היום (ה') מזג האוויר יהיה חם ולח בחוף וחם ויבש בפנים הארץ. שיא גל החום יהיה בסוף השבוע עם 34 מעלות ויובש בירושלים. בתל אביב יהיו 31 מעלות אבל עם 65 אחוזי לחות בצהריים, ואז נרגיש על הגוף כ-36-37 מעלות. בעוד אצלנו מסתגלים לגלי חום כבדים בשנים האחרונות, שנגרמים בשל שינויי האקלים, במדינות אחרות ברחבי העולם מתחילים להכיר את התופעה המדאיגה. את קנדה פוקד בימים האחרונים "גל חום היסטורי", ובשיאו נרשמו בקולומביה הבריטית 46.6 מעלות צלזיוס. ההערכה שם היא כי החום הכבד היה לפחות אחד הגורמים במותם הפתאומי של עשרות תושבים בימים האחרונים.
חוקר אקלים בריאיון על גל החום
(צילום: אבי חי)

מדענים ברחבי העולם אומרים כי הסיבה לאירועי מזג אוויר קיצוניים ברחבי העולם היא משבר האקלים ופליטת גזי חממה לאטמוספרה, דבר שלא רק מביא להתחממות כדור הארץ, אלא גם לגלי חום קיצוניים ומנגד לגלי קור קיצוניים. פרופ' חיים קותיאל, מומחה אקלים וסביבה מאוניברסיטת חיפה, התייחס בריאיון לאולפן ynet לאירועי מזג האוויר האחרונים: "האירועים הקיצוניים רק הולכים ונעשים קיצוניים יותר ומחמירים, וכנראה שעוד יחמירו לשני הכיוונים".
לפרופ' קותיאל יש תשובה חד משמעית מה יהיה המצב בעוד עשור. "יהיה פה יותר חם", הוא אומר. "אבל לא צריך להתייחס לממוצעים – הממוצעים לא הורגים. מה שהורג זה מה שאנחנו רואים עכשיו בקנדה או במקומות אחרים, כאשר יש גל חום קיצוני שמגיע כמעט ל-49 מעלות – זה קיצוני אפילו באילת, לא כל שכן במקום כמו קנדה שבו הם לא ערוכים לטמפרטורות כאלה. מדובר שם כבר על מאות הרוגים. הדברים האלה הולכים ומקצינים וילכו ויקצינו עוד יותר".
לדבריו, טמפרטורות שהיו נדירות לפני כמה עשורים, נראות לנו היום כדבר שבשגרה מדי קיץ. "אני יכול לקחת אותך כמה עשורים אחורה כשטמפרטורות מעל 30 מעלות היו ערך קיצוני, היום אנחנו מייחלים לטמפרטורה של 30 מעלות", הוא אמר.
2 צפייה בגלריה
בוקר שישי בחוף הצוק
בוקר שישי בחוף הצוק
עומס חום כבד בחוף
(צילום: יאיר שגיא)
פרופ' קותיאל מצביע על הסיבות וקובע חד משמעית כי התחממות כדור הארץ נובעת ממעשי בני האדם, כמו שמומחים רבים ברחבי העולם סבורים. "כשאנחנו בודקים את ריכוז גזי החממה באטמוספרה, הם עלו באחוזים ניכרים. אנחנו מעל 400 חלקים למיליון של דו תחמוצת הפחמן. כשאני למדתי באוניברסיטה, דובר על 300 חלקים וזה היה לפני 40-30 שנה, כך שהריכוזים הולכים וגדלים ולמעשה התחזיות הן שימשיכו לעלות", הוא אומר. "צריכת האנרגיה לנפש הוכפלה במשך פרק זמן של 70 שנה בכל העולם, בממוצע עולמי, כל אדם צורך כפול אנרגיה ממה שצרכו לפני 70 שנה. אוכלוסיית העולם ב-70 השנים האלה גדלה פי 3.5 בערך. תעשו את החשבון לבד כמה אנרגיה נוספת כדור הארץ צורך".
האם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור? פרופ' קותיאל אינו אופטימי: "אני לא אהיה איש בשורות כנראה, קשה לי לראות איך אנחנו מגלגלים את הגלגל הזה אחורה, אבל אנחנו יכולים לעשות הרבה דברים כדי להתמודד עם הדבר הזה. למשל, לא נוכל למנוע את גלי החום הקיצוניים, אבל נוכל למתן את התחושות האלה. קחו עיר כמו תל אביב, שדרות רוטשילד, שדרות ח"ן, שדרות בן ציון – יש שם צל".
2 צפייה בגלריה
שדרות רוטשילד
שדרות רוטשילד
עצים בתל אביב
(צילום: בראל אפרים )
פרופ' קותיאל קרה לנטוע כמה שיותר עצים בכל מקום אפשרי, ובעיקר בשכונות חדשות. "ההבדלים בטמפרטורה מאוד משמעותיים בין רחוב מוצל לבין רחוב ללא עצים", הוא אומר. "אנחנו גם מוסיפים יותר חמצן, נושמים אוויר יותר נקי וחוסכים במזגנים ובאנרגיה שגם היא מזהמת".
הוא התייחס לנושא שהוזכר בדו"ח מבקר המדינה, שפורסם אתמול (יום ד') בנוגע לכשלים של המדינה בנוגע לטיפול בהצפות ובשיטפונות בערים. הוא אמר כי לא ניתן יהיה למנוע את הגשמים החזקים, "אבל נוכל למנוע הצפות על ידי זה שפחות שטחים פתוחים, שהיום קולטים את מי הגשם, יהפכו למגרשי חניה, רחובות, בתים".