עונת ההמלטה של היעלים והצבאים החלה בתחילת האביב, וניתן כעת להבחין בצאצאים החדשים שהצטרפו למשפחות. צפו בתיעודים של יעלים נובים וצבאי הנגב מהחודש האחרון.

יעל נובי

יעלים בעין גדי
(קרדיט: אייל בן גיאט, רשות הטבע והגנים)


לפי ד"ר אסף צוער, אקולוג מחוז דרום של רשות הטבע והגנים, עונת ההמלטה של היעל הנובי היא בראשית האביב, כך שבימים אלה, קל יחסית, לצפות באימהות ובגדיים. הצלת היעלים מהכחדה וקיום אוכלוסיות ברוב מצוקי הנגב ומדבר יהודה נחשב לאחד מהישגיה הבולטים של שמירת הטבע בישראל. היעל הנובי היה נפוץ בעיקר במזרח התיכון ובערב הסעודית. בישראל שרד עם קום המדינה מספר מצומצם של יעלים במדבר יהודה. בעקבות מאמצי שימור החלה אוכלוסיית היעלים להשתקם והתפשטה במדבר יהודה ובנגב. אחרי מלחמת ששת הימים התפשטה אוכלוסיית היעלים גם לחלקו הצפוני של מדבר יהודה.
6 צפייה בגלריה
יעל נובי בעין גדי
יעל נובי בעין גדי
יעל נובי בעין גדי
(צילום: אייל בן גיאט, רשות הטבע והגנים)
יעל נקבה מסוגלת להמליט גדי אחד, ואם היא מבוגרת ומנוסה, מצבה הגופני טוב והיא מצויה בתא שטח שבו מזון טוב היא תמליט תאומים. בשנה שחונה המלטות מעטות ושרידות הגדיים נמוכה. ההמלטה מתרחשת באביב והייחום הוא בסתיו לפני רדת הגשמים, כך שהיעלה בעצם “מהמרת” על מצב הצומח לאחר שירדו הגשמים - אם לא להמליט או אם להמליט גדי אחד או תאומים.
6 צפייה בגלריה
יעל נובי בעין גדי
יעל נובי בעין גדי
יעל נובי בעין גדי
(צילום: אייל בן גיאט, רשות הטבע והגנים)
6 צפייה בגלריה
יעל נובי בעין גדי
יעל נובי בעין גדי
יעל נובי בעין גדי
(צילום: אייל בן גיאט, רשות הטבע והגנים)
ביעלים נצפו "גני ילדים" בהם כמה נקבות מרכזות את הגדיים יחד ומשאירות נקבה או שתיים שישמרו על הצעירים, באזור מוגן במצוקים. כך מתאפשר לנקבות האחרות לרעות באזורים מסוכנים יותר. עם התבגרותם ניתן לראות "משחקים" של הגדיים בהם הם מחכים את הבוגרים במשחקי מלחמות וכך כבר בגיל צעיר בוחנים את כוחם מול שאר בני גילם.
בתוך כך, ביום שבת האחרון אירעו שני מקרים מצערים, כאשר שני יעלים זכרים נדרסו בכביש 90 בין מצפה שלם לעין גדי, פרט אחד מת והשני מפונה לבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי לקבלת טיפול רפואי.
6 צפייה בגלריה
יעל נובי שנדרס בכביש 90
יעל נובי שנדרס בכביש 90
יעל נובי שנדרס בכביש 90
(צילום: ליאור לב, רשות הטבע והגנים)
ברשות הטבע והגנים מבקשים מציבור המטיילים להיות זהירים יותר. בכל מקרה בוא נתקלתם בחיית בר פצועה או במצוקה - צרו קשר עם מוקד רשות הטבע והגנים במספר 3639*.

צבי הנגב

צבי הנגב בנחל ברק
(קרדיט: שור ענתבי רשות הטבע והגנים)


צבי הנגב, המוגדר כמין שעתידו בסכנה, הוא אחד משלושת מיני צבאים הקיימים בישראל בהם צבי ישראלי וצבי שיטים. צבי הנגב שוכן באזורים מדבריים פתוחים, בנגב ובערבה, מהנגב המערבי וחוף ים המלח ועד אילת, במישורים ומדרונות ההר.
לפי טל פולק, אקולוגית ערבה ברשות הטבע והגנים, צבי הנגב מותאם לשטחים פתוחים ונרחבים ולכן יכול המין לשמש גם כ"מין מטריה" לשטחים מישוריים וואדיות רחבים במדבר, וכן משמש גם כמין סמן לשינויים במצב בית הגידול. כלומר, ירידה בגודל אוכלוסיית הצבאים יכולה להעיד על הדרדרות איכות וכושר הנשיאה של השטח.
6 צפייה בגלריה
צבי בנגב בדרום
צבי בנגב בדרום
צבי בנגב בדרום
(צילום: שור ענתבי רשות הטבע והגנים)
"בשנת 2020 נספרו 740 צבאים לעומת 846 בשנת 2018. עם זאת, מניתוח הספירות בעשור האחרון על כלל אוכלוסיית הצבאים, נראה גידול מתון של 2.4%. בשנת 2009 האוכלוסייה הייתה בשפל, ומאז, בעשור האחרון וממנה החלה מגמת עליה", אמרה פולק.
גם במקרה של הצבאים, עונת הרבייה מתחילה במהלך הסתיו, כאשר הזכרים מזדווגים עם נקבות מיוחמות העוברות בשטחם והריונן נמשך כשישה חודשים.
6 צפייה בגלריה
צבי הנגב
צבי הנגב
צבי הנגב
(צילום: עמרי עומסי, רשות הטבע והגנים)
לפני ההמלטה, נקבת הצבי נפרדת מהעדר ובדרך כלל ממליטה עופר צבי אחד, פקוח עיניים ומכוסה פרווה. העופר כבר נעמד זמן קצר לאחר ההמלטה, ומחפש לו מקום מחסה מוסתר. האם תחפש אוכל עבור העופר הצעיר, ואילו העופר יידרש להישאר במקום המוסתר ולחכות לאימו. לאחר מספר שבועות העופר ואימו יצטרפו לעדר צבאים ובגיל חצי שנה העופרים הזכרים יעזבו את אימם ויצטרפו לעדרי הצעירים.
הצבאים הם בעלי חיים חברותיים וחיים בעדרים: עדרי זכרים, עדרי צעירים ועדרי נקבות עם צעירים עד גיל חצי שנה. בתוך העדר יש מדרג לפי גודל הצבאים וכוחם: הזכרים גדולים וחזקים מן הנקבות, והנקבות גדולות וחזקות מן העופרים. בכל עדר יש מדרג בין הזכרים וגם בין הנקבות.