בעידן שבו יוקר המחייה נוגס בכיס של רבים מאיתנו, הופכים חייהם של הסטודנטים בישראל שנת 2024, בואכה שנת 2025, לכאלה שאינם נגמרים בקמפוס. בין הרצאות וספריות, רבים מהסטודנטים מוצאים עצמם מתמודדים עם אתגר נוסף - שילוב עבודה לצד הלימודים.
המרוץ אחר עצמאות כלכלית, הרצון לצבור ניסיון מקצועי והצורך לממן את ההוצאות הגבוהות של המחייה הסטודנטיאלית, מחייבים רבים לשלב בין שני העולמות, שהם לכאורה סותרים או כאלה שעלולים להוביל לכדי קריסה של ממש. שאלנו מספר סטודנטים ומומחית מה סוד ההצלחה שלהם? איך ניתן לשלב עבודה ולימודים בהצלחה ומהם האתגרים וההזדמנויות הכרוכים בכך?
"סוד ההצלחה ואחד ההמלצות הכי חשובות עבור סטודנטים זה לשלב עבודה בתחום הלימודים החל מהשנה השנייה. לשילוב עבודה במהלך תקופת הלימודים מספר יתרונות, ראשית - פרנסה. יוקר המחיה ההולך ומחמיר לצד הרצון להתפרנס ולצאת מבית ההורים מחייב את הרוב המכריע של הסטודנטים והסטודנטיות לעבוד במקביל ללימודים, לפחות באופן חלקי, גם כאשר יש עזרה מההורים. בנוסף, עבודה במהלך תקופת הלימודים מספקת ניסיון תעסוקתי ראשוני רלוונטי, מה שעשוי להקנות יתרון עם סיום התואר, הודות להזדמנויות תעסוקתיות שיכולות להיפתח עבורם", אומרת רונית קופר, מנטורית תעסוקה בדרושים IL מבית יד 2.
קופר הוסיפה: "לצד זאת, שילוב עבודה בתקופת לימודים כרוך במספר אתגרים. האינטנסיביות של הלימודים, ודאי כאשר מדובר בתואר ראשון, היא כשלעצמה גדולה. כאשר משלבים לצד הלימודים גם עבודה - הלחץ והאינטנסיביות גוברים, מה שעלול לפגוע בתפקוד בלימודים, בעבודה או בחיים האישיים. כמו כן, עבודה במקביל ללימודים לא פעם גורמת לפספוס של החוויה הסטודנטיאלית. במקום להישאר בקמפוס, לספוג את האווירה, לפטפט עם חברים על הדשא - הסטודנט צריך לתפקד היטב לא רק בלימודים אלא גם במקום העבודה".
לאזן בין לימודים לעבודה
לאון בולר (25) מאשדוד נמצא בשנה השלישית ללימודי מדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה, כשבמקביל הוא עובד במחלקת הדיגיטל של חברת "פנגו".
בולר נדרש להפגין יכולת לפתור את בעיותיהם של הלקוחות, לתקשר עימם בנועם ולגלות בקיאות במוצר - והכל תוך מתן מענה מהיר, מדויק ויעיל. השכר בעבודה זו נע בין שכר מינימום לכ-10,000 שקלים - סכום שעשוי לגדול עם הוותק. "ידעתי שאני חייב לשלב לימודים ועבודה, אבל פחדתי שלא אצליח. 'פנגו' נתנה לי את התמיכה והגמישות לה הייתי זקוק. למרות שתחילה לא מצאתי את האיזון, ככל שחלפו הימים למדתי לנהל את הזמן שלי בצורה יעילה", אומר בולר.
הוא הוסיף כי "העבודה במוקד הדיגיטל של 'פנגו' היא חוויה מעניינת, משום שאני חווה את שני הצדדים של המטבע - גם כסטודנט שמשתמש בשירותי החברה, וגם כאיש צוות שמעניק את השירות ללקוחות. העובדה שאני עוזר להקל על החיים של סטודנטים אחרים, במיוחד בכל מה שקשור לחניה, מסבה לי סיפוק רב".
ציונית גליקמן (38) מהוד השרון, עובדת גם היא כנציגת שירות, אך ברשת מרפאות השיניים "מכבידנט", ועושה זאת במקביל ללימודי רפואה באוניברסיטת תל אביב ולתחזוקת משפחה (נשואה+1, ובקרוב עוד אחד).
"כאמא בהיריון מתקדם וכסטודנטית לרפואה, כשחיפשתי מקום שאוכל לשלב לימודים ועבודה, התמודדתי עם דלתות רבות שנסגרו בפניי, עד שזכיתי להזדמנות פז מטעם 'מכבידנט'", אומרת גליקמן שמצאה עצמה בנקודת מפגש ייחודית בין עולם הרפואה לשירות הלקוחות. למרות שהתפקידים שונים, השאיפה לספק טיפול איכותי ומקצועי היא שהניעה אותה והטמיעה בה תובנות שתיקח להמשך הקריירה אותה היא מייעדת לעצמה. "חשוב לחפש עבודה שמשתלמת כלכלית, אבל לא פחות חשוב שתהיה בה סביבה תומכת בכל עת".
גיל זה רק מספר
יפעת כהן-מירב (52) מקיבוץ שפיים, עובדת כאחות ב"צבר רפואה" בהוספיס בית, שם היא מטפלת במי שנמצאים לקראת סוף חייהם, במקביל ללימודי מומחיות קלינית בטיפול תומך. שני העולמות הללו דורשים ממנה לגלות קשב לחולים, לספק להם מקור אופטימיות ברגעים קשים ולהיות בעלת לב רחב וסבלנות אין קץ.
