לאחר שאתמול (יום ד') נצפו גושי זפת לאורך החוף מהרצליה ועד עתלית, 150 עובדי רשות הטבע והגנים ומתנדבי אקואושן יצאו לנקות את הזיהום. במסגרת הניקיון, מצאו עובדי הרשות שחף בחוף דור וצב ים קטן בחוף פלמחים. שניהם נפגעו מהזפת. הצב והשחף פונו לטיפול רפואי בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי לאחר שנוקו מהזפת בשטח.
עיקר הזפת הינה בחוף גלים, שמורת ים דור-הבונים וים גדור. ריכוזים קטנים יותר נצפו גם בחוף השרון, פולג ובית ינאי. היום, פעולות הניקיון מתבצעות בעיקר בחוף גלים, שמורת הבונים, וחוף גדור.
גיא איילון מנהל מחוז צפון ברשות הטבע והגנים: "רשות הטבע והגנים יצאה הבוקר לטפל בזיהום החופים המסיבי בזפת כדי למזער את נזקי הזיהום. הרשות פועלת בכל גזרות החוף של שמורות הטבע והגנים במבצע ניקוי הזפת".
במשרד להגנת הסביבה ציינו כי מקור הזיהום עדיין אינו ידוע, ונראה כי מדובר בפליטה של שמנים או נפט מכלי שיט שעבר מול חופי ישראל. באירוע מסוג זה, כאשר לא ידוע מקור הזיהום, פעולות הניקוי מבוצעות על-ידי בעלי תוכניות החירום - בעיקר הרשויות המקומיות החופיות. אך בניגוד למצב שבו יש מקור ידוע, שאותו ניתן לתבוע על הוצאות ניקוי, במצב הנוכחי אין מקור זיהום, ולכן גם אין מקור לתביעה ולשיפוי בגין הוצאות הניקוי.
עוד נמסר מטעם המשרד כי נחיתות של זפת תועדו עד כה בחופי 16 רשויות מקומיות בישראל: המועצה אזורית מטה אשר, עכו, חיפה, טירת הכרמל, חוף הכרמל, ג'יסר א-זרקה, חדרה, עמק חפר, חוף השרון, נתניה, הרצליה, תל אביב, בת ים, ראשון לציון, אשדוד, וחוף אשקלון שבה התגלו הבוקר נחיתות זפת.
לפיכך, השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, הנחתה את יו"ר הנהלת הקרן ומנכ"ל המשרד, דוד יהלומי, לפנות לחברי הקרן למניעת זיהום הים כדי לעשות שימוש בסעיף התקציבי המאושר למימון פעולות ניקוי במקרי חירום. "האירוע הנוכחי עונה לקריטריון זה ובהתאם למטרות הקרן, ומשום כך ניתן לסייע תקציבית לרשויות המקומיות שישלימו את ביצוע הניקוי על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה", אמרה השרה.
אם מצאתם חיה פצועה - דווחו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*.