סוגיית החתולים המשוטטים, המכונים גם "חתולי רחוב" או "חתולי קהילה", נמצאת על סדר היום הציבורי בישראל ובעולם מזה מספר עשורים. צפיפותה של אוכלוסיית החתולים המשוטטים בסביבה העירונית גבוהה, וזאת עקב שפע של מזון זמין, כושר התרבות גבוה ונטישה ושוטטות של חתולי בית. כיום, מספרם המוערך של חתולי הרחוב בישראל עומד על כמיליון חתולים.
הגידול המתמשך במספר החתולים המשוטטים מייצר חששות כבדים בנוגע לרווחתם, ברמה האינדיבידואלית וברמת האוכלוסייה. בנוסף, קיים חשש לבריאות הציבור ובריאות בעלי חיים אחרים, בהם גם חיות בר כגון קיפודים. על פי הנתונים של אגף רווחת בעלי חיים במשרד החקלאות, חתולי רחוב סובלים מאחוזי תמותה גבוהים. 75%-90% מהגורים לא שורדים עד גיל שנה. חתולים בוגרים חיים בממוצע פחות מחמש שנים, בהשוואה לחתול הביתי שחי בממוצע 15-10 שנים. כמו כן, כשליש מהחתולים המשוטטים מוצאים את מותם כתוצאה מפגיעות רכב, מחלות, תקיפות כלבים, המתות חסד או פגיעות אחרות.
הגידול המתמשך באוכלוסיית החתולים פוגע גם במארג האקולוגי המקומי ובחיות הבר שנטרפות על-ידי חתולים או נפגעות ממחלות המועברות על ידם. בנוסף, חלק גדול מהציבור סובל ממפגעים או מטרדים הקשורים בריבוי חתולים משוטטים, לרבות: מפגעי ריח ותברואה, פיזור אשפה, חדירה לבתים, רעש ועוד.
"אנחנו רוצים לדעת מה הציבור אומר בנוגע לסירוס ועיקור, איך לייעל את הנושא", אומר לירן פליטמן, מרכזת מדיניות באגף במשרד החקלאות. "איזה שיטות לכידה עדיפים? בישראל האכלת חתולים נעשית בהיקף שלא רואים בעולם, אך יש הסכמה רחבה שהאכלת חתולים היא חיובית. אנחנו רוצים לנסות להגיע לפתרון. לדוגמה, הסדרת האכלה. באיטליה יש מאכילות חתולים, עם קפטנים של אזורים והן משתפות פעולה עם הרשויות. בסין המציאו מתקן האכלה שבו רק חתול עם שבב הדלת נפתחת עבורו. אנחנו עוד לא שם".
באגף פועלים לטובת גיבוש מדיניות סדורה בנושא עבור בעלי החיים ועבור בני האדם. משרד החקלאות החל לפני מספר חודשים בהליך שיתוף ציבור עם בעלי עניין והציבור הרחב בנושא. התהליך מורכב מעשרה חלקים וכולל: ראיונות עומק עם מומחים בתחום, וטרינרים, עמותות הפועלות למען בעלי החיים, רשויות מקומיות, מאכילי חתולים והציבור הרחב, הפצת סקר לצורך העלאת רעיונות ויידוע הציבור, קבוצות מיקוד, פורום ציבורי, שולחנות עגולים ועוד. ההליך נמצא כעת באמצע הדרך.
כעת, מזמין אגף רווחת בעלי החיים במשרד החקלאות את הציבור הרחב לבוא לשמוע ולהשמיע את דעתו ביום רביעי הקרוב, אז יתקיים מפגש וירטואלי עם נציגות אגף רווחת בעלי חיים במשרד החקלאות.
במשרד החקלאות מדגישים כי המטרה בתהליך היא גיבוש מדיניות סדורה בנושא לצורך בקרה וויסות של אוכלוסיית החתולים המשוטטים, וכפועל יוצא מכך שיפור רווחת החתולים, שמירה על בריאות הציבור ובעלי החיים וצמצום הפגיעה האקולוגית-סביבתית.
יעל ארקין, מנכ"לית "תנו לחיות לחיות", אמרה כי "שיתוף הציבור הוא בהחלט דב מבורך, אלא שבמקרה הזה מדובר בדרך יצירתית במיוחד של המשרד לא לבצע את המשימה העיקרית המוטלת עליו - לדאוג לביצוע עיקור וסירוס כנדרש בחתולים הקהילה. כך, אגב, עדיף לקרוא להם אם מעוניינים להתחיל בשינוי- לתשומת לב משרד החקלאות. כבר הושג התקציב הנדרש אבל אין מספיק מי שיסרס ויעקר, וזו בהחלט סוגיה שהמשרד יכול לפתור מבלי להטריח את הציבור. הארגונים המוזמנים אף הם לזום המדובר, כבר נועדו עם המשרד לפני חצי שנה. העברנו התייחסות והמלצות אבל מאז לא קרה דבר".