ארכיאולוגים של רשות העתיקות, שהגיעו לחפור מתחת לחומת ירושלים במוזיאון מגדל דוד, גילו הפתעה לא כל כך נעימה. התברר להם שקטע של כמה עשרות מטרים מחומת העיר העתיקה בירושלים, הנקראת "חומת המצודה", נבנתה ללא בסיס. למעשה – הבנייה נעשתה על שפכים.
אילת ליבר, מנכ"לית מוזיאון מגדל דוד, סיפרה כי "השנה הייתה 1538, הבונה הוא סולימאן המפואר, שידוע כבונה חומות ירושלים. ההנחה הייתה שהתקופה כבר מאוחרת, יודעים לבנות חומות, והארכיאולוגים חשבו שככל שהם יחפרו יותר, הם יגלו את היסודות של החומה. אך מהחפירה עלה שאין שום ביסוס לאורך כל קיר החומה, כ-50 מטר. לא רק זה, הקרקע שהיא בנויה עליה היא לא סלע, אלא מילוי, שפכים. באזור הזה, הצלבנים, לפני אלף שנה, יצרו תעלה עמוקה שקוראים לה 'חפיר'. באירופה היו ממלאים אותה במים, אבל בירושלים לא היו מספיק מים. אז העות'מאניים מילאו את התעלה הזאת בשפכים. מצאנו זבל: חפצים עתיקים, עצמות של בעלי חיים, רימון יד, מטבעות ועוד".
לקריאה נוספת: סיור מרתק במגדל דוד
עם מציאת התגלית הלא רצויה, נערכה התייעצות של מומחים לשימור עתיקות, והוחלט על מבצע לחיזוק החומה. 70 כלונסאות בטון יתמכו את חומת המצודה כדי שתחזיק מעמד לפחות לעוד 500 שנה. "מתבצע קידוח של עמודי בטוח בעומק של 17 מטר כדי לחזק את החומה. המבצע הזה מאפשר לכך שהחומה תוכל להחזיק מעמד", אמרה ליבר.
ליבר הוסיפה כי במהלך העבודות לחיזוק החומה, היה חשש שהיא תקרוס. לכן, כל החומה מרושתת בחיישנים שמחוברים למחשב ועוקבים אחר התזוזות שלה. "זה מבצע שאורך כמה חודשים. הוא נעשה בעזרת משרד התיירות, משרד ירושלים ומורשת, עיריית ירושלים ותורמים פרטיים. אנחנו לקראת סוף המבצע הזה, שאפשר להגיד שעבר עד כה בשלום".
מוזיאון מגדל דוד נמצא כאמור בשיפוצים, אך הוא נותר פתוח והציבור מוזמן להגיע ולהתרשם. "זאת הזדמנות לראות את מאחורי הקלעים של המצודה העתיקה הזאת. בעוד כשנה יסתיימו כל השיפוצים, ונעשה פתיחה מחודשת", הוסיפה ליבר.