מרחבות הטקס במוסדות להשכלה גבוהה למסך המחשב: בשבוע שעבר העניק הטכניון 231 תארי "דוקטור לפילוסופיה" לשנת תש"ף. כ-40% מהדוקטורים החדשים הן נשים. כשליש מ-231 הדוקטורים החדשים למדו במסלול הישיר לדוקטורט. הדוקטור הצעיר ביותר הוא בן 25 והמבוגר ביותר - בן 62. הבוגרים נולדו ב-25 ארצות שונות ולמדו ב-22 יחידות אקדמיות שונות בטכניון. שלושה מהם הם עולים חדשים – מאורוגוואי, מארצות הברית ומבריטניה. 23 ממקבלי התעודה הם סטודנטים מחו"ל, שבאו לישראל במיוחד כדי ללמוד לדוקטורט בטכניון, וארצות המוצא שלהם רבות ומגוונות: אוקראינה, אורוגוואי, ארמניה, ארצות הברית, דרום קוריאה, הודו, חבר העמים לשעבר, מקסיקו, סין, ספרד, סרביה, פולין ושוויץ.
נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון בירך את מקבלי התואר, משפחותיהם וחבריהם ואמר כי "זהו יום מיוחד, יום חג לכם – וגם לנו, מוריכם. ליווינו והנחנו אתכם במסע מופלא שראשיתו ברורה ואת סופו עיצבתם בדמותכם". פרופ' סיון דיבר על התגייסותו המחקרית של הטכניון לבלימת המגפה ולהצלת חיים ועל המעבר המהיר להוראה מקוונת ולבחינות מקוונות. "משבר הקורונה החזיר את המחקר המדעי למרכז הבמה," אמר נשיא הטכניון. "הוא שב ומזכיר לכולנו שהמדע והטכנולוגיה הם יותר מקיצור דרך לחיי יום-יום נוחים וקלים. הם ניצבים בלב ההתמודדות עם המחלה ועם הבדידות הכפויה. הם מצילי חיים במובן הכי ישיר, אבל גם מאפשרים את הקשר האנושי החיוני כל כך לקיום האנושי"
"הגורמים המשפיעים ביותר על שגשוג הטכניון הם חברי הסגל והדוקטורנטים", אמר דיקן בית הספר לתארים מתקדמים פרופ' דן גבעולי בטקס. "אתם והמנחים שלכם מהווים את היסודות המחקריים של הטכניון. אנחנו גאים בכם מאוד על ההישג המשמעותי שלכם – ונהיה גאים גם בכל הישגיכם בעתיד. נשמח לחשוב שההישגים העתידיים האלה הם גם פרי של החינוך שקיבלתם כאן".
בשם הדוקטורים החדשים דיברו שמרית אברהם ובן קורין, שקיבלו תוארי דוקטור ברפואה. השניים נחתו לאחרונה בסן-פרנסיסקו, שם יחלו את לימודי הפוסט-דוקטורט. לדבריהם הם התלבטו אם להמשיך לפוסט-דוקטורט או לעבודה בתעשייה ומצאו את שביל הזהב: פוסט-דוקטורט בתעשייה, במעבדת מחקר של חברת הביוטכנולוגיה הענקית Genentech.
מחקריהם של הדוקטורים החדשים משתרעים על פני מרחב עצום של נושאים ודיסציפלינות, ואלה כמה מהם: שיפור דרמטי בהפקת חשמל מאור השמש, השפעת התאטרון על המרחב העירוני ועל גבולותיו, הפקת ידע על רשת החשמל העירונית על סמך ריצוד נורות, הובלת תרופות אל המוח בתוך שבבי סיליקון, תופעות קוונטיות וסמי-קלאסיות, גילוי משפחה חדשה של חלבוני חישת אור במי הכינרת, כלי נגינה חדשניים המפיקים צלילים מכוסות יין בהשפעת כלי מיתר, תכנון בתי חולים ממוקדי-מטופל, מסלול השפעתם של שיבושים במערכת הלב על התפתחות סרטן, כיצד מזהה התנשמת את המכרסם הרץ בעשב.
תעודה עד הבית
המרכז האקדמי פרס ברחובות החליט להתגבר על כל המכשולים באמצעות יוזמה יצירתית: ערכת 'טקס סיום אישי' אשר מגיעה במשלוח עם שליח עד פתח ביתו של כל בוגר ובוגר.
כל אחד מ-1,200 הבוגרים ו-300 המצטיינים, קיבלו לביתם מארז עם ברכה אישית, דיפלומת סיום, כובע בוגרים ושי. כדי להפוך את המארז לאישי, צילמו וערכו במרכז האקדמי פרס 1,200 סרטונים - לכל בוגר ובוגרת - עם הקדשה אישית מראש החוג בו הם למדו, או מנשיא המרכז - למצטייני הנשיא. הצפייה בסרטון האישי נעשתה באמצעות סריקת קוד QR ייחודי הנמצאת על הברכה שבמארז. הבוגרים, מצידם, התבקשו לצלם את עצמם זורקים את הכובעים אותם קיבלו בערכה באוויר, עבור סרט שיופק – כדי להשלים את החוויה.
חלק מהבוגרים אף זכה לביקור אישי של הנהלת המרכז האקדמי פרס, שהגיעו לביתם בהפתעה במקום השליח. פרופ' רון שפירא, נשיא המרכז האקדמי פרס, אמר: "היינו שמחים להתרגש ולחגוג יחדיו עם הסטודנטים ובני משפחותיהם, החברים לספסל הלימודים וסגל המרכז, אולם השנה מאתגרת במיוחד, אילצה אותנו לבצע שינויים, מבלי לפגוע במעמד המרגש. אמנם לא יכולנו לברך את כולם כמקשה אחת מעל בימות הטקסים, אך דאגנו לברך כל סטודנט/ית באופן אישי עד לפתח ביתו. אנו מאמינים כי סיום תואר הוא מאורע חשוב ומכונן וכי עלינו לכבד אותו בחגיגיות הראויה".
טקס עם זמר
גם באקדמית תל אביב יפו נערך טקס סיום חגיגי, בהשתתפות הבוגרים. את הטקס, שנערך באפליקציית זום, הנחתה השחקנית והזמרת אניה בוקשטיין. במהלך הטקס הופיע הזמר אברהם טל והוקרנו סרטונים.
כמו כן, בטקס הווירטואלי חולקו תעודות לסטודנטים המצטיינים של השנה.
בטקס נשא דברים נשיא האקדמית, פרופ' שלמה בידרמן, בנאומו אמר כי "בשנים האחרונות אנו נתקלים לעתים מאד מזומנות בשינויים המהירים והדרמטיים שמתרחשים במציאות שבה אנו חיים. המכללה, כמו כל מוסדות האקדמיה והחינוך, חייבת לזרום ולהתקדם עם שינויים אלה, לאמץ אותם, להסתגל שוב ושוב לשיטות הוראה חדשות. דרכי תקשורת אחרות, ערוצים לא מוכרים של ידע ותהפוכות בלתי צפויות בשוק העבודה. חלילה לנו להיתפס לא מוכנים למציאות המאתגרת החדשה שבה אנו מצויים".