אסון הזפת שמתרחש בחופי ישראל זה כשבוע גובה את חייהם של בעלי חיים רבים. בין היתר, נפגעו עד כה זוחלים, סרטנים, ציפורים, צבי ים, דגים, ושושנות מים.
להערכת רשות הטבע והגנים, יידרש זמן רב כדי לנקות ולפנות את זיהום הזפת מהחופים ומהאזורים הסלעיים, בהם גם טבלאות הגידוד המהוות בתי גידול למגוון מיני בעלי חיים.
מהערכת מצב שהתקיימה אמש ברשות הטבע והגנים עולה כי החופים עדיין מלוכלכים ומזוהמים בזפת, בעיקר באזור הצפוני ובמשטחים הסלעיים של החופים, שבהם עבודות הניקוי והפינוי של הזפת מורכבות יותר.
בנוסף לכך, עולה כי נכון לעתה כיסוי הזפת ברצועות החול הוא בעיקר בגושים קטנים יחסית (בגודל מטבעות) בכל השטח, דבר שאף הוא מקשה על פעולות הניקיון והפינוי של הזפת ומחייב סריקות נרחבות ומאומצות לאורך כל השטח החולי.
רשות הטבע והגנים נערכת עם צוותים מתוגברים, ובשילוב מאות מתנדבים וקבוצות מאורגנות בהן יחידות צה"ל, להמשך פעולות הניקוי ושיקום החופים שבאחריותה.
במסגרת מבצע השיקום, הוצבו כ-13 תחנות מידע וקליטת מתנדבים באזורי החופים שבשמורות הטבע והגנים הלאומיים בהן הם תודרכו וצוידו בציוד עזר ומגן כגון: כפפות, נשמיות, ערדליים, חליפות אלבד, מגרפות, אתים ושקיות לאיסוף הזפת והפסולת. באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים הושקה מערכת לניהול ותיאום ההתנדבות של קבוצות, שתסייע לרשות הטבע והגנים בניהול פניות המתנדבים ושיבוצם בגזרות הרלוונטיות. לפרטים והרשמה להתנדבות מצד קבוצות מאורגנות ניתן להיכנס לאתר הרשות בכתובת: https://www.parks.org.il/new/zihum-zefet/
במקביל, צו איסור פרסום על חקירת אסון הזפת הוצא אתמול לבקשת המשרד להגנת הסביבה. הצו אוסר לפרסם כל פרט מפרטי החקירה וכל פרט העלול לזהות את החשודים, ובכלל זה שם כלי השיט, נמלי מוצא ויעד, מטען ונתיב שיט. על פי החקירה, הזיהום נגרם כ-50 ק"מ מחופי אשקלון לפני כשבועיים ובשל הסערה הגיעו כמויות עצומות של זפת לחופי ישראל - מראש הנקרה בצפון ועד חוף זיקים בדרום. ynet וכלי תקשורת נוספים הגישו בקשה לבית המשפט להסיר את צו איסור הפרסום.