אזור הביצות הגדול בעולם, הפנטנאל שבברזיל, נמצא בסכנה חמורה: שריפות ענק פוגעות בבית הגידול הייחודי הזה, בו מתקיימים בעלי חיים בסכנת הכחדה.
צלם הטבע רועי גליץ ביקר באזור עם יחד עם קבוצה שהדריך, כשמטרתו העיקרית הייתה לצלם יגוארים. הוא הוקסם מהמקום: "הופתעתי מאוד מהטבע שיש שם. מלוטורות הענק - שלא ידעתי שהן בסכנת הכחדה חמורה ויש פחות מ-5,000 בעולם, וגם מהמגוון הביולוגי הרב שבאזור: לוטרת ענק, דוב נמלים ענק, טפיר, קפיבארה ועוד הרבה מאוד בעלי חיים שמתקיימים שם. הפתיע אותי עד כמה האזור עשיר מבחינת המגוון הביולוגי".
הפנטנאל שבברזיל הוא אחיו הקטן יותר והידוע פחות של האמזונס. מדובר באזור הביצות הגדול ביותר בעולם, שבשנת 2000 הוכרז שכאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו. העובדה שהוא שופע מים בדרך כלל והמיקום האסטרטגי שלו (בין יערות הגשם לערבות העצומות של ברזיל וליערות היבשים של פרגוואי) הופכים אותו למוקד משיכה עבור בעלי חיים רבים, בהם בעלי חיים נדירים.
כעת, מזהירים ביולוגים, מאיימות השריפות בפנטנאל על אחת המערכות האקולוגיות המגוונות ביותר על פני כדור הארץ. באזור הביצות, המתפרס על פני שטח של כ-150 אלף קמ"ר, חיים כ-1,200 זנים של בעלי חוליות, בכלל זה 36 שנמצאים בסכנת הכחדה. ציפורים נדירות מעופפות ומקננות בו, והוא גם בית לאוכלוסיית היגוארים הצפופה בעולם.
שנתיים רצופות של בצורת קשה ומיעוט משקעים עקב האקלים המתחמם שמשבש את דפוסי הגשמים, הפכו את אזור הפנטנאל לרגיש במיוחד לאש. ובכל זאת, גורמים רשמיים בברזיל אישרו כי רובן המכריע של השריפות שכילו את הפנטנאל ב-2020 מקורן בהצתות ידי אדם. במקרים רבים מדובר על מגדלי בקר החשודים כי פתחו בשריפות במכוון, כחלק מפרקטיקה חקלאית נפוצה ומסוכנת של שימוש באש לניהול קרקע וניקוי צמחיה טבעית.
"אזור הפנטנאל עובר תהליך מאוד מואץ ואלים של שריפות יזומות. החקלאים שורפים שטחים באופן יזום כדי לפנות חלקות של יער לטובת אדמות מרעה. במקרים רבים - השריפות זולגות מהאזור שהתכוונו לשרוף, וכך נוצרות שריפות שלעיתים מגיעות לממדי ענק. הנזק שנגרם מהשריפות ניכר מאוד ופוגע קשות במקום", אמר גליץ, שהוא גם שגריר עולמי של גרינפיס.
גליץ המשיך וסיפר כי רבים מהתושבים המקומיים של האזור לא סבורים כי השריפות גורמות לבעיות, ויש לקיים פעילויות חינוכיות על מנת שיבינו את חומרת המצב ויחדלו להצית שריפות. פעולה נוספת שיש לעשות לפי גליץ היא לפעול ברמה הממשלתית ולמנוע את ההצתות במקום.
הצלם הוסיף: "הצתות מתרחשות כל הזמן. אנחנו רואים את הנזקים שקורים באמזונס, אוסטרליה, סיביר. אנשים חושבים שאף אחד לא שם לב, שזאת איזושהיא חלקת גן עדן קטנה בקצה העולם בלי כבישים ובלי תשומת לב עולמית, ועושים את מה שהם רוצים".