מחדל סביבתי חמור בנגב המערבי: כבר יותר משלושה שבועות שהמתקן לטיהור שפכים שדרות-שער-הנגב מזרים מי ביוב לנחל שקמה הסמוך, ובמקום נוצר מפגע סביבתי שפוגע בתושבים.
מי שפכים זורמים לנחל שקמה שבנגב המערבי

בתיעוד שהגיע לידי ynet ניתן לראות את הביצות הגדולות שנוצרו בנחל, ואת המפלים שזורמים בעוצמה רבה. תושבי הישובים הסמוכים, בעיקר שדרות והקיבוצים בעוטף, מתלוננים בימים האחרונים על מתקפת יתושים באזור וריחות חריפים של ביוב.
מי הביוב מוזרמים לנחל שקמה, אחד הנחלים המרכזיים בצפון הנגב, המתחיל בהרי חברון, מתפתל בנגב המערבי ונשפך אל הים באזור חוף זיקים. נחל שקמה הו שמורות טבע, שבעבר כבר ניזוק קשות מהזרמת מי שפכים. אבל, לדברי התושבים באזור, נזק שזה טרם זכור להם.
3 צפייה בגלריה
הזרימה נמשכת כבר שלושה שבועות
הזרימה נמשכת כבר שלושה שבועות
הזרימה נמשכת כבר שלושה שבועות
הסיבה למחדל הגדול מקורו בעבודות השדרוג להרחבת המתקן. המים שנאגרים בו עוברים תהליך סינון וחיטוי ולאחר מכן מוזרמים לצורכי חקלאות, בעיקר לגידולי מנגו, אבוקדו והדרים, שבבעלות היישובים הסמוכים. עבודות השדרוג החלו בחודש מאי האחרון, במטרה להגדיל את יכולת קליטת מי השפכים.
עבודות הקונסטרוקציה בתוך המתקן יצרו סדק גדול באחד מקירות המתקן שהלך והתרחב, וחרף הניסיונות למנוע התפרצות מים- לפני כמה שבועות המתקן לא עמד בעומס ולא נותר אלא להזרים את המים לנחל שקמה. העבודות במקום ושורה של מחדלים הביאו לכך שהמתקן לא מספק את הטיפול הנדרש במי השפכים לצורכי השקיית הגידולים ולכן משרד הבריאות הורה להם לחדול משינוע המים לצורכי השקיה, מחשש לפגיעה בבריאות הציבור.
3 צפייה בגלריה
מפגעים קשים נרשמו באזור הנחל
מפגעים קשים נרשמו באזור הנחל
מפגעים קשים נרשמו באזור הנחל
ענת האס ממינהלת שקמה אמרה ל-ynet: "מזה כשלושה שבועות זורם ביוב בנחל שקמה. מדובר על מפגע נוראי שפוגע במרחב המהווה בית גידול רגיש וייחודי למגוון בעלי חיים וצמחים החיים ומתקיימים במרחב הנחל. הנחל והשטחים הפתוחים סובלים מתת התייחסות, למרות שהם מהווים תשתית קריטית לבריאות הפיזית והנפשית של תושבי האזור, וגם במקרה הזה הנחל מופקר ומתפקד כצינור הביוב המיידי. מעבר לכך, מפגע הריח והיתושים עבור התושבים החיים באזור הוא בלתי נסבל ואף מסוכן ביותר וכבר הוביל לעקיצות ולהפצת מחלת קדחת הנילוס".
גורם במינהלת שקמה הוסיף: "המתקן עבר טלטלה קשה, ויצא כמעט משליטה. התקיימו אין ספור דיונים במעורבות של המועצה האזורית שער הנגב, מינהלת שקמה, החברה הזכיינית שמפעילה את המקום וכמובן רשות המים, שהיא הרגולטור של כל זה. כרגע אין פתרון. מצד אחד המתקן לא יכול לקלוט מי שפכים, ומצד שני בגלל שאין ביכולתו לטפל במי השפכים לצורכי השקיה, אין ברירה אלא להפנות את המים לנחל הסמוך. זו סכנה חמורה לציבור, והתלונות רק הולכות וגדלות. מישהו כאן צריך להתערב, בעיקר רשות המים, ולעצור את המחדל הזה. נגרם פה נזק בלתי הפיך".
המועצה האזורית שער הנגב, שבשטחה פועל המתקן, השקיעה בשבועות האחרונים יותר מ-300 אלף שקל במטרה לצמצם את הנזקים ולמקם נשלחו ביוביות כדי לשאוב את המים. אבל הפתרון הזה הוא טיפה בים. מי השפכים ממשיכים לזרום לנחל ופוגעים בו באופן קשה. עד כה הערכה היא שזרמו לנחל 6,000 קוב מי שפכים והזרימה נמשכת גם היום.
3 צפייה בגלריה
זרימת הביוב בנחל שקמה
זרימת הביוב בנחל שקמה
זרימת הביוב בנחל שקמה
אחד התושבים מקיבוץ אור-הנר סיפר: "הריח פשוט נוראי ובא אלינו בגלים, תלוי ברוח. זה פשוט מחדל ענק שאף אחד לא לוקח עליו אחריות. אנשים חוששים מקדחת הנילוס ומחלות אחרות. זו סכנה איומה שאני לא מבין איך האנשים שאחראים לה ממשיכים להתנהל רגיל".
מרשות המים נמסר בתגובה: "מצבו הנוכחי של המט"ש נגרם עקב קריסה של חלק מהמתקנים, מסיבות שמתבצע לגביהן תחקור. אנו מלווים את התאגיד באופן צמוד ברמה המקצועית על מנת לייצב את המצב ולהפסיק את ההזרמה לנחל שקמה בהקדם האפשרי, במטרה למנוע זיהום סביבתי ולשמור על מקורות המים הטבעיים. יחד עם החברה, אנו פועלים להחזרת המים לשימוש חקלאי בטוח ויעיל".