ההר׳ גם במגוון המינים הטבעי הסובב אותה. משימתנו היא לשמור על אותם אוצרות טבע לדורות הבאים. אנו במועצה המקומית נאמץ את ממצאי הסקר, ונעשה בהם שימוש מושכל לפני כל תכנון, פיתוח ובינוי חדש במושבה שלנו, ובנוסף נשלב את ממצאיו בפני אוכלוסיות נרחבות ובעיקר אוכלסיית תלמידי בתי הספר.
"אני מבקש להודות למחלקה לאיכות סביבה וקיימות על הובלת הפרויקט, למשרד להגנת הסביבה על הליווי ולצוות המקצועי הנפלא של החברה להגנת הטבע על הביצוע".
תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה, הוסיפה כי המשרד להגנת הסביבה רואה חשיבות רבה בשמירה על הטבע המקומי ומברך על השלמת הסקר בזכרון יעקב. "ממצאי הסקר מדגישים את העושר הנמצא בזכרון יעקב וסביבתה ואת חשיבות השמירה על אתרי טבע במרחב הבנוי כחלק בלתי נפרד ממאמצי שמירת הטבע בישראל.
עוד אמרה תמר: "הסקר יאפשר למועצה לתכנן ולנהל את השטחים הטבעיים שבה בצורה נכונה יותר, בכדי לשמור על תפקודן של המערכות האקולוגיות והמשך הרציפות האקולוגית. אנחנו מקווים שלאור ממצאים אלו, לצד פיתוח מיטבי ומקיים, זכרון יעקב תשמור על ערכי הטבע הייחודיים בה, ותנגישן לציבור. צריך לקחת בחשבון ששינויי האקלים ישפיעו על המערכות האקולוגיות, ונדרשת היערכות גם ברמת השלטון המקומי, שיפעל לשמירה על המגוון הביולוגי בתחומו".
במהלך העשור האחרון ערכו סוקרי החברה להגנת הטבע כ-50 סקרי טבע עירוניים במסגרת קולות קוראים של המשרד להגנת הסביבה, וקודמו יוזמות נקודתיות לתכנון וניהול שטחי טבע בעיר. סקרים אלו מספקים בסיס מידע מקיף ומעודכן אודות המגוון הביולוגי ומיקומו במרחב העירוני ומהווים תחילת תהליך, שבערים רבות כבר הוביל לשילובן של תשתיות טבעיות בקידום ניהול ותכנון עירוני בר-קיימא.
רוצים לגלות את הטבע העירוני המיוחד בזכרון יעקב? החברה להגנת הטבע הכינה אתר מיוחד שמרכז את 23 אתרי הטבע העירוניים במושבה: לחצו כאן
לחצו כאן לריכוז כלל ממצאי הסקרים שנערכו על ידי החברה להגנת הטבע מאז ומעולם.