קיכלי רונן, מהזמרים האיכותיים ביותר בין ציפורי השיר, הוקלט השבוע במסגרת מחקר הנערך בתחנה לחקר ציפורי ירושלים על שם נילי ודוד של החברה להגנת הטבע, הסמוכה למשכן הכנסת.
ההקלטה בוצעה על ידי איה מארק, סטודנטית לתואר שני באוניברסיטה העברית. במסגרת המחקר, בהנחיית ד"ר אורן קולודני מהאוניברסיטה העברית ופרופ' יזהר לבנר וד"ר יוני וורטמן ממכללת תל חי, חוקרת מארק האם ישנם דיאלקטים שונים באוכלוסיות הבולבולים בארץ, והאם הפרטים יכולים ללמוד קריאות מדיאלקטים אחרים.
מכשירי ההקלטה שהציבה בסמוך לקריית הלאום קלטו את שירתו הייחודית של הקיכלי, שנחשב לאחד ממבשרי האביב, ובחודשים הקרובים הציפור תתחיל לנדוד צפונה לאירופה.
לדברי עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, השקט היחסי במהלך הסגר מאפשר לקיכלי להתאמן ללא הפרעות.
מארק סיפרה כי ישנם שלושה אתרים בצפון ואחד בירושלים שבהם היא מקליטה, לוקחת דגימות גנטיות ומסמנת פרטים. "המטרה היא לאפיין את הרפרטואר בכל אזור ולבדוק האם ישנם הבדלים. בנוסף לכך, נבדוק האם בולבולים יכולים לאמץ קריאות מדיאלקטים שונים. מאנליזה ראשונית של קריאות הבולבולים ניתן לאפיין רפרטואר רחב של מילים. המילים מורכבות מהברות שחוזרות על עצמן במילים שונות.
"אנחנו נעזרים בהקלטות ידניות של צפרים ושל מתנדבים רבים בארץ על מנת לקבל תמונה גיאוגרפית רחבה של דיאלקטים ובניסיון לחבר התנהגות וזוויג לקולות. בנוסף, ישנם מקלטים אוטומטיים שהוצבו במקומות אסטרטגיים", הוסיפה מארק.
קיכלי רונן (פירוש השם המדעי: philos -אוהב ו-melos - זמרה/שירה) מכונה גם "הסוכן החשאי", "אלוף הדיסקרטיות" ו"מר פרופיל נמוך". הוא ניזון בעיקר מפירות, חרקים, תולעים, וחלזונות, ונמצא לעתים קרובות על הקרקע.
בחברה להגנת הטבע מציינים כי הוא נפוץ בכל אירופה ואזורים נרחבים באסיה (כולל סיביר), מחבב נופי חורש, יער, גנים, פארקים ומטעים. בישראל, הוא חולף וחורף מצוי - מגיע בסוף אוקטובר, והאחרונים עוזבים לרוב בסוף מרץ. נפוץ יותר בגליל ובגולן, לא מופיע בכמויות גדולות בכל החבל הים תיכוני.