"הרצון שלי לגלות מקצועיות ולהיות שם עבור המטופלים שלי, הובילו אותי להתחיל לימודים בגילי ובסטטוס המשפחתי שלי (נשואה+3). כמובן שיש לתעודה את היוקרה שלה והיא יכולה לפתוח לי עוד אפשרויות, הן ב'צבר רפואה' והן כעצמאית", אומרת כהן-מירב. "האתגר הכי גדול שלי הוא ההתמודדות עם רגשות האשמה, שכן העבודה והחיים הפרטיים עולים זה על זה לעיתים. אני אוהבת מאוד לנגן, אך יודעת שעליי להשקיע במשפחה או בלימודים שלי. על כן, סביבת מקום העבודה שלי חשובה מאוד, כי אני זוכה לתמיכה ועידוד הכרחיים לשילוב עבודה, לימודים וחיים אישיים. גם התמיכה הרגשית לה אני זוכר מהמשפחה מסייעת לי באתגרים שניצבים בפניי".
היא ממליצה ללכת עם החלומות מבלי להתחשב בגיל או במצב משפחתי. "אפשר לשלב בין אימהות לקריירה ובין משפחה לחלומות. זה לא תמיד קל, אבל זה בהחלט אפשרי. כשאתן מוכיחות את זה לילדים שלכן, אתן נותנות להם את המתנה הכי גדולה - האמונה בעצמם. אבא שלי היווה עבורי השראה מכיוון שעבד בתפקידים ציבוריים עד גיל 51 ולאחר מכן החל לימודי תואר ראשון"", אמרה כהן-מירב.
להתעשר מהבית
ליאור לוי (28) מאשקלון, עובד כמשווק דיגיטלי, במקביל ללימודי תואר שני בקרימינולוגיה. כדי להצליח בעולם השיווק הדיגיטלי, נדרש ממנו לשלב בין ידע טכני, יכולת לנתח נתונים ויצירתיות. "אני נשוי ואב לילד, ולכן ידעתי שעליי לדאוג למשפחתי כלכלית, במקביל ללימודי התואר השני במכללת ריצ'ר - מכללה ליזמות ושיווק דיגיטלי", אומר לוי שמתחיל את סדר יומו כבר ב-4:30 בבוקר.
"הקורסים של מכללת ריצ'ר הינם מקוונים, כך שיש לי את היכולת ללמוד מתי שנוח לי ומאיפה שנוח לי. בכך הצלחתי לשלב את העבודה כמשווק דיגיטלי, גם במהלך המילואים שעשיתי ועודני עושה, כשבמקביל ללימודים אני כבר עובד עם לקוחות ומייצר הכנסה כספית (שכר התחלתי של משווק דיגיטלי נע בין 8,000-12,000 שקל, אם כי ישנם מקרים שבהם שכר התחלתי יכול להיות גבוה או נמוך יותר, בהתאם לניסיון קודם, התמחות ספציפית או אזור בארץ)".
לא להירתע מעבודה קשה
לירון אדוט (25) מתל אביב, עובד כאיש מכירות ומנהל השיווק ב"ניסו רהיטים" - עסק משפחתי לעיצוב וייצור רהיטי יוקרה. במקביל, הוא לומד תואר ראשון במנהל עסקים באוניברסיטת רייכמן.
"אני מקדיש כל רגע פנוי לעסק המשפחתי. אני בן אדם שאוהב להיות בתנועה ולא לבזבז את הזמן, ולכן הבחירה שלי ללמוד מנהל עסקים היא השקעה בעתיד שלי בעסק המשפחתי. אני מאמין ששילוב לימודים אקדמיים עם עבודה מעשית הוא המתכון המושלם להצלחה. אני רואה בעצמי חלק בלתי נפרד מהדור הבא של 'ניסו רהיטים', והמטרה שלי היא להוביל את החברה למחוזות חדשים", מצהיר אדוט.
הוא הוסיף כי "האתגר הכי גדול בשבילי היה למצוא את האיזון בין עבודה ללימודים. ב'ניסו רהיטים' דורשים רמה גבוהה של מסירות, וכך גם בלימודים. כדי להצליח, היה עליי ללמוד לנהל את הזמן שלי בצורה יעילה ולהקריב שעות שינה ופנאי. עם זאת, הטיפ שלי הוא לא להירתע מעבודה קשה - היא משתלמת בטווח הזמן הארוך".
גמישות על קורקינט
אייק ארטוניאן (31) מפתח תקווה, מספק שירות עצמאי לחברת הקורקינטים השיתופיים BIRD מכונה גם "צפר", שם הוא אחראי על טעינת קורקינטים, סידור והזזה ממקום למקום. במקביל, הוא עומל על השלמת לימודי תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול.
"עבורי, העבודה ב-BIRD היא הרבה יותר מעבודה רגילה. התרומה שלי למאבק בזיהום האוויר והפקקים בתל אביב, מעניקה לי תחושת שליחות. הגמישות בשעות העבודה, בשילוב עם השכר, מאפשרת לי לשלב עבודה עם לימודים ולהתקדם לקראת המטרות שלי בחיים", אומר ארטוניאן, שהתרשם מהיחס והגמישות שקברניטי החברה מגלים כלפי עובדיהם הסטודנטים. "העבודה גמישה מאוד, ואני יכול לתכנן את שעות העבודה שלי בהתאם לשעות הלימוד, מה שמאפשר לי לשלב בין עבודה ללימודים בצורה נוחה. פרנסה יציבה במהלך התואר נותנת לי אוויר לנשימה, מה שמסייע לי להתמקד בלימודים".