דרישת שלום מהעבר הרחוק - רגע לפני פורים: כתובת חשובה ונדירה, הנושאת את שמו של המלך הפרסי דריווש הראשון, אביו של אחשוורוש המוכר ממגילת אסתר, נחשפה על ידי מטיילים בגן לאומי תל לכיש, המזוהה עם העיר המקראית לכיש. מחקר על הכתובת, שנחקרה בידי סער גנור מרשות העתיקות וד"ר חגי משגב מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מתפרסם בכתב העת "Atiqot", בהוצאת רשות העתיקות. עדכון: לאחר כמה ימים הודיעו ברשות העתיקות שהתברר כי חוקרת מחו"ל כתבה את הכתובת על חרס קדום והשאירה אותו במקום ולכן לא מדובר בכתובת אותנטית.
מי שמצאו את הכתובת הנדירה הם אילון לוי, יועץ התקשורת הבינלאומית של נשיא המדינה, וחברו יעקב אשכנזי. במהלך טיול במקום בחודש דצמבר האחרון חרס קטן, שעליו חריטה, משך את תשומת ליבם. לאחר שמסרו את החרס לבדיקה, הכתובת הועברה לשימור ולתיעוד מתקדם במעבדות רשות העתיקות. אז, התברר כי מדובר בתגלית נדירה, המעידה על פעילותו של מינהל ממלכתי בלכיש בתקופה הפרסית.
ברשות העתיקות אמרו כי מדובר בכתובת הכתובה בארמית וחרוטה על חרס מלפני כ-2,500 שנים, ובה נכתב "שנת 24 דריוש". הכתובת מציינת את שם המלך הפרסי דריווש הראשון, אביו של אחשורוש, המוכר ממגילת אסתר, אותה קוראים מדי חג פורים. ברשות העתיקות הוסיפו כי זו הפעם הראשונה שנמצאת בארץ כתובת הנושאת את שמו של המלך דריווש הראשון. בימיו (522 - 486 לפנה"ס) של אותו מלך נערך שינוי מנהלי מקיף ברחבי האימפריה וגבולותיה התרחבו. עם עליית חישראש (אחשוורוש) בנו, הגיעה האימפריה הפרסית לשיאה, ושלטה כמעט בכל העולם הקדום.
"כשהתקשרו לספר לי מרשות העתיקות מה מצאנו, הלב שלי התחיל לפמפם מהתרגשות", סיפר לוי. "חיפשתי את המצלמות, הייתי בטוח שעובדים עליי ושעוד מעט המתיחה תתגלה".
לדברי החוקרים, סער גנור מרשות העתיקות וד"ר חגי משגב מהאוניברסיטה העברית בירושלים, "בחפירות המשלחת הבריטית בתל לפני כ -90 שנה, נחשף מבנה מנהלי פרסי מפואר, שנבנה על גבי הריסות ארמון מלכי יהודה. במבנה, שהשתרע על פני 1,800 מ"ר, נחשפו חצרות ואולמות מפוארים שבכניסות אליהם הוצבו בסיסי עמודים ייחודיים שכדוגמתם נמצאו עד כה רק במבנים מפוארים באיראן. לדבריו, 15 שנים לאחר שהכתובת נכתבה נערך המשתה הגדול המתואר במגילת אסתר, שאותה קוראים בפורים.
המשלחת הבריטית פירקה את שרידי המבנה המפואר כדי לחפור את ארמון מלכי יהודה, ופרט לבסיסי העמודים לא נותר שריד ממבנה זה בשטח גן לאומי תל לכיש. עתה, באופן אקראי, נמצאה הכתובת בשטח המבנה המפואר.
ברשות העתיקות אמרו כי ככל הנראה מדובר בפתק מנהלי, מעין "ברקוד" קדום, שתיעד קבלה או מסירה של סחורה. על פי מניין שנות מלכותו של דריווש הראשון, ניתן לתארך את הכתובת "שנת 24", בדיוק רב, לשנת 498/7 לפנה"ס.
ארץ ישראל, שהייתה חלק מהאימפריה הפרסית באותה תקופה, העלתה מיסים מתוצרת חקלאית כחלק משיטת הניהול והשליטה של מלכי פרס ברחבי האימפריה. לכיש, שהייתה אחת מהערים המרכזיות בפחוות אדומיאה ובארץ ישראל בתקופה הפרסית, הוקפה בחומה, נבנה בה מקדש, והיא ריכזה את המיסים שנשלחו לאוצרות המלך.
פעולות האיסוף והמשלוח בוצעו במבנה המפואר שניצב בליבה, ונראה שהכתובת שנמצאה כעת, היא מעין פתק משלוח, שיתכן כי נחרט בידי פקיד או מחסנאי במבנה הממלכתי. הכתובת הקצרה מצטרפת אל אוסף הכתובות המנהליות הקדומות הידועות במחקר, וככל הנראה היא אחת הקדומות מבין אלו שנמצאו בארץ - מתחילת השלטון הפרסי.
"מדהים, שמטיילים מוצאים לגמרי במקרה כתובת נדירה, שמקימה לחיים את דריווש – המלך הפרסי שמוכר לנו מהמקורות", אמר אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות. "בנו, המלך אחשוורוש, שמלך מהודו ועד כוש, בוודאי לא העלה על דעתו ש-2,500 שנים אחר המאורעות הדרמטיים בחצרו שמצויינים בימים אלה, תמצא בארץ ישראל עדות לשמו של אביו".