החופש הקצר הסתיים מעבר לגבול: בז צוקים, ששוחרר לפני כחודש מישראל לטבע, נלכד בסוריה באזור שבו משמשים בזים בין היתר לבזיירות (ציד בעזרת עופות דורסים).
הבז, שזכה לכינוי 09 צהוב, נולד בגרעין רבייה בישראל. בזמן שהיה חופשי הוא טס לירדן, סוריה, לבנון, עמק החולה ומשם שוב חזר לסוריה.
אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים סיפר כי במסגרת פרויקט פורשים כנף, המשותף לרשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע וחברת החשמל לביסוס ושמירה על העופות הדורסים בישראל - פועלים להשיב את בז הצוקים לחבל הים תיכוני, ממנו נכחד כליל בסוף שנות ה-60' של המאה הקודמת. רק השנה שוחררו 14 פרטים מגרעין הרבייה של הפרויקט, כולם ילידי הגרעין. כל הבזים המשוחררים נושאים משדרי GPS וכך מזהים את מסלולם וחלילה – פגיעה.
הפרטים שוחררו בשמורת טבע חי-בר כרמל. כצפוי מהביולוגיה של המין, חלקם החלו לשוטט לטווחים ניכרים. בשוטטות זו יש תמותה ניכרת כחלק מתהליכים דמוגרפיים. אבל, לצד בעיות שרידות טבעיות, חלק לא מבוטל נפגע מגורמים אנושיים. שני בזים התחשמלו בטורקיה, ואחד נפגע בנמל חיפה שם ניסה לצוד יונים. כאמור, בז נוסף נלכד בסוריה.
יש לציין את שיתופי הפעולה בין ארגונים ואנשי שמירת טבע. שני הבזים שהתחשמלו בטורקיה נאספו על ידי קולגות העוסקים גם במיגון קווי מתח מפני התחשמלות. גם גופים בינלאומיים מגלים עניין בנושא, מכיוון שלא רק עופות דורסים מישראל נפגעים בטורקיה מהתחשמלות.
מומחים בתחום הצפרות אומרים כי עקב הציד הפרוע של בזים לבזיירות, תת המין המקומי-המזרח תיכוני, כמעט שנכחד מחצי האי ערב. בישראל נותרה אוכלוסייה המוגדרת בסכנת הכחדה חמורה של כ-35-30 זוגות, כולה נמצאת בחבל המדברי.