היסטוריה בחקר החלל: סין הנחיתה הבוקר (ג') בהצלחה בכדור הארץ דגימות קרקע ראשונות מהצד הרחוק של הירח. מיכל הדגימות של משימת צ'נג-אה 6 הוצנח כמתוכנן בערבות מונגוליה הפנימית שבצפון סין בשעה 9:06 בבוקר (שעון ישראל), וכעבור זמן קצר נאסף והועבר למתקן מדעי לניתוח ראשוני.
חזרת הדגימות מהצד הרחוק של הירח בחללית הסינית
(צילום: רויטרס, CCTV)

2 צפייה בגלריה
הקפסולה שבה הדגימות שהובאו מהירח
הקפסולה שבה הדגימות שהובאו מהירח
הקפסולה שבה הדגימות שהובאו מהירח
(צילום: סוכנות החלל הסינית)
הנחתת של משימת צ'נג-אה 6 אספה כשני קילוגרמים של אבנים ואדמה במכתש אפולו, בחלקו הדרומי של הצד הרחוק של הירח שאינו פונה לעולם לכדור הארץ. זו הייתה הפעם השנייה בלבד שחללית נחתה בצד זה של הירח, אחרי משימת צ'נג-אה 4 הסינית בשנת 2019. לאחר כיומיים המריא חלק מהנחתת עם מיכל איסוף הדגימות מפני הירח, חבר לחללית שהמתינה במסלול סביב הירח, והיא הביאה את הדגימות לכדור הארץ והצניחה אותן לפי התוכנית.
לאחר בחינה ראשונית של מיכל הדגימות, הוא יוטס למעבדה בבייג'ינג, שם יימסר בטקס מיוחד למדענים של תוכנית החלל הסינית, שיקבלו זכות ראשונים לחקור את הדגימות מהירח. ייתכן שבהמשך יימסרו חלקים מהדגימות גם למדענים אחרים מהקהילה הבינלאומית, כפי שעשתה סין עם דגימות שהביאה מהירח במשימת צ'נג-אה 5 בשנת 2020.
החללית הסינית אוספת דגימות מהצד הרחוק של הירח
(צילום: רויטרס / סוכנות החלל הסינית)

2 צפייה בגלריה
החללית הסינית על הירח
החללית הסינית על הירח
החללית הסינית על הירח
(צילום: AFP / סוכנות החלל הסינית)
החוקרים מקווים כי הדגימות יעזרו להבין טוב יותר את ההבדלים הגיאולוגיים בין שני צדי הירח, ודרך זה ללמוד את ההיסטוריה הגיאולוגית של השכן שלנו ולשפר את ההבנה כיצד הוא נוצר. המשימה גם תהיה עוד צעד בדרך ליישום התוכנית הסינית להנחית בני אדם על הירח, ובהמשך להקים שם בסיס מאויש.
נשיא סין, שי ג'ינפינג, בירך על ההישג, שיבח את עבודתם של כל המעורבים. הוא ציין כי זו הפעם הראשונה שדגימות מהצד הרחוק של הירח הובאו לכדור הארץ, והביע תקווה כי הממצאים מהדגימות יסייעו לאנושות כולה.