שני מטבעות כסף, שהוטבעו בתקופת האימפריה הרומית, התגלו באי נידח ולא מיושב בים הבלטי, בין שבדיה לאסטוניה. לארכיאולוגים שגילו ובחנו את המטבעות אין קצה חוט לגבי האופן שבו הם הגיעו לשם.
יוהאן רונבי, פרופ' לארכיאולוגיה ימית באוניברסיטת סודרטורן בשטוקהולם, היה חלק מהצוות שמצא את המטבעות עם גלאי מתכות בחודש שעבר, על חופי האי גוטסקה סנדן (Gotska Sandön). שני מטבעות הכסף שנמצאו באי הם מסוג דנאריוס (אחד המטבעות במערכת הכספים הרומית, ששימש את הרומים אחרי שנת 211 לפנה"ס והקביל לדרכמה היוונית ברפובליקה הרומית) - האחד מתקופת שלטונו של הקיסר טראיאנוס, בין 98 ל-117 לספירה, והשני מתקופת שלטונו של הקיסר אנטונינוס פיוס, בין 138 ל-161 לספירה.
משקלו של כל אחד מהמטבעות הינו כ-4 גרם, כשהם מהווים למעשה עדות לשכר יומי שפועל קיבל באותה העת שבה הוטבעו. הדנאריוס היה המטבע המקובל של רומא העתיקה, והוכנס לשימוש בתקופת המלחמה הפונית השנייה ולצורך מימונה. פרופ' רונבי אמר שמטבעות מהאימפריה הרומית יכלו להישאר במחזור במשך זמן רב, משום שהכסף הטהור שהכילו שמר על ערכו. על כן, ייתכן שהם הובאו לגוטסקה סנדן על ידי סוחרים נורדיים שתפסו שם מחסה מפני הים הסוער.
עם זאת, לא נשללת האפשרות כי זוג המטבעות הובאו לשם על ידי ניצולי ספינה טרופה, שכן המים מסביב לאי ידועים לשמצה כמסוכנים ולכן האזור כולו זרוע הריסות. אפשרות נוספת היא שהמטבעות הגיעו אל שטח האי בים הבלטי על ידי הרומאים ששטו לאזור זה. "אין סבירות גבוהה למסע של ספינה רומית", אמר פרופ' רונבי ל-Live Science. "אם כי מצד שני יש לקחת בחשבון גם שהרומאים הפליגו עד סקוטלנד וממנה הלאה, וכי היו סופרים רומיים באותה תקופה שכתבו על האזור הבלטי".
מטבעות רומיים נמצאו גם כ-40 ק"מ דרומית ממקום הימצאם של שני המטבעות, בגוטלנד, שנחשב לגדול באיי הים הבלטי, אם כי אין זה מפתיע שכן היה מדובר באזור של עיירות מיושבות. גוטסקה סנדן - "אי החול" - אינו מיושב כיום, אך היה ביתם של שומרי מגדלורים במאה ה-19. לפני כן, הוכר האי כאתר הימצאם של ספינות טרופות וכמוקד עבור שודדי ים. הארכיאולוג דניאל לנגהאמר, המפקח על המורשת התרבותית בגוטסקה סנדן, אמר ל-Live Science שהממצאים החדשים מתיישבים עם טענותיו של שומר מגדלור מהמאה ה-19 כי מצא מטבע רומי באי המרוחק, שהיה בעברו מוקד עלייה לרגל של ציידי כלבי ים - מה שכיום נחשב כמנוגד לחוק. פרופ' רונבי ועמיתיו צפויים לחזור לאי בשלב מאוחר יותר השנה, כשיש בהם תקווה כי ישחזרו את ההיסטוריה של האי הנידח ויפתרו את תעלומת מטבעות הכסף.