הלווייתן, שהפגר שלו התגלה אתמול בשמורת ניצנים, מת לפני כשבועיים ומותו אינו קשור לזיהום הזפת החמור בחופי ישראל. כך עדכנה בצהריים (יום ו') רשות הטבע והגנים.
מבדיקה עולה כי מדובר בזכר בוגר ולא בגור. אורכו של הלווייתן המצוי שמת הוא כ-17 מטרים ומשקלו כ-25 טונות. לווייתנים בוגרים מהמין הזה יכולים להגיע לאורך של 24 מטרים.
הבוקר נלקחו דגימות מפגר הלווייתן על ידי ד״ר אביעד שיינין מתחנת מוריס קאן לחקר הים ועמותת דלפיס. הדגימות יבדקו באוניברסיטת חיפה.
ד"ר שיינין אמר כי "זהו בעל החיים השני בגודלו בעולם אחרי הלוויתן הכחול. הם נפוצים במערב הים התיכון, אך נדירים באגן המזרחי".
הזכרים של הלוויתנים המצויים מגיעים לאורך ממוצע של 25-19 והנקבות באורך של 27-20 מטר. על פי הערכות, משקל של לוויתן מצוי בוגר באורך 25 מטר הוא כ-70 טונות.
הביקורים שלהם באזור ישראל די נדירים. ביולי 2016 נראה גור לוויתן מצוי באורך של כ-10 מטרים מול חופי תל-אביב והרצליה. מדובר היה בלווייתן שנצפה חודש קודם לכן באזור שדות ים וקיסריה. הלוויתן נצפה מול חופי תל אביב במרחק של כ-150 מטר ואז הצפין אל אזור הרצליה ומשם הוא המשיך בתנועה איטית במרחק של כ-500-100 מטר מהחוף.
בשנת 2012 דווח על לוויתן מצוי באורך של כשמונה מטרים מול חופי אשדוד ואשקלון. במאי 2010 תיעדו חוקרי המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים לראשונה בישראל, לוויתן אפור שככל הנראה תעה בדרכו, באורך של כ-15-12 מטר סמוך לחופי הרצליה. החוקרים העריכו כי הלוויתן שמצוי בדרך כלל באזור מערב ארה"ב ורוסיה תעה בדרכו במהלך הנדידה. ב-2009 הגיע לביקור לוויתן מצוי מול חופי תל אביב ב-2009. איש צוות של המרכז להצלת יונקים ימיים (מחמל"י) הבחין בלווייתן בעת אימון יאכטות מחוץ למרינה בתל אביב בשעות הבוקר ולאחר כמה שעות, הגיעו דיווחים על לוויתן ליד נמל אשדוד וההערכה הייתה שמדובר באותו פרט.
ב-2008 נצפתה גורת לוויתן מצוי באורך 14 מטר ובמשקל של כ-13 טונות, במעגן של חברת קצא"א (קו צינור אשקלון-אילת) באשקלון. אנשי מחמ"לי מיהרו למקום וגילו כי נקבת הלוויתן פצועה ותשושה. כעבור שעה קלה, בעוד הם שוקלים כיצד להעבירה לטיפול רפואי, היא מתה.