רק לפני כשבוע בקעו גוזלי הרחם, ואין להם רגע דל. בצהרי יום שני האחרון, עקב עיטי צעיר ניסה לחטוף אותם בזמן שאימם האכילה אותם. הוא לא ציפה לתגובתה של האם, שהגנה באגרסיביות על גוזליה, תפסה את אחת מרגלי העקב ולא שחררה אותה במשך כ-4 דקות.
רק לאחר ששניהם היו מותשים מהמאבק, היא שחררה אותה והעקב עף לדרכו. מקרה זה התרחש לעיני מצלמות בשידור חי, במסגרת פרויקט "עופות דורסים בשידור חי", פרי שיתוף פעולה בין רשות הטבע והגנים, החברה להגנת הטבע, קרן המורשת, קרן דוכיפת, חברת חשמל ופרויקט "פורשים כנף". הוא הוקם באביב 2016 וחושף, באמצעות מצלמות אונליין המשדרות 24/7, את עולמם של דורסים המקננים בישראל. עד כה, נחשפו לשידורים עשרות מיליוני צופים מכ-120 מדינות לחייהם של העופות הדורסים.
דן אלון, מנהל מרכז הצפרות בחברה להגנת הטבע: "הרחם הוא אחד מהדורסים הנדירים באזורנו והוא מצוי בסכנת הכחדה עולמית, לכן השידור החי, שהוא הראשון אי פעם מקינון של רחם מתחילתו ועד סופו, חשוב לנו ולציבור כאחד. כיוון שהקינים מצויים בלב השטח ורחוקים מתשתיות חשמל ושידור, המשאבים הדרושים לתפעולו רבים, אך העולם שנחשף בפנינו, הדרמות וההפתעות הרבות, מצדיקות את ההשקעה. כמי שעוסק שנים רבות בעופות בכלל ובעופות דורסים בפרט, ראיתי מקרים דומים, אבל ייתכן וזהו התיעוד הראשון של מקרה כזה".
אמיר שפיר, מנהל מרחב הר הנגב ברשות הטבע והגנים, ציין כי "סכנות רבות מאיימות על המשך הקיום של אוכלוסיית העופות הדורסים בישראל. למען המשך קיום, ביסוס ובתקווה גם הרחבת האוכלוסייה מוטלת עלינו כבני אדם האחריות להיות מודעים ולעשות את מירב המאמצים בכדי למזער האיומים ולשמור עליהם, בדיוק כפי שהרחם מגן על הגוזל מפני העקב".
ברשות הטבע והגנים מספרים שאחד האתגרים הגדולים בהגנה על הרחמים הוא שיותר משישה חודשים בשנה הם נמצאים בנדידה או בחריפה במזרח אפריקה, וטווח שוטטותם גדול, כאשר רק בשנה החולפת מתו שלושה פרטים מישראל מהתחשמלות בטורקיה. "ישראל הצטרפה לפני שלוש שנים למזכר ההבנות להגנה על עופות דורסים נודדים כדי לשתף בידע מהמעקב האינטנסיבי ולקדם ברמה הבינלאומית את שימור המין ומיני דורסים אחרים, ובמיוחד הרחם, ששרידתו תלויה בשיתוף פעולה לאורך ציר הנדידה כי כל אוכלוסייתו נודדת.
לדבריו, "לצד הכישלונות יש לנו שורת הישגים: ראשית שנותרו עדין כ-50 זוגות, וזה מעודד ביחס להכחדה ולמצבם במרבית העולם. שנית, אנו המקום היחיד המצליח להרבות ולהשיב לטבע ובמיוחד שפרטים מושבים חוזרים לקנן. בשנה שעברה קינן זוג רחמים בכרמל, לראשונה אחרי כ-50 שנה, והשנה הצטרף זוג חדש. הזוג מהכרמל העתיק את מקומו לאחד המצוקים הנישאים בגליל בו לא קיננו רחמים עשרות שנים רבות. כך, שפרויקט 'פורשים כנף' מצליח בעבודה עיקשת של מיגון קווי מתח, אספקת מזון נקי מכימיקלים (בסיוע כיל) והשבה לטבע יחד עם מאמצים למניעת הפרעות מטיילים וכלי טיס לשמור בישראל על אוכלוסייה עם סיכוי להשתקם".