4 צפייה בגלריה
 דיה XA8
 דיה XA8
דיה XA8
(צילום: דניאל ברקוביץ')
עם תחילת עונת הנדידה של הדיות וביקורן באתר דודאים, שהחלה בחודש שעבר, החוקר דניאל ברקוביץ' חיכה במיוחד לדיה XA8. בעוד שרוב הדיות שהוא חוקר המגיעות לאתר מבלות את החורף באזורנו, דיה מספר XA8 בוחרת דווקא לנפוש בחורף ליד נהר הנילוס.
דיה XA8 מושדרה לפני מעל לשנתיים באתר דודאים. "כבר מהמבט הראשון היה נדמה שהיא קצת שונה משאר הדיות" סיפר ברקוביץ'. בעת סימון המישדור, הדיה שקלה 1,230 גרם בעוד שלפי הספרות טווח המשקל של דיות נע בין 600-1080 גרם. לפי ברקוביץ', היא כנראה הייתה אחרי ארוחה באתר הפסולת של דודאים, אך עדיין במונחים של דיות מדובר במשקל חריג.
4 צפייה בגלריה
המסלול של דיה XA8
המסלול של דיה XA8
המסלול של דיה XA8
(צילום: דניאל ברקוביץ')
שבוע לאחר המישדור, הדיה עפה לאזור הנילוס ונשארה שם למשך שארית החורף. מאז הצטרפו אליה שתי דיות נוספות שמושדרו בדודאים.
ברקוביץ' סיפר שדיה XA8 היא העדות הראשונה שיש לחוקרים על נדידה של דיות מישראל לאזור מצרים, אך במצרים נצפו דיות בעבר. "אני מאמין שבזכות הדיה הזאת נוכל בעתיד לקבל תמונה יותר רחבה על נדידה ותנועתן של הדיות בחורף גם לאזור הזה. בנוסף לכך, להבין טוב מה מאפיין את האזורים בהן הן מעדיפות לבלות את החורף לפני חזרתן בנדידת האביב לרוסיה. בינתיים אני צופה שדיה XA8 תחצה את סיני לקראת האביב ותגיע לדודאים להצטיידות במזון של הפסולת באתר דודאים לפני שתמשיך בנדידתה הלאה לאזורי הדגירה ברוסיה, 3,600 ק"מ מהמקום בו בילתה את החורף במצרים".
4 צפייה בגלריה
 דיה XA8
 דיה XA8
דיה XA8
(צילום: דניאל ברקוביץ')
גם השנה, הדיה הגיעה מאזור רוסיה לעצירה למנוחה קצרה ואוכל באתר דודאים, ובשבועיים האחרונים הגיעה לנופש במצרים בדיוק לאותם השדות בהם הייתה לראשונה.
מזה כשנתיים שהאתר למחזור וחינוך סביבתי "דודאים" מקדם מחקר משותף עם חיל האוויר ואוניברסיטת ת"א על דיות שחורות. המחקר נולד כדי לעקוב אחר מעופן והתנהגותן של הדיות במטרה למנוע את החיכוך עם מטוסי חיל האוויר. בין היתר, במסגרת המחקר, הוא מנסה להתחקות אחר תנועתן של כ-116 דיות שחורות ולהבין מדוע הן מגיעות מדי חורף ל-"בופה חופשי" של פסולת ביתית באתר דודאים ומה מאפיין את האזורים בהן הן בוחרות לשהות במהלך החורף.
4 צפייה בגלריה
דיות באתר הפסולת דודאים
דיות באתר הפסולת דודאים
דיות באתר הפסולת דודאים
(צילום: נתי מולכו)
הדיות השחורות, השייכות למשפחת הניציים, אוכלות כמעט כל מה שזז. חרקים, זוחלים, ציפורים וגם יונקים קטנים. הן מותאמת לדרוס מזון חי, אך לא בוחלת לנבור בפגרים, באזורים שבהם יש אשפה רבה או בסמוך לבריכות דגים.
הדיות מסייעות אמנם לניקיון הטבע, אך הדבר גם חושף אותן לסכנת הרעלה. עד שנות ה-50 אוכלוסיות גדולות של דיות שחורות קיננו בישראל, אך בעקבות מכת הרעלות קשה שפגעה במיני דורסים רבים, המין נכחד כמקנן בישראל, והן מגיעות לארץ רק בזמן החורף.
ניר בר דוד, מנכ"ל אתר המחזור וחינוך סביבתי דודאים: "אתר דודאים הוא מקום מרכזי בנדידת ציפורים והתחקות אחר התנהגות הדיות היא חשובה בעיקר לאור האתגרים הקיימים למטוסי חיל האוויר. אנו יזמנו את המחקר ומבינים את חשיבותו. לצד זה, אנו מצליחים ליהנות מנדידת הציפורים, צלמים מכל הארץ מגיעים במיוחד אלינו לאתר ואני מקווה שגם השנה, נוכל לקיים ימים מרוכזים לצפייה בציפורים, בהתאם להנחיות".