הלבקנות, מחלה גנטית שגורמת לאובדן מלא או חלקי של צבע (פיגמנטציה) העור, העיניים והשיער, לא קיימת רק בקרב בני האדם, אלא גם בבעלי חיים אחרים, ביניהם ציפורים. אבנר רינות, סוקר ביחידת סקרי טבעי עירוני בחברה להגנת הטבע, תיעד לאחרונה שתי ציפורים לבקניות: טבלן גמדי וסלעית הערבות.
טבלנים גמדים הם עופות נפוצים, המצויים בגופי מים רבים בישראל. צבעי נוצותיהם שחור, אפור וערמוני, ובסיס מקורם בעל כתם צהוב בולט. אולם, בתיעוד נדיר וייחודי ביותר, צולם טבלן גמדי לבקן. רינות תפס את התמונה המיוחדת בבקעת בית נטופה שבגליל התחתון.
גם סלעית הערבות ידועה בצבעיה הכהים יחסית, שנעים בין חום, אפור ושחור, אולם רינות צילם פרט לבקן בעמק בית שאן. לדבריו, לא נדיר לראות ציפורים עם לאוציזם (בהרת) - תופעה בה נוצות הציפור בהירות במיוחד ואף לבנות, בין אם חלק מהנוצות ובין אם כולן, אך ציפור לבקנית לחלוטין נדיר לראות בטבע, היות ופרטים כאלו לא שורדים הרבה.
סיכויי ההישרדות של ציפור לבקנית אינם גבוהים מאחר שהפגם הגנטי עלול לפגוע ביכולת ההסוואה והציד שלה. בנוסף לכך, המראה הבהיר עלול לפגוע גם ביכולות הרבייה שלה מאחר שהיא נחשבת לפרט חריג בקרב בני מינה. "הרגישות לאור ולקויות הראייה המאפיינות ציפורים הסובלות מפגם זה ומובילות בדרך כלל לטריפה עוד בשלב הפריחה מהקן", ציין רינות.
בחברה להגנת הטבע מסבירים כי ציפור המסוגלת לייצר מלנין מכל סוג שהוא לא נחשבת כלבקנית. "בטבע ישנן ציפורים עם נוצות לבנות חלקית או לבנות לגמרי, אך הן לא לבקניות. ניתן להבחין ביניהן כאשר המקור, הרגליים והעין לא מאבדות את צבען. הפרעת פיגמנטציה, בה ישנו מחסור מוחלט בשני סוגי המלנין והתוצאה היא ציפור לבנה לגמרי, בדרך כלל. גם העור והעיניים חסרי צבע - העיניים נראות אדומות והעור ורדרד בגלל צבע הדם הבולט מאחורי הרקמה חסרת הצבע", ציין אבנר רינות.