בימים הראשונים של מלחמת "חרבות ברזל" לא יכולתי להתיק את עיני מהחדשות - ניסיתי להיאחז בשידורים כמו עוגן בים סוער, בניסיון להשקיט את ההלם, את תחושת חוסר האונים ואת הכאב העצום. ככל שהזוועות המשיכו להיחשף, חרדה ופחד הציפו אותי וגרמו לי להתחפר מתחת לשמיכה כמו הייתה חומה שחוצצת ביני לבין הרגשות. אך בשלב מסוים, למרות התחושות הקשות, נעניתי להצעה של חברה לצאת לסיבוב בנחל הקרוב לבתינו ולצפות בציפורים נודדות. הגיחה הקצרה הזו אל הטבע שחררה אצלי משהו: פתאום, לכמה שעות, הרגשתי שקט.
בין אם הייתם עדים להם באופן אישי או רק חוויתם אותם דרך אמצעי התקשורת, אירועי השבת הארורה של ה-7 באוקטובר היו עבור רבים מאיתנו אירוע טראומטי: כלומר, כמצב מצוקה קיצוני ומאיים שהוביל לתחושות של חוסר ביטחון, אובדן שליטה, פחד - ועוד מנעד רחב של רגשות שנחווים באופן מועצם. מדובר בתגובה נורמלית למצב הכה-לא-נורמלי שנחשפנו אליו. ובקושי האדיר הזה, יציאה מהבית אל הטבע עשויה לאפשר לנו להתנתק ולנשום - ויש לכך גם עדויות מדעיות.
הטבע טוב לבריאות
מחקרים רבים נכתבו על יתרונותיו הרבים של הטבע עבור הבריאות הפיזית והנפשית שלנו - גם בשגרה. בין השאר, לשהות בסביבה טבעית כמו יערות, חופים ופארקים יש השפעה טובה על תפקוד מערכת החיסון שלנו, שאחראית על התמודדות עם מחלות, זיהומים ואף משפיעה על חרדה ודיכאון. זיהום אוויר ורעש, כמו גם אורח חיים לחוץ, נמצאו קשורים לדמנציה ולהידרדרות קוגניטיבית אצל מבוגרים - אך אלו שחיים ליד סביבה ירוקה נמצאו כפחות פגיעים לכך.
מחקרים אחרים מצאו שילדים שמתגוררים ולומדים ליד מרחבים ירוקים הצליחו יותר בלימודים מאלו שלא, וכן שתפקודי הזיכרון והריכוז היו טובים בהרבה אצל תלמידים שנחשפו יותר לטבע - כך שחשיפת ילדים למרחבים טבעיים חשובה להתפתחות הפיזית והנפשית שלהם.
מעבר להשפעה החיובית של הסביבה הטבעית על הרווחה הנפשית שלנו בימי שגרה, יציאה אל הטבע בתקופות של משבר מחזקת את החוסן הפסיכולוגי והנפשי ועוזרת לנו להפיג מתחים. ״ברגע שאנחנו נמצאים בסביבה טבעית הדופק שלנו מאט, רמת הדופמין (מוליך עצבי שאחראי על תחושות כמו מוטיבציה ועונג, ר״א) עולה, ורמת הורמון הקורטיזול, שקשור לסטרס, יורדת״, מסביר עמית בן-דוד, עובד סוציאלי קליני ואקו-תרפיסט שייסד יחד עם הפסיכותרפיסט האינטגרטיבי והאקו-תרפיסט אוריה גל את ״אדם דרך טבע״ - מרכז לטיפול נפשי ורגשי. לדבריו, בזמן השהייה בטבע אנחנו נמצאים במצב תודעתי אחר – מצב מדיטטיבי, שתורם להורדת מפלס החרדה והלחץ.
היחשפו לטבע, בחוץ או בבית
אם כך, איך תרתמו את ההשפעה החיובית של הטבע לטובתכם בימים אלו? בקצרה: צאו החוצה. זאת כמובן תוך פעולה לפי הנחיות פיקוד העורף והקפדה על שהייה באזור שממנו תספיקו להגיע למרחב מוגן במידת הצורך.
תרגול אחד שבן-דוד מציע לבצע בחוץ הוא התקרקעות (Grounding) – ומטרתו היא "להתחבר מחדש" לאדמה. ״הליכה יחפים על הקרקע עוזרת לנו לפרוק אנרגיה מהגוף״, הוא מסביר. ״ברמה העמוקה יותר, הליכה ללא נעליים מפחיתה כאב, חרדה ומתח. צעדו על החוף יחפים, אם אתם גרים בסמוך לים, או שבו בפארק והניחו ידיים על האדמה למשך 10-5 דקות תוך כדי לקיחת נשימות. זהו תרגיל פשוט שעוזר לנו להרפות ולשחרר״.
