דבורי הדבש ממלאות תפקיד מכריע במערכות האקולוגיות ובחקלאות העולמית, והן אחראיות להאבקה של כשליש מהמזון שאנו צורכים. בשנים האחרונות, מדענים וחקלאים כאחד מביעים דאגה גוברת לגבי ירידה באוכלוסיות הדבורים ברחבי העולם. גורמים רבים נחקרו כתורמים אפשריים לתופעה זו, ביניהם שימוש בחומרי הדברה, שינויי אקלים, ומחלות. עתה, מחקר חדש מאיר זווית חשובה נוספת: השפעת התזונה על בריאותן ותפקודן של הדבורים.
המחקר, שנערך באוניברסיטה העברית על ידי פרופ' שרוני שפיר, דני מינהן ומאיה גורן מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה. סמית, חושף את ההשפעה המכרעת של תזונה מאוזנת על יכולתן של דבורי הדבש לטפל בצאצאיהן. המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי "Animal Behaviour", מצא כי תזונה לא מאוזנת, ובפרט כזו עם יחס גבוה של חומצות שומן מסוג אומגה-6 לאומגה-3, משבשת משמעותית את התנהגות הטיפול של הדבורים בוולדות.
המחקר התבסס על ניסוי מבוקר שבו הואכלו דבורים צעירות בנות יום אחד בתזונות שונות במשך שבעה ימים. לאחר מכן, הדבורים שוחררו לכוורת מעקב מיוחדת, כשהן מסומנות בברקודים, וצולמו ברציפות במשך שישה ימים.
ניתוח הנתונים חשף כי דבורים שניזונו מתזונה לא מאוזנת הציגו עיכוב בתחילת התנהגות הטיפול בוולדות, ירידה בתדירות ביקורי הטיפול, ושינוי באופן הטיפול בזחלים בגילאים שונים. ממצאים אלו מדגישים את החשיבות הקריטית של תזונה מאוזנת לתפקוד היעיל של מושבת הדבורים.
"המחקר שלנו מדגיש את הצורך הדחוף בשמירה על מקורות מזון מגוונים ומאוזנים תזונתית עבור דבורי הדבש", אמר פרופ' שפיר. "בעידן של חקלאות אינטנסיבית ושינויי אקלים, עלינו להבטיח שדבורי הדבש, ומאביקים אחרים, יכולים לגשת למגוון רחב של מקורות אבקה. זוהי לא רק סוגיה של בריאות הדבורים, אלא של ביטחון תזונתי עולמי ושמירה על המגוון הביולוגי".
ממצאי המחקר מצביעים גם על הצורך בגישה הוליסטית לשימור דבורי הדבש, המשלבת שיקולי תזונה לצד מאמצים אחרים להגנה על מאביקים חיוניים אלה.