תגלית נדירה: ירבוע גדול התגלה בשמורה בנגב המערבי. הירבוע הגדול הוא מין בסכנת הכחדה בישראל, לאחר שתחום התפוצה שלו צומצם משמעותית בשל חקלאות, ציד והרס בתי גידול. בסקרים שביצעו אנשי רשות הטבע והגנים לאורך השנים דיווחו על תצפיות בודדות בלבד של המכרסם החמקמק. חוקרי רט"ג ניסו להעריך היכן אוכלוסיית הירבועים הגדולים מצויה, בין היתר כדי לשמר את חלקות הטבע המדבריות בהן הוא חי.
לאור התצפיות הנדירות והבודדות החליטו לבצע פרויקט מקיף בנגב הצפוני, שמטרתו להעריך את תפוצת האוכלוסייה וצפיפותה. חוקרי רט"ג ביצעו תצפית לילית בשמורת פארק הלס, שמורת טבע בנגב המערבי, וקיוו לצפות וללכוד את הירבוע הנדיר. באוגוסט האחרון סיירו החוקרים ברכב וניסו ללכוד את הירבועים, ששוחררו במקום לאחר מכן. להפתעתם הם הבחינו בלא פחות מ-33 ירבועים.
"התפוצה של הירבוע הגדול, מין נגדיר בישראל, מצומצמת. הוא נפוץ בצפון סהרה ממרוקו במערב ועד מצרים במזרח כולל סיני ובישראל בנגב. אלה חיות קטנות ומאוד קשה להעריך כמה פרטים יש בעולם. מדי שנה יש בישראל אולי תצפית אחת או שניים של הירבוע הגדול. הוא מכרסם השוכן במחילה, ומי שלא נוסע בלילה עם זרקור לא יראה אותו. אף אחד לא יכול להעריך מתי החלה ירידה משמעותית בתפוצת המין בישראל. לא יודעים הרבה על הירבוע, שכן אין הרבה מחקרים שנעשו עליו", אומר הזיאולוג ד"ר בני שלמון. התצפיות האחרונות של המין היו באזור בקעת ערד ואזור נאות חובב ואשלים.
בישראל קיימים שני מיני ירבועים, מצוי וגדול. יש להם רגליים אחוריות ארוכות ובעת סכנה הם מסוגלים לזנק למרחק אדיר של עד שני מטרים ויכולים לנתר לגובה של כמטר. הירבועים הגדולים פעילים בעיקר בשעות הלילה.
ד"ר אסף צוער, אקולוג מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, אמר כי "לפחות 20-10 שנה לא הייתה עדות לצפיפות כזו של ירבוע גדול. כבר שנים רבות יש מעט תצפיות של הירבוע ואנו חוששים שהתפוצה שלו הולכת ומצטמצמת. הסקר האחרון שערכנו הפתיע אותנו. גם סקרים של אקדמאים לא מצאו צפיפות כזו. הממצאים האלה משמחים אותנו מאוד. זו חיה מדהימה".