אם אתם לא מעוניינים או לא יכולים לצאת החוצה, בן-דוד מציע לבצע במשך מספר דקות תרגיל שמצריך רק את החלון שלכם בבית. התחילו בפתיחת החלון, כדי לנשום אוויר ששונה מהאוויר הדחוס שקיים בחלל שבו אתם שוהים. לאחר מכן הביטו החוצה וחפשו לרגע שיח, עץ או ציפור. בשלב הבא נסו להתמקד במראות שנשקפים אליכם: האם אתם רואים מגוון סוגים של עצים? אם כן, כמה? מה ההבדלים ביניהם? שבו בין 10-5 דקות מול החלון ונסו להקשיב לציפורים, האם אתם מצליחים להבדיל בין הציוצים השונים? היו סקרנים כלפי מה שאתם רואים ועשו שימוש בחושים שלכם. זה דבר שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לעשות, והמיקוד הזה עוזר לנו להתחבר להווה ולהתנתק מרעשי הרקע״, הוא מסביר.
פעילות אחרת שמציע בן-דוד היא עיסוק בגינון, בין אם מדובר בעבודת אדמה בחצר הבית או בשתילת צמחים בעציצים. ״נסו לערוך 'ניסויים', כמו גידול גרעין אבוקדו או הנבטה של קטניות – זו התעסקות פשוטה שעוזרת להכניס את הסביבה הטבעית אל תוך הבית״.
אפשרות נוספת היא להכניס לבית וללב חבר על ארבע: מחקרים רבים הראו שכלבים משפיעים לטובה על בריאות בני האדם, שכן הם מפחיתים תחושות סטרס ואף עוזרים להתמודד עם טראומה. כמוהם גם חתולים תורמים להורדת לחץ דם וקצב הלב - והם וכלבים רבים שהוצלו מהדרום זקוקים היום לאומנה ולבתי קבע. מעבר לתועלת של חיית מחמד בבית, כלב גם מעודד אותנו לצאת לטיולים קצרים בחוץ ומשחק עם חתול מהווה הסחת דעת מבורכת.
מרחבי נשימה
בנוסף על מה שאנחנו יכולים לבצע בעצמנו ועם עצמנו, גופים שונים מארגנים כיום פעילויות בנושאי טבע שפתוחות לקהל הרחב, שעשויות לספק לנו את מרחב הנשימה שכולנו זקוקים לו בימים אלה:
פעילויות בתוך הבית:
• האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה מקיימת מדי שבוע מפגשים והרצאות בנושאי טבע וסביבה. מידע נוסף אפשר למצוא בעמוד הפייסבוק של האגודה.
• החברה להגנת הטבע מקיימת מדי יום הרצאות שונות לכל המשפחה. הרשימה העדכנית והרצאות עבר מוקלטות נמצאות באתר החברה.
• עמותת ״ונטעת עיר-יער״ העלתה בעמוד הפייסבוק שלה הפעלות שונות שאפשר לעשות בימים אלו בבית, כמו הכנת בית מלון לחרקים מאביקים או יצירת עציץ שמשקה את עצמו.
פעילויות חוץ:
• המועצה האזורית אשכול פרסמה קריאה להתנדבות במשקים חקלאיים בעוטף שנפגעו בשל הלחימה. פרטים באתר המועצה.
• קבוצת הפייסבוק "כלב פגום" פתחה חמ״ל שמטרתו לסייע לכלבים ולחתולים שחולצו מהדרום ומחפשים אומנה או בית קבע.
● הגן הארכיאולוגי ״עין יעל״ שבירושלים מציע סדנאות שונות ומפגשי תמיכה וחוסן בטבע ובקרבה למרחב מוגן. פרטים והרשמה באתר הגן.
אין ספק שזו עת קשה לעם שלנו. המחזוריות של הטבע יכולה להזכיר לנו שגם בזמנים של עצב וכאב, עדיין קיימים דברים יפים בעולם: למרות הכול, הציפורים עדיין מצייצות, הפרחים ממשיכים לפרוח והשמש תאיר את יומנו גם מחר – וגם בימים הטובים שעוד נכונו לנו בעתיד.
הכתבה הוכנה על ידי זווית – סוכנות הידיעות של